A nagy megméretésbe 50 csapat nevezett be, közöttük most első alkalommal bolgár és csángó versenyzők, akik a hazai, a szlovák és délvidéki vetélytársakkal küzdenek meg a díjakért.
Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és 20 méter hosszú sertésbelet kap az induláshoz. Az alapanyagokat aztán ki-ki saját fűszereivel, saját ízlésének megfelelően megdolgozva abálhat, süthet ki hurkát. A véresek és májasok mellett a különlegességek kategóriájában gombás, tarhonyás, bazsalikomos, mazsolás, kapormagos hurkák is készülnek, a csángó csapat tagjai pedig Tóth János polgármester szerint elmondták: borsikafűvel ízesített hurkával pályáznak az elsőségre. A zsűri az íz, az illat és a tálalás módja alapján dönti el, melyik "disznóság" lesz a legkiválóbb.
A kulturális program keretében helytörténeti kiállítás nyílik, néptáncosok lépnek fel, megrendezik a fiatalok-öregek találkozóját és lesz örömzene is. Fellép egyebek között a Csík Zenekar és a helyi Borvirág együttes, emellett kirakodóvásár is színesíti a programot, amely vasárnap az újbor ünneplésével zárul.
Szólj hozzá!