Vissza a kezdetekhez - Újra hazai bandák a Sziget Nagyszínpadon

2014. június 27.  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

"Hajrá magyarok!" Ezzel a szlogennel kívánják újra felhívni a figyelmet a Sziget szervezői a hazai zenekarok koncertjeire. A tavalyi (enyhén szólva kellemetlen) sátras körülmények után az idén végre újra friss levegőt szívhatunk velük, és reményeink szerint a hang és a fény is a helyére kerül. Na de hol van Szabó Balázs Bandája???

Vissza a kezdetekhez - Újra hazai bandák a Sziget Nagyszínpadon

A Sziget Fesztiválköztársaság a világ talán legsokszínűbb „országa”, ahol egy hét alatt több mint 60 nemzet előadói fordulnak meg. A legnagyobb számban – több mint kétszázan - azonban a magyar fellépők képviseltetik magukat, egyrészt egy nekik dedikált és újra szabadtéri színpadon, de több más műfaji helyszínen is, ahol az adott szcéna legjobb hazai csapatai lépnek fel. Sőt, idén újra lesznek magyar bandák a Nagyszínpadon is.

Két jó hír érkezett a Sziget háza tájáról a magyar zene kedvelőinek. Egyrészt újra szabadtéren, és az egyik legforgalmasabb „csomópontban” lévő színpadon mutatkozhatnak be a legjobb hazai bandák és előadók. Hiphiphurrá!
Másik újdonság - és akkor most lehet hullámozni -, hogy újra több honi zenekar is fellép a Nagyszínpadon.

A magyar zene központi helyszíne tehát a - megnövelt méretű és nézőterű - Petőfi Rádió – Volt Fesztivál színpad lesz, ahol naponta délután kettőtől sorjáznak majd a programok, a magyar zenészek legjavát felvonultatva. Az egy hét alatt több mint ötven fellépő adja itt majd egymásnak a mikrofont a Mínusz Egyedik naptól vasárnapig.


Itt lesz a Bábel Zenekar, az Óriás, a Belmondó, a Road, A Fish!, a PUF, a Grand Mexican Warlock, a Halott Pénz, a Riddim Colony, a Hősök, a Magashegyi, a 30Y, a Hangtapasz, az Elefánt, Sena, az Antilop Horror, a HS7, a Vad Fruttik, a Van Zozéka, a Turbó, az Anna and Barbies, a Supernem, az Intim Torna Illegál, a The Carbonfools, Both Miki és a Palimo Story, Odett, a Middlemist Red, az Ocho Macho, a Ladánybene 27, a Brains, a Bohemian Betyars, a Hangmás, a Tudósok, a Kaukázus, Deniz és Péterfy Bori.

Ezzel még nincs vége: késő esti sávban akusztikus koncerteket hallhatunk majd ugyanitt. Jön a Leander Rising Akusztik, a Roy és Ádám Akusztik, a Cimbaliband, a Ganxsta Jazz, az Alvin és a Mókusok Unplugged.
Hajnalban pedig parti zárja minden nap programját. Mi több: itt lesz - Szigetzáró buliként – vasárnap este a Sziget alapító Müller Péter Sziámi formációja az ... and Friends akusztik koncertje is, zenészbarátokkal kiegészülve.

Magyar zenekar adja a nyitóbulit az idei Nagyszínpadon. A Sziget ezévi „himnuszát” is jegyző Iván and the Parazol a Mínusz Egyedik nap első fellépőjeként kapott lehetőséget a szervezőktől.
Túl azon, hogy a Sziget himnuszt adó zenekarnak igyekeztünk nagy hazai és nemzetközi megjelenést adni a kampány során, szeretnénk egyéb lehetőségeket is kínálni ismertségük növelésére. Amellett, hogy kapcsolataink révén segítjük majd őket a nemzetközi porondokon, úgy gondoltuk, hogy a Sziget Nagyszínpadán is helyet biztosítunk számukra” – mondta Gerendai Károly.

Talán nincs is pop-rock szerető hazai fül, ami ne hallott volna a Nagy-Szín-Pad kezdeményezéséről, melyben hazai zenekarok mérettettek meg, s a győztesek a nagy hazai fesztiválok fő műsoridejében léphetnek fel. Bár az eredeti díjak közt nem szerepelt, de amellett, hogy a döntősök a Sziget magyar „nagyszínpadán” kapnak lehetőséget, a szervezők - egyfajta különdíjként - a nyertesnek (Mary Popkids) a Nagyszínpadon kínálnak helyet.  

A Sziget 2013-as „himnuszát” adó Punnany Massif már tavaly is feszegette a magyar színpad határait:
”Idén úgy döntöttünk, látva a Punnany rajongótábor robbanásszerű növekedését, hogy azon kevés zenekarként, akik a Nagyszínpadra „érettek”, most helyet kínálunk ezen a színpadon” – ad magyarázatot Gerendai Károly, aki már testközelből is megtapasztalhatta a PM tábor nagyságát a legutóbbi Budapest Park-beli fullos koncertjükön.

A szervezők egyelőre titokzatoskodnak még egy magyar nagyszínpados fellépővel kapcsolatban, de a megállapodásuk értelmében nem tehetnek mást. Július 26-án azonban lehull a lepel, s kiderül, ki lesz az a magyar zenekar, aki főműsoridőben, a Mínusz Egyedik napon, a Blink 182 előtt ad majd koncertet. Bár megint nem ugyanaz a stílus, akárcsak a voltos Arctic Monkeys előtt játszani, de nagyon reméljük, hogy Szabó Balázséknak jut egy kis hely azon a Nagyszínpadon!
 
Aki alaposabban megvizsgálja a Sziget idei felhozatalát, látja, hogy az A38-on lép fel az Irie Maffia. Mivel ők is kinőtték már a magyar színpad méreteit, nekik a szervezők idén a Sziget második legnagyobb színpadán, ebben a 10 ezres befogadó képességű megasátorban biztosítottak helyet.

Ezzel természetesen nem ért véget a magyar fellépők sora, hisz’ az Világzene Falutól a Tribute színpadig, a Colosseumtól az Egyetemek Utcájáig, a Blues-Ír színpadtól az Európa Színpadig mindenhol felbukkannak majd hazai előadók, bandák, Dj-k, több mint kétszázan.

Egyre izgatottabban várjuk a végleges beosztást!


 

 

Szólj hozzá!


Össznépi Örömóda-éneklés lesz a Bazilikánál szombat este

Össznépi Örömóda-éneklés lesz a Bazilikánál...

Május 25-én este – vagyis az EP-választás előestéjén – kórusban éneklik majd el Budapest belvárosában az Örömódát, az Európai Unió...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ismét buli lesz a város egyik legextrémebb koncerthelyszínén, a Müpa mélygarázsában!

Június 1-jén a Müpa mélygarázsában mutatkoznak be az immáron negyedik alkalommal meghirdetett Garázsband Fesztivál nyertesei.

A hazai könnyűzene diadala: hat magyar zenekar léphet fel idén a bécsi fesztiválon

Immáron hivatalosan is bejelentették, hogy az idei Waves Vienna egyik fókuszországa Magyarország lesz.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek