Több mint 100 program városszerte: ma kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

2021/09/26  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

2021. szeptember 26. és október 10. között több mint 100 programmal hív a főváros, ahol számtalan helyszínen színesíti a budapesti őszt a Budapest Brand nZrt. kortárs programsorozata.

Több mint 100 program városszerte: ma kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

A rendezvény vasárnapi nyitókoncertjével Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját ünneplik a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Cseh Tamás 1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel már ismeretségük másnapján zseniális közös dalokat írtak. De ezek sokáig csak kisebb házibuliban vagy a négy fal között hangzottak el, nem igazán jutottak el a nagyközönséghez. Féltek a cenzúrától, de még inkább az "öncenzúrától", melyet a nyilvánosság okoz, ám egy daluk mégis eljutott Jancsó Miklós fülébe, aki azonnal felkérte Cseh Tamást, énekelje el azt a „Még kér a nép" című filmjében – és innen aztán nem volt megállás...

Ebben a dalban hangzik el, hogy "Baksa János odavan"... Ez a mondat most kapott szomorú aktualitást.
A JANCSÓ100! esten az alkotótársak elevenítik meg a legendás művész szellemiségét, filmjei dalainak, képeinek és történeteinek felidézésével. Dés László és Müller Péter Sziámi, Lovasi András és Kovács Kati és még sok-sok meglepetésvendég meséli el, ki is volt nekik Jancsó, milyen is volt vele dolgozni.
Vajon mit mesél majd a Kispál és a Borz és a Kiscsillag frontembere vasárnap este?

Az Örkény Színház dupla bemutatót tart Bodó Viktor és Kovács D. Dániel rendezésében. A Rumbach utcai zsinagógában Mészöly-estet ad Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska, Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveit mutatja be a Metrum Ensemble, Dukay Barnabást ünnepli a Sound Collective.

Négy kerületben valósulnak meg a helyi jellegzetességekre építő programsorozatok. Az I. kerületben a #szellemóriásokvára elnevezésű rendezvények a korszakos zsenik művészetét idézik fel, a II. kerületben a #margitköz a Margit körút sokáig kihasználatlan tereit tölti meg élettel (Tánc az utcán az Margit-negyedben? Miért ne? A koreográfia ott lesz a falakon. Mészáros Máté korábbi azonos című táncelőadását fordította le egy köztéri megmozdulásra.), a VIII. kerületben az #ezerhangújózsefváros a multikulturális hagyományokat és törekvéseket mutatja be, míg a XI. kerületben az #ablakabartókra új perspektívákat nyit és határátlépésekre hív.

A 700 éve elhunyt Dante műveit Hegymegi Máté rendezése, Gyabronka József monodrámája, Nádasdy Ádám előadása és az olasz NoGravity fizikai illúziószínháza idézi meg.

Először lesz Magyarországon látható Schilling Árpád zágrábi rendezése (A darab – Éden Panzió– a közelmúlt menekültválságának legfelkavaróbb történetét a 71 áldozatot követelő hűtőkamionos embercsempész bűntettet viszi színpadra), Néder Panni berlini előadása és Fehér Ferenc Hannoverben készült koreográfiája, de az amerikai-kanadai Viano Kvartett is első alkalommal mutatkozik be a magyar közönségnek.

A Budapesti Őszi Fesztivál égisze alatt valósul meg a 20. UH Fest, az V. Tantermi Színházi Szemle a Jurányi Házban és az OISTAT magyar központjának látványtervezői kiállítása a margitszigeti Palackozóban.

A fesztivál keretében rendezik meg a Határtalan Design című kiállítást a Kiscelli Múzeumban, valamint a (D)open your move címmel az urban dance és a kortárs tánc találkozását a Trafóban.

A fesztivál programján szerepel továbbá a Budapest100 a Bartók Béla úton és az I. Józsefvárosi Jazzfesztivál a Rákóczi téri Csarnokban.

Budapesti Őszi Fesztivál, Jancsó Miklós, Cseh Tamás

 

 

Szólj hozzá!


Cher nem hagyja magát

Cher nem hagyja magát

Cher pert indított Sonny Bono örökösei ellen a közös dalaik jogdíjai miatt, amiktől szerinte megpróbálják megfosztani őt.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Carbonziált filmzenék és filmesített carbondalok az Urániában

A Crossover Uránia a Nemzeti Filmszínház műfajokon átívelő koncertsorozata, ahol minden előadó valamilyen különleges produkcióval lép színpadra, november 12-én például a Carbonfools ad különleges koncertet.

HVG: A Coldplay koncertjén a rajongók ugrálása termeli majd az áramot

Ha meg nem ugrálnak, az együttes szerint kialszanak a fények és a buli lényegében meghal – írja a lap sajtóértesülés alapján.
Új koncertek