Siess megnézni ingyen, mert úgy néz ki, betiltják az LGT egykori gitárosáról készült filmet

2021/02/10  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Barta Tamás halálának 39. évfordulója február 16-án lesz. Az LGT legendás gitárosának emléket állító film alkotói úgy döntöttek, hogy erre az alkalomra egy hétig mindenki számára hozzáférhetővé teszik a Siess haza, vár a mama című dokumentumfilmjüket – értesült a 24.hu.

Vihar a biliben, avagy tényleg áll a bál a Barta Tamásról készült film körül?

A Portugáliában élő producerek azt posztolták, hogy fél éve folyik ellenük a film betiltásáért indított per – Budapesten. Ők meg nem nagyon tudnak idejönni, úgyhogy kétséges, hogy megfelelő módon tudják képviselni a saját érdekeiket. Az egész sztori igen kacifántos, és rengeteg kérdést is felvet. Csakúgy, mint a forgatókönyv alapjául szolgáló történet.

Először megírtuk, hogy elkészült a Barta Tamás - Siess haza, vár a mama!  című film. Ez volt 2019 őszén, és akkor állítólag tartottak is egy zárt körű bemutatót. Aztán 2020. március 14-én lett volna a tényleges premier, ami az ismert okokból elmaradt. Majd, amikor eljött a halasztott bemutató időpontja, felbukkantak a vetítés ellenzői. Július 23-án lett volna a premier, amikor jelentkezett a film egyik megszólított szereplőjének a felesége meg az ügyvédjük, hogy renonc.

Erről itt írtunk.

 

A Blikk aztán arról számolt be, hogy Fekete Gábor – a Hungária és a Skorpió egykori dobosa, a tavaly nyáron elhunyt Szaxi Maxi öccse – is beállt a kórusba, amely a film ellen tiltakozott, bár az érvelése – vagy a dolog tálalása? – több helyen sántít.

Próbáljuk megérteni, csak nehéz. Fekete szerint

1. már a koncepció maga is kegyeletsértő, ugyanis Barta és az édesanyja közötti magánbeszélgetésekre épül;

2. a film rendezője, Hajdú Eszter megszegte a neki tett ígéretét, ezért a saját szerepléséhez nem járul hozzá.

Azt sosem tudjuk meg, mi volt ez az ígéret, de ha tudnánk, sem értenénk meg, hogy ezek a dolgok hogy mennek itt, nálunk. Nem úgy van, hogy az első, zárt körű vetítésen minden érintett részt vesz és elmondják az esetleges észrevételeiket? Hogy van az, hogy csaknem egy évvel a film első vetítése után s a második, immáron nyilvános vetítés előtt hirtelen mindenkinek szívügye lesz a dolog, és orrba-szájba nyilatkozik a bulvársajtónak?

A film producere szerint egyébként Fekete jelenete nem is került bele a filmbe, akkor meg nem értjük azt, hogy mit akart letiltani. Azt meg végképp, hogy miért vállalkozott a forgatásra, ha szerinte a dolog kegyeletsértő... Továbbá az sem világos, hogy az a szereplő, aki most a személyiségi jogai miatt perrel, miért két évvel a forgatás és az után ment a bíróságra, hogy minden létező nyilatkozatot aláírt... Valaki...?

Ez az egész kezd egy nagyon rossz ízű valamivé átváltozni, pedig maguk a készítők azt nyilatkozták, hogy csaknem egy évtizedig dolgoztak a filmen. Sőt, a friss hírt szállító 24. hu szerint az alkotók teljes erővel készülnek a film második részére. 

Presser Gáborral itt látható beszélgetés a filmről.

 

 

Elkészült az LGT egykori gitárosáról szóló zenés dokumentumfilm

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm, betiltás

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek