Siess megnézni ingyen, mert úgy néz ki, betiltják az LGT egykori gitárosáról készült filmet

2021/02/10  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Barta Tamás halálának 39. évfordulója február 16-án lesz. Az LGT legendás gitárosának emléket állító film alkotói úgy döntöttek, hogy erre az alkalomra egy hétig mindenki számára hozzáférhetővé teszik a Siess haza, vár a mama című dokumentumfilmjüket – értesült a 24.hu.

Vihar a biliben, avagy tényleg áll a bál a Barta Tamásról készült film körül?

A Portugáliában élő producerek azt posztolták, hogy fél éve folyik ellenük a film betiltásáért indított per – Budapesten. Ők meg nem nagyon tudnak idejönni, úgyhogy kétséges, hogy megfelelő módon tudják képviselni a saját érdekeiket. Az egész sztori igen kacifántos, és rengeteg kérdést is felvet. Csakúgy, mint a forgatókönyv alapjául szolgáló történet.

Először megírtuk, hogy elkészült a Barta Tamás - Siess haza, vár a mama!  című film. Ez volt 2019 őszén, és akkor állítólag tartottak is egy zárt körű bemutatót. Aztán 2020. március 14-én lett volna a tényleges premier, ami az ismert okokból elmaradt. Majd, amikor eljött a halasztott bemutató időpontja, felbukkantak a vetítés ellenzői. Július 23-án lett volna a premier, amikor jelentkezett a film egyik megszólított szereplőjének a felesége meg az ügyvédjük, hogy renonc.

Erről itt írtunk.

 

A Blikk aztán arról számolt be, hogy Fekete Gábor – a Hungária és a Skorpió egykori dobosa, a tavaly nyáron elhunyt Szaxi Maxi öccse – is beállt a kórusba, amely a film ellen tiltakozott, bár az érvelése – vagy a dolog tálalása? – több helyen sántít.

Próbáljuk megérteni, csak nehéz. Fekete szerint

1. már a koncepció maga is kegyeletsértő, ugyanis Barta és az édesanyja közötti magánbeszélgetésekre épül;

2. a film rendezője, Hajdú Eszter megszegte a neki tett ígéretét, ezért a saját szerepléséhez nem járul hozzá.

Azt sosem tudjuk meg, mi volt ez az ígéret, de ha tudnánk, sem értenénk meg, hogy ezek a dolgok hogy mennek itt, nálunk. Nem úgy van, hogy az első, zárt körű vetítésen minden érintett részt vesz és elmondják az esetleges észrevételeiket? Hogy van az, hogy csaknem egy évvel a film első vetítése után s a második, immáron nyilvános vetítés előtt hirtelen mindenkinek szívügye lesz a dolog, és orrba-szájba nyilatkozik a bulvársajtónak?

A film producere szerint egyébként Fekete jelenete nem is került bele a filmbe, akkor meg nem értjük azt, hogy mit akart letiltani. Azt meg végképp, hogy miért vállalkozott a forgatásra, ha szerinte a dolog kegyeletsértő... Továbbá az sem világos, hogy az a szereplő, aki most a személyiségi jogai miatt perrel, miért két évvel a forgatás és az után ment a bíróságra, hogy minden létező nyilatkozatot aláírt... Valaki...?

Ez az egész kezd egy nagyon rossz ízű valamivé átváltozni, pedig maguk a készítők azt nyilatkozták, hogy csaknem egy évtizedig dolgoztak a filmen. Sőt, a friss hírt szállító 24. hu szerint az alkotók teljes erővel készülnek a film második részére. 

Presser Gáborral itt látható beszélgetés a filmről.

 

 

Elkészült az LGT egykori gitárosáról szóló zenés dokumentumfilm

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm, betiltás

 

 

Szólj hozzá!


A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát hamisan!

A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát...

A hétvégén a kezünkbe került az Interpress Magazin "Tudta-e" kiadása, ebben volt egy szócikk a My Way-gyilkosságokról, ennek a történetnek...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

A pályázat első díját Lévay Jenő "A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak" című alkotása nyerte, a második helyen Tóth Xénia "Bárány az üres lakásban" című fotográfiája végzett, a harmadik pedig Mayer István "Cseh Tamás" című domborműve lett.

Az életben lesz még több móka: közeleg a Kispál on Orfű

Lovasiék anno egy Partizán-adásban jelentették be, hogy Orfűn lesz minifesztivál és koncert, valamint új dal is készült – mindezt rózsaszínben.
Új koncertek