Le akarják állítani az LGT egykori gitárosáról szóló film bemutatását

2020/07/21  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Ami elég fura ügy, hiszen egy éve szeptemberben már bemutatták... Megírtuk. Igaz, előtte pár nappal, nem a filmbemutató után, de nem értesültünk arról, hogy bármi akadály is felmerült volna.

Az elmaradt bemutató plakátja

A Bors szerint meg de. Aztán az is lehet, hogy a további vetítésekre vonatkozik a tiltási kérelem, amelyet egy ügyvéd jegyez – de ne fussunk ennyire előre.

Ebben a cikkünkben részletesen írtunk a filmről:

Az egészből annyit emelnénk ki, amennyi a mostani történések miatt fontos:

"Az LGT gitárosát 1982-ben két golyóval a mellkasában találták meg otthonában. Halálát öngyilkossággá nyilvánították. Mint ahogy az lenni szokott a látszólag magyarázat nélküli eseményekkel, utólag több "lehetséges verzió" is született Barta halálára."

Arról ebben a cikkben nem szóltunk – hiszen eddig nem is tudtunk róla –, hogy ez a két golyó egy másik magyar, Fekete Barna fegyveréből származott. Akkoriban maga is Amerikában élt és kö­zeli barátságot ápolt Bartával. A dokumentumfilmben meg is említi, hogy a fegyver miatt anno ő volt az első számú gyanúsított.

Egy bizonyos Anikó – egyszerűen nem tudunk hozzászokni, hogy a bulvár számára nincsenek vezetéknevek –,  akiről annyit lehet tudni, hogy az üzletember felesége (próbálj rákeresni a Fekete Barna névre...) azt nyilatkozta a Borsnak, hogy a film készítői úgy állították be a dolgot, mintha a férje lett volna az elkövető.

Nem láttuk, nem tudjuk megmondani, a producer, Mester Sándor (MS3) szerint nem ez a  film lényege, és bízik a bemutató megvalósulásában.

"A dokumentumfilm vetítését kizárólag bíróság tilthatja meg, ügyfelem a filmet bemutatni kívánó mozik részére azt a méltányolható kérést küldte el, hogy lehetőség szerint a jogvita megnyugtató rendezésig tekintsenek el a bemutatástól" – írta Fekete ügyvédje.

A Port.hu szerint a bemutató dátuma: 2020. július 23. A dokumentumfilm (leszámítva egy kisebb zártkörű bemutatót, feltehetően ez volt az, amiről mi írtunk a cikkünkben) március 14-én került volna a szélesebb nyilvánosság elé, az ismert okok miatt a vetítés azonban elmaradt.

Aki viszont látta a filmet, az ezt írta róla:

"... Ahelyett ugyanis, hogy a film csak erre a különlegesen dokumentált anya-fiú kapcsolatra koncentrált volna, úgy tesz, mintha az 1982 óta rejtélyes gyilkosságot is megoldaná. Egyetlen teóriát áldokumentarista, Frei Tamást megszégyenítő hatásvadász módszerekkel tényként beállítva. Így szó sem esik a ma már feltárt, a nyolcvanas évek elején Kaliforniában garázdálkodó magyar maffiáról, Bartáék üzleti húzásáról, a különös életbiztosításról, és a gyilkosság tényszerű momentumairól sem. Talán ennek is köszönhető, hogy a szolnoki bemutatón jelenlévő, a filmben tulajdonképpen feltételezett gyilkosként feltűntetett Fekete Barnát nem lincselték meg. Hajdú Eszter filmjének vége ugyanis nagyon sántít, és tulajdonképpen csak arra jó, hogy másfél órás legyen tőle a mozi." (Forrás)

Nem tudunk igazságot tenni, nem is akarunk – meg kell néznünk hozzá a filmet, így azonban nem tudjuk, mikor kerül erre sor.

 

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm

 

 

Szólj hozzá!


A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező...

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

És akkor a Petőfi hídon kigyulladt a turnébusz...

Bensőséges és egyben nagyon vidám hangulatú közös interjú Kispál Andrással és Lovasi Andrással a Lemezjátszó Classic sorozatban. A két zenész a Kispál és a Borz kezdeti éveit idézi fel, és mesél az első két lemezük készültéről.

Múlnak a gyermekévek: Kiszel Tünde lánya videóklipben szerepel

Hunyadi Donatella is szerepel abban a videóklipben, ami néhány napja debütált a YouTube-on.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek