Szerinted mennyibe kerül majd egy sör az Oktober Festen?

2013/07/16  ·   Fesztivál   ·  MTI, koncert.hu

Nem tartozik kifejezetten a profilunkba, hiszen nem tudunk beszámolni a lineupról, mi több, egyetlen koncertet sem vagyunk képesek megnevezni, ráadásul még vagy 3 hónap van a nyitásáig, de így a fesztiválszezon kellős közepén szeretnénk tisztelegni az egyik legrégibb fesztivál előtt, és persze némi összehasonlítást eszközölni - már ami a korsó sör árát illeti.

Szerinted mennyibe kerül majd egy sör az Oktober Festen?

Az Oktober Festet 1810 óta tartják meg. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el a sör müncheni ünnepe. A rendezvény eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (később I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek részvevőit.

Az Festet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek. A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót.

A Terézia-rétet (Theresienwiese) már most csaknem teljes egészében lezárták, és hozzákezdtek a milliós nagyságrendű vendégsereget kiszolgáló infrastruktúra kiépítéséhez. A sörsátrak és egyéb ideiglenes építmények felállítása rutinszerűen megy, nagy kihívás viszont az távközlési hálózat kapacitásának bővítése, mert a mobil eszközök elterjedtsége miatt szeptember 21-től bő két héten keresztül várhatóan folyamatosan egyszerre több százezren posztolnak majd képeket, bejegyzéseket az alig 35 hektáros területről például a Facebookra vagy a Twitterre, ami a mobilhálózat összeomlásával fenyeget.

Az idei, sorrendben 180. Oktoberfesten 9,40 és 9,85 (nagyjából 2700 HUF!!!) euró közötti összeget kell fizetni az egyliteres korsó sörért, ami minden korábbinál magasabb ár, és 3,6 százalékos drágulás 2012-höz képest. A szervezők arra számítanak, hogy nagyjából 6 millióan látogatnak el az október 6-ig tartó fesztiválra.

Tavaly a 2011-ben feljegyzett rekordnál mintegy ötszázezerrel kevesebb látogatót, 6,4 millió embert vonzott az Oktoberfest, amelyen csaknem 7 millió korsó sör fogyott. Így tehát durván 60-70 millió euróért csapolnak sört átlagosan a fesztiválon - és ezt az összeget már nem is akarjuk kiszámolni forintban...

 

 


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek