Siess megnézni ingyen, mert úgy néz ki, betiltják az LGT egykori gitárosáról készült filmet

2021/02/10  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Barta Tamás halálának 39. évfordulója február 16-án lesz. Az LGT legendás gitárosának emléket állító film alkotói úgy döntöttek, hogy erre az alkalomra egy hétig mindenki számára hozzáférhetővé teszik a Siess haza, vár a mama című dokumentumfilmjüket – értesült a 24.hu.

Vihar a biliben, avagy tényleg áll a bál a Barta Tamásról készült film körül?

A Portugáliában élő producerek azt posztolták, hogy fél éve folyik ellenük a film betiltásáért indított per – Budapesten. Ők meg nem nagyon tudnak idejönni, úgyhogy kétséges, hogy megfelelő módon tudják képviselni a saját érdekeiket. Az egész sztori igen kacifántos, és rengeteg kérdést is felvet. Csakúgy, mint a forgatókönyv alapjául szolgáló történet.

Először megírtuk, hogy elkészült a Barta Tamás - Siess haza, vár a mama!  című film. Ez volt 2019 őszén, és akkor állítólag tartottak is egy zárt körű bemutatót. Aztán 2020. március 14-én lett volna a tényleges premier, ami az ismert okokból elmaradt. Majd, amikor eljött a halasztott bemutató időpontja, felbukkantak a vetítés ellenzői. Július 23-án lett volna a premier, amikor jelentkezett a film egyik megszólított szereplőjének a felesége meg az ügyvédjük, hogy renonc.

Erről itt írtunk.

 

A Blikk aztán arról számolt be, hogy Fekete Gábor – a Hungária és a Skorpió egykori dobosa, a tavaly nyáron elhunyt Szaxi Maxi öccse – is beállt a kórusba, amely a film ellen tiltakozott, bár az érvelése – vagy a dolog tálalása? – több helyen sántít.

Próbáljuk megérteni, csak nehéz. Fekete szerint

1. már a koncepció maga is kegyeletsértő, ugyanis Barta és az édesanyja közötti magánbeszélgetésekre épül;

2. a film rendezője, Hajdú Eszter megszegte a neki tett ígéretét, ezért a saját szerepléséhez nem járul hozzá.

Azt sosem tudjuk meg, mi volt ez az ígéret, de ha tudnánk, sem értenénk meg, hogy ezek a dolgok hogy mennek itt, nálunk. Nem úgy van, hogy az első, zárt körű vetítésen minden érintett részt vesz és elmondják az esetleges észrevételeiket? Hogy van az, hogy csaknem egy évvel a film első vetítése után s a második, immáron nyilvános vetítés előtt hirtelen mindenkinek szívügye lesz a dolog, és orrba-szájba nyilatkozik a bulvársajtónak?

A film producere szerint egyébként Fekete jelenete nem is került bele a filmbe, akkor meg nem értjük azt, hogy mit akart letiltani. Azt meg végképp, hogy miért vállalkozott a forgatásra, ha szerinte a dolog kegyeletsértő... Továbbá az sem világos, hogy az a szereplő, aki most a személyiségi jogai miatt perrel, miért két évvel a forgatás és az után ment a bíróságra, hogy minden létező nyilatkozatot aláírt... Valaki...?

Ez az egész kezd egy nagyon rossz ízű valamivé átváltozni, pedig maguk a készítők azt nyilatkozták, hogy csaknem egy évtizedig dolgoztak a filmen. Sőt, a friss hírt szállító 24. hu szerint az alkotók teljes erővel készülnek a film második részére. 

Presser Gáborral itt látható beszélgetés a filmről.

 

 

Elkészült az LGT egykori gitárosáról szóló zenés dokumentumfilm

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm, betiltás

 

 

Szólj hozzá!


A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező...

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

És akkor a Petőfi hídon kigyulladt a turnébusz...

Bensőséges és egyben nagyon vidám hangulatú közös interjú Kispál Andrással és Lovasi Andrással a Lemezjátszó Classic sorozatban. A két zenész a Kispál és a Borz kezdeti éveit idézi fel, és mesél az első két lemezük készültéről.

Múlnak a gyermekévek: Kiszel Tünde lánya videóklipben szerepel

Hunyadi Donatella is szerepel abban a videóklipben, ami néhány napja debütált a YouTube-on.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek