Le akarják állítani az LGT egykori gitárosáról szóló film bemutatását

2020/07/21  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Ami elég fura ügy, hiszen egy éve szeptemberben már bemutatták... Megírtuk. Igaz, előtte pár nappal, nem a filmbemutató után, de nem értesültünk arról, hogy bármi akadály is felmerült volna.

Az elmaradt bemutató plakátja

A Bors szerint meg de. Aztán az is lehet, hogy a további vetítésekre vonatkozik a tiltási kérelem, amelyet egy ügyvéd jegyez – de ne fussunk ennyire előre.

Ebben a cikkünkben részletesen írtunk a filmről:

Az egészből annyit emelnénk ki, amennyi a mostani történések miatt fontos:

"Az LGT gitárosát 1982-ben két golyóval a mellkasában találták meg otthonában. Halálát öngyilkossággá nyilvánították. Mint ahogy az lenni szokott a látszólag magyarázat nélküli eseményekkel, utólag több "lehetséges verzió" is született Barta halálára."

Arról ebben a cikkben nem szóltunk – hiszen eddig nem is tudtunk róla –, hogy ez a két golyó egy másik magyar, Fekete Barna fegyveréből származott. Akkoriban maga is Amerikában élt és kö­zeli barátságot ápolt Bartával. A dokumentumfilmben meg is említi, hogy a fegyver miatt anno ő volt az első számú gyanúsított.

Egy bizonyos Anikó – egyszerűen nem tudunk hozzászokni, hogy a bulvár számára nincsenek vezetéknevek –,  akiről annyit lehet tudni, hogy az üzletember felesége (próbálj rákeresni a Fekete Barna névre...) azt nyilatkozta a Borsnak, hogy a film készítői úgy állították be a dolgot, mintha a férje lett volna az elkövető.

Nem láttuk, nem tudjuk megmondani, a producer, Mester Sándor (MS3) szerint nem ez a  film lényege, és bízik a bemutató megvalósulásában.

"A dokumentumfilm vetítését kizárólag bíróság tilthatja meg, ügyfelem a filmet bemutatni kívánó mozik részére azt a méltányolható kérést küldte el, hogy lehetőség szerint a jogvita megnyugtató rendezésig tekintsenek el a bemutatástól" – írta Fekete ügyvédje.

A Port.hu szerint a bemutató dátuma: 2020. július 23. A dokumentumfilm (leszámítva egy kisebb zártkörű bemutatót, feltehetően ez volt az, amiről mi írtunk a cikkünkben) március 14-én került volna a szélesebb nyilvánosság elé, az ismert okok miatt a vetítés azonban elmaradt.

Aki viszont látta a filmet, az ezt írta róla:

"... Ahelyett ugyanis, hogy a film csak erre a különlegesen dokumentált anya-fiú kapcsolatra koncentrált volna, úgy tesz, mintha az 1982 óta rejtélyes gyilkosságot is megoldaná. Egyetlen teóriát áldokumentarista, Frei Tamást megszégyenítő hatásvadász módszerekkel tényként beállítva. Így szó sem esik a ma már feltárt, a nyolcvanas évek elején Kaliforniában garázdálkodó magyar maffiáról, Bartáék üzleti húzásáról, a különös életbiztosításról, és a gyilkosság tényszerű momentumairól sem. Talán ennek is köszönhető, hogy a szolnoki bemutatón jelenlévő, a filmben tulajdonképpen feltételezett gyilkosként feltűntetett Fekete Barnát nem lincselték meg. Hajdú Eszter filmjének vége ugyanis nagyon sántít, és tulajdonképpen csak arra jó, hogy másfél órás legyen tőle a mozi." (Forrás)

Nem tudunk igazságot tenni, nem is akarunk – meg kell néznünk hozzá a filmet, így azonban nem tudjuk, mikor kerül erre sor.

 

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm

 

 

Szólj hozzá!


Pressert még mindig jó olvasni

Pressert még mindig jó olvasni

„Azt mondták, a második sokkal nehezebb lesz. Az biztos. De én nem ijedtem meg. Mert ez a könyv nem a második, hanem az első könyv második...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hangol már a zenekar – Lovasi András új formációval járja be az országot

A zenekar a "Lovasi András és barátai nevet" viseli, s a zenész a Grand Hotel Halmahera címmel, ősszel megjelent új nagylemezét turnéztatja meg.

Csak egyetlen napon látható világszerte a Gorillaz koncertfilmje

A Song Machine Live From Kong címmel érkező, több mint két és fél órás koncertfilmet Magyarországon csak a Cinema MOM és a Pólus Mozi vetíti.
Új koncertek