Döntött a Kúria a Barta Tamásról készült film ügyében

2022/02/02  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Több pert is indított a zenés dokumentumfilm készítői ellen Fekete Barna (amerikai nevén Bernard Barna Fekete), aki a film egyik mellékszereplője, továbbá Barta Tamás (LGT) egykori barátja és üzlettársa, valamint – saját elmondása szerint – a gyilkossági nyomozás gyanúsítottja.

Döntött a Kúria a Barta-film ügyében

A 'Siess haza, vár a mama!' című dokumentumfilm forgatókönyv-fejlesztését és gyártását is a Nemzeti Film Intézet (NFI) támogatta. (Ennek a későbbeikben még lesz jelentősége.) A doku Barta Tamás és édesanyja, Friedman Edit kapcsolatára koncentrál, a jogörökös által a filmkészítők számára hozzáférhetővé tett egyedülálló hangoslevelek alapján.

A zenés dokumentumfilmet a "Kúria jelenlegi formájában betiltotta" – írják a készítők, azonban a helyzet ennél kissé árnyaltabb, rögtön mondjuk, miért.

Az alábbiakban a film készítőinek közleményéből idézünk.

A film ellen indított eljárások:

1. Fekete Barna rágalmazás miatt jogi eljárást indított Mester Sándor, a film producerének a 168óra.hu oldalon megjelent interjúban elmondott szavai miatt. Fekete Barna ezt az eljárást jogerősen, másodfokon is elvesztette.

2. Fekete Barna Hajdú Judit, Barta Tamás jogörököse, Barta édesanyjának fogadott lánya ellen is indított rágalmazási eljárást egy Facebook poszt miatt. Ezt az eljárást Fekete Barna nem jogerősen, első fokon elvesztette, majd fellebbezett és a másodfokú tárgyalás hamarosan kezdődik. Ennek a pernek az a tárgya, hogy Hajdú Judit jogörökösként Barta Tamás emlékébe gázolásnak tartja azt, ha Fekete Barna bizonyítékok nélkül állítja azt, hogy Barta Tamás drogkereskedő volt és ez okozta a halálát. Semmilyen bizonyíték nem került elő arról, hogy Barta kereskedett volna drogokkal, ezért ezek megalapozatlan állítások Hajdú Judit szerint.

Ebben a részben állítólag semmi új információ nincs.  A film egyébként csak érintőlegesen foglalkozik Barta halálával, ez nem is lényeges szál, a készítők nem nyomoztak az ügyben, a film nem állít semmit, nincs narráció, csak Fekete Barna szavai hangzottak el az ügyről – ez az a rész, amit célba vett az eljárás.

3. A harmadik, „képmás felhasználás" perben a Kúriáig jutott az ügy: a Kúria a filmkészítők ellen döntött, jogerős végzésben. A Portugáliában élő Hajdú Eszter (rendező) és Mester Sándor (producer) egyszer sem tudtak jelen lenni a bíróságon a világjárvány okozta utazási nehézségek miatt, így nem tudták az érdekeiket sem képviselni, hiába kérvényezték a per halasztását is. A Kúria végül megtiltotta a filmben látható, Hawaii-on készült felvétel felhasználását (ez nem ugyanaz, mint a "betiltás"), amin Fekete Barna beszél Barta halálának körülményeiről és saját szerepéről az ügyben.

Megesik, hogy egy alkotás körüli botránynak vannak jótékony hatásai, ebben az esetben ez nem igazán mondható el, mert ahogy a belinkelt cikkben is olvashattuk, az elején még támogatóan fellépő NFI – jogi problémákra hivatkozva – nem kívánja a filmet külföldön forgalmazni. Ezt a kijelentés egyébként a Kúria döntése előtt tették.

"A Siess haza, vár a mama körülbelül 35 millió forintból készült, ebből 1.5 millió forint a saját tőkénk, a többi az állami költségvetésből van. A filmünket máris több nemzetközi filmfesztiválra meghívták, eddig minden munkánk iránt érdeklődtek a külföldi televíziós csatornák is. Ha ez most mind elmarad, az a számításaim szerint körülbelül 30 millió forint veszteség az államnak. Ez az NFI számára is bevételkiesés, tehát, mintha maguk ellen is dolgoznának, és ennek sem értjük az okát" – kommentálta az intézet döntését a film producere.

Eljuttatjuk kérdésünket az alkotóknak: az érdekel minket, hogy az inkriminált jelenet kivágásával nem jutnának-e előbbre... Amint megvan, mondjuk. Sőt, az előző cikkeinkben (ld.alant) elég sokat értetlenkedtünk, most összegyűjtjük a kérdéseinket, hátha egyszer megértjük, mi a fene történik a film körül.

A Bartha-film kálváriája tehát folytatódik tovább.

 

Siess megnézni ingyen, mert úgy néz ki, betiltják az LGT egykori gitárosáról készült filmet

 

Amerikai segítséget kérnek nyomozásukhoz a Barta Tamás-film alkotói

 

Első fokon pert vesztettek a Barta-film alkotói

 

 

 

Barta Tamás, Siess haza vár a mama, film

 

 

Szólj hozzá!


Az egész bázis minket bámult... – Quixotic a legújabb TopGun film előtt tiszteleg

Az egész bázis minket bámult... – Quixotic a...

Quixotic újabb klasszikust idéz meg, és Tom Cruise után szabadon, DeLorean és KITT helyett most igazi vadászgépekkel repít minket a 80-as évekbe a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

A Hellfest volt Lemmy egyik kedvenc fesztiválja – gigantikus szobrot avattak a tiszteletére

A francia Hellfest metálfesztivál egy hatalmas szoborral tiszteleg a Motörhead néhai alapítója, Lemmy Kilmister előtt, amelybe elhelyezték hamvainak egy részét is.

Az Omega dobosa nyitja meg az Azok a rockzenészek című fotókiállítást Óbudán

Szalay Zoltán életművéből nyolcvan könnyűzenei témájú fotó látható június 30-tól az Óbudai Társaskör Pincegalériájában. Az "Azok a rockzenészek - Ahogyan Szalay Zoltán látta őket" című tárlatot Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa nyitja meg június 30-án.
Új koncertek