Színes-szagos gitárfesztivál a Füvészkertben

2023/08/01  ·   Fesztivál   ·  Dobos Klára

Tarkavirágos, zöldlombos látvány a szemnek, jóillatélmény az orrnak, gitárból szárnyaló dallamok a fülnek – tisztulás a léleknek – ilyesmire számíthatunk az ELTE Füvészkertben a kétnapos gitárfesztiválon, augusztus 4-én és 5-én.

A fotó illusztráció

Az eseményen a szóló akusztikus gitár nemzetközi és hazai jeles művészei lépnek színpadra –, mindkét este három-három előadó.

Augusztus 4.


Marc Perin (IT)
Ifjú gitártehetség Olaszországból, már 4 stúdióalbummal a háta mögött. Alapvetően fingerstlye gitártechnikát használ, melyet perkusszív (,,ütögetős”) elemekkel gazdagít.

Légrády Péter
A hazai fingerstyle gitározás egyik első, meghatározó alakja. A 100 Folk Celsius tagjaként számtalan koncerten vett részt. Nemcsak művészként, hanem tanárként is tevékenykedik.

Tom Lumen
A fesztivál házigazdája, nemzetközi hírű gitárművész. Koncertjeit virtuóz gitárjáték, jókedv és emelkedett hangulat jellemzi. Változatos zenéje blues, jazz, rock és magyar népzenei elemekből is táplálkozik, a dalok között pedig a hozzájuk kapcsolódó személyes történeteit is megosztja a hallgatósággal.

Augusztus 5.

Stano Pocaji (SK)
Szlovákia egyik legismertebb akusztikus gitárosa, nagyszerűen ötvözi a jazz improvizációt a fingerstyle technikával. Szerte a világon fellépett már évtizedes zenei pályafutása során szólóban és sokféle zenekari felállásban. Kedvesen humoros történeteivel színesíti koncertjeit.

Papp Sándor
Az 1990-es párizsi gitárverseny döntőse rendszeresen koncertezik és kurzusokat tart itthon és külföldön. 2019 óta a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója. Műsorában megtalálhatók a klasszikus és latin elemek is. Előadói doktorátusát 2007-ben szerezte a Pozsonyi Zeneakadémián.

Crossing Strings (AT)
Izgalmas, cross-over gitárduó Ausztriából, melyet az ismert fingerstyle gitáros Markus Schlesinger, valamint a klasszikus gitáros Carina Lindner alkot. A látszólag két ellentétes világból érkező művészek remekül kiegészítik egymást. Saját kompozícióik mellett jazz, blues és különféle ismert dallamok feldolgozásait is előadják.

A koncertekre érdemes korábban érkezni, hogy a botanikus kertet is megcsodálhassák az érdeklődők.

Gitárkurzus: a szombati nap délelőttjén kurzust tart Stano Pocaji Fingerstyle gitártechnika a jazz improvizációban címen. A kurzuson való részvétel ingyenes a fesztiválra jegyet váltóknak, de a korlátozott helyek miatt regisztrációhoz kötött.

 

Videónkban Papp Sándor gitárjátékát élvezhetjük, egy kicsit betekintve a Füvészkertbe:

 

 

gitárfesztivál, Füvészkert

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek