Első fokon pert vesztettek a Barta-film alkotói

2021/04/30  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

A Siess haza vár a mama című zenés dokumentumfilm készítői és Barta Tamás jogörököse ellen jelenleg négy bírósági eljárás van folyamatban, melyeket a film egyik mellékszereplője, Barta Tamás egykori üzlettársa indított el. A kép- és hangfelvételhez való jog érvényesítése iránt folyamatban lévő eljárásban első fokon pert vesztettek az alkotók – az ítélet nem jogerős, ezért fellebbezést nyújtottak be a héten.

Hajdú Eszter filmjének középpontjában az anya-fiú kapcsolat áll.

Az alkotók szerint ez egy precedens értékű ügy, ami az egész dokumentumfilmes szakmát érinti: ha végül a filmet nem lehet többet jelenlegi formájában vetíteni, forgalmazni, akkor ez azt jelentheti, hogy Magyarországon nem lehet dokumentumfilmet gyártani és forgalmazni, hiszen bármikor, bármelyik szereplő meggondolhatja magát és letilthat egy filmet.

Az alkotók abban bíznak, hogy az igazság győz és mindent megtesznek azért, hogy a Barta Tamásnak emléket állító filmet ne tiltsák be.

Barta Tamás egykori, amerikai-magyar üzlettársa örömmel vett részt a kaliforniai forgatásokon 2018-ban Los Angelesben, majd a forgatások után aláírta a beleegyező nyilatkozatot*, ezt a jogi eljárás során tagadta. A per tárgya a filmben szereplő régebbi felvétel, amin Barta volt üzlettársa elmondja, hogy ő volt a gyilkosság első számú gyanusítottja, mert a gyilkos fegyveren rajta volt az ujjlenyomata. Most viszont azt állítja, hogy mindössze tanú volt és nem gyanúsított.  Mindezt, vagyis hogy rá terelődött a gyanú, elmondta már a sajtóban és a forgatások alkalmával is, tehát ez az információ tőle származik.

A filmben egyébként Barta Tamás halálának körülményei nincsenek kibontva, a filmben ez csak egy mellékszál, a film nem ezzel foglalkozik, ráadásul semmi új információ nem hangzik el Barta halálával kapcsolatban, ami ne lett volna köztudott eddig is. A Siess haza vár a mama! című film úgy zárul, hogy tovább kutatják az igazságot, hiszen rengeteg teória kering arról, hogy mi történt Barta Tamással 1982. február 16-án. A rendőrség öngyilkosságknént zárta le az ügyet.

Hajdú Eszter rendező és Mester Sándor producer közel nyolc éve élnek Portugáliában. A világjárvány alatt a repülőjáratok ritkasága, a be- és kiutazási korlátozások, karanténok miatt képtelenség utazni, nem tudtak ottlenni a bírósági tárgyalásokon és nem tudták megfelelően képviselni az érdekeiket a Fővárosi Törvényszéken. A több mint egy éve tartó világjárvány okozta gazdasági helyzetben a Siess haza vár a mama készítői sok más alkotóhoz, filmeshez hasonlóan igen nehéz pénzügyi helyzetben vannak, de dolgoznak a film második részén (munkacím: Lost in Los Angeles).

(*Mi mindezzel kapcsolatban azt nem értjük, hogy ha van aláírt beleegyező nyilatkozat, akkor mi a per tárgya, és ha nincs, akkor pláne. De persze messziről ugatjuk csak a jogot, ez egy teljesen józanparaszt felvetés volt.)

 

 

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm, betiltás, per

 

 

Szólj hozzá!


Another Day - Időutazás az idén 25 éves colorStarral

Another Day - Időutazás az idén 25 éves colorStarral

A colorStar negyedszázados jubileuma kapcsán minden héten felidéz egy évet saját, zenekari történelméből, az időgép pedig 2004-hez ért, az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

Végre egy nemzetközi fesztivál a belvárosban! - A BUSH ismét megtölti élettel Budapest klubjait

A BUSH a tavalyi rendhagyó év után október 21-22-én újra megtölti Budapest klubjait a legizgalmasabb kelet-európai előadókkal. Nappal zeneipari fejtágítás a Fészek Klubba visszatérő szakmai konferencián, ahol a nemzetközi és a hazai zeneipar legjobb szakembereitől lehet tanulni, este pedig a város legújabb klubjaiba és különleges...

Egy ragyogó tehetség a tűzhányók és gleccserek országából – Víkingur Ólafsson a Müpában

Figyelemre méltó eredetisége és egészen kivételes talentuma az utóbbi évek egyik legsikeresebb feltörekvő klasszikus zenészévé avatta az izlandi zongoraművészt, aki lemezről lemezre bizonyítja: nincsen olyan matéria, amelyből ne tudná kihozni a legjobbat. Legutóbb Mozart és kortársai műveiből rögzített egy albumravalót,...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek