Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

2023/02/19  ·   Interjú   ·  Kurcz Orsi

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat frontemberét, Kovács Kornélt faggattam a tengerentúli kalandokról.

Fotók: Nyughatatlan zenekar, Kovács Kornél

Nemrég érkeztetek meg Amerikából. Azt hiszem ez sok hazai előadó álma, ráadásul az új lemez stúdiómunkálatai kint zajlottak – hogyan jött ez a lehetőség?

Négy évvel ezelőtt kaptunk egy levelet Preston Taylortól, a Texas Sounds Country Music Awards főszervezőjétől, amelyben Marshallba invitált minket. Régóta szerettem volna egy angol nyelvű szerzői lemezt készíteni, ez a meghívás pedig kellő inspirációt adott hozzá – először a sikeresebb magyar nyelvű dalainkra születtek angol nyelvű szövegek, majd később újakat is írtunk. Igazából 2020-ban utaztunk volna Amerikába, de a covid miatt ez elmaradt. Preston Taylorral viszont kapcsolatban maradtunk, meséltem neki a lemezterveinkről, és ő mutatott be Kerry Westnek a Rosewood stúdió menedzserének is. Végül eltelt két év, és egy reggel tényleg ott voltunk Texasban az Erwin Streeten, a tyleri Rosewood stúdióban, ami nem kevesebb, mint negyven éve működik. Fantasztikus élmény volt!

 

A kint töltött hetek alatt végig forgott a kamera is, ráadásul ebből a vizuális útinaplóból készült az első klip az albumhoz. Mennyire volt ez tervezett?

Útközben jöttek az ötletek. Texasból átutaztunk Arkansas államba Kingslandbe, megnéztük a Johnny Cash emlékművet, majd láttunk egy kihalt benzinkutat, és forgattunk egy kicsit. Eljátszottuk a klipes dalt Memphisben a Sun stúdió előtt, Nashvilleben a Country Hall of Fame előtt. Memphis után megálltunk Jacksonban, majd Dyessben meglátogattuk Cash gyermekkori házát. Leírhatatlan érzés volt bejárni a kis házat, ahol felnőtt Johnny Cash.

A klipben látható gitárt még Dallasban vettük, majd utunk végén egy nashville-i zálogházban váltunk meg tőle, hiszen nem hozhattuk haza. Mi azért szeretjük nagyon ezt a klipet, mert feleleveníti bennünk az amerikai utazásunk legszebb emlékeit.

Ráadásul kint egy fesztiválon díjakat is nyertetek – itt már végképp adja magát a kérdés, és értsd jól –, hogy keveredtetek erre az eseményre?

A fesztiválon való részvétel meghívással működik, és mi idén nem neveztünk be – viszont azt már meséltem, hogy 2018-ban kaptunk egy felkérést, a lehetőséggel pedig engedtek 2022-ben élni. A repülőjegyeket egy könnyűzenei pályázatból fedeztük, a többi kiadás pedig zenekari pénzből valósult meg. A négynapos rendezvényen amúgy 14 nemzetből húsz előadó lépett fel, nem kis hangulat volt – főleg, hogy a díjátadón a két különdíj mellett (Band of the year, Isntrumentalist of the year) hazahozhattuk a fődíjat (Entertainers of the year) is.

S mindeközben arra is volt időtök, hogy bejárjátok a műfaj őshazáját. Merre utaztatok?

Október 12-én Dallasban landoltunk, majd Tylerben, a Rosewood stúdióban dolgoztunk a lemezen, közben Marshallban és Jeffersonban is koncerteztünk. A fesztivál után Arkansas és Tennessee államokban több várost  – Memphis, Kingsland, Dyess, Jackson – meglátogattunk, az utazásunk célja pedig a country zene fővárosa, Nashville volt.

Akad mégis a sopk emlékezetes pillanat között egy LEG?

Mindannyiunknak a Sun Stúdió tetszett a legjobban. A teremben, ahol Johnny Cash, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis és még annyi sok számunkra fontos előadó felvették a legelső dalaikat, egy nagyon különleges érzés fogott el bennünket.

"Hallgatni a Johnny Cash-sel kapcsolatos történeteket, fogni a mikrofont, amibe ő is énekelt, és ott állni azon a padlón, amit ez a legendás generáció az ’50-es években koptatott, rendkívül megható volt. Egy leírhatatlanul izgalmas időutazásban lehetett részünk."

Este például elmentük a híres Beale Streetre szórakozni, ami az új Elvis-filmben is feltűnik. Aztán az Arkansas állam-beli vidék látványa is nagyon magával ragadott minket, érdekes volt látni a gyapotföldeket, és a Johnny Cash házához vezető hosszú földút is kalandosra sikeredett. Élveztük a BBQ éttermeket és a klasszik amerikai hoteleket, azokat, amiket a filmekben is látni lehet. És imádtuk Nashville-t, a Brodway-en egymást érték a zenés klubok, ahol reggel 10-től hajnalig ment az élőzene..

Emlékszel még, mikor fogott meg ennyire a country és Johnny Cash zenéje? Hiszen a Nyughatatlan előtt többek között a Kornélkülben játszottál, ami inkább egy alter-rockos történet volt emlékeim szerint..

Debrecenben nőttem fel, rajongtunk a ’70-es évek rockzenéiért és az álmom egy saját banda volt: játszottunk néhány régi rock and roll klasszikust, például Chuck Berryt, de a country-rockabilly akkoriban nekem kimaradt. 2006 körül ejtett rabul igazán Johnny Cash zenéje és a műfaj minden romantikája, méghozzá a Nyughatatlan filmen keresztül. Egyre több történetet ismertem meg erről a nagyszerű generációról, a Sun stúdió ikonjairól, és annyira megtetszett ez a világ, hogy később a saját szerzeményeimben is megjelentek a country-rockabilly motívumok. Végül 2010-ben kezdtem a Nyughatatlant, előtte játszottam bluesosabb rockot, de világzenében is utaztam néhány évig. Idén pedig már húsz éve annak, hogy Debrecenből felköltöztem, és belevetettem magamat a budapesti zenei életbe.

Kevés hazai előadó mondhatja el magáról, hogy Amerikában koncertezett és készített lemezt. Hogyan képzeleted el a karriered 20 évvel ezelőtt: sikerült megvalósítani azt amit akkor megálmodtál?

Egyszer találkoztam Cseh Tamással a Fészek klubban, aki azt mondta, hogy „nem az számít, hogy mit csinálsz, hanem hogy csinálod-e még”. Ez a gondolat akkor nagyon tetszett. Az igaz, hogy nem lettünk „nagyszínpados” banda, de sokat koncertezünk itthon, és ezért nagyon hálás vagyok. Amikor átvettük az amerikai díjat, úgy éreztem minden befektetett munka és energia megtérült, és így húsz év elteltével sikerült megfogadni Cseh Tamás tanácsát is. Óriási sikernek könyvelem el azt, hogy még mindig örömet okoz a koncertezés, lelkesít a dalszerzés és abból élhetek, amit a legjobban szeretek.

Hol érhető el a kint készült anyag?

A lemez CD-n jelent meg, és már rendelhető is az oldalunkon, de elérhető a YouTube-on és hamarosan a Spotifyon is. Tizenegy dal került fel erre a korongra, amiből többet is játszunk majd az elkövetkező koncertjeinken, legközelebb például Budapesten, az Off Kulturban.

A zenekar közelgő koncertjei:

02.25. Budapest, Off Kultur

03.03. Székesfehérvár, Petőfi Kulturtanszék

03.18. Hajdúszoboszló, Rock Café

Weboldal

Facebook

NYUGHATATLAN, texas

 

 

Szólj hozzá!


A koncert, amelyen a tudósító még fejben is elfelejtett jegyzetelni

A koncert, amelyen a tudósító még fejben is...

Az [iLAND], a magyar progresszív rock hibrid zenekara elegánsan remek előadást produkált pénteken a Müpában.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Locsolkodás a Szentendrei Skanzenben

Húsvéti programokkal, koncertekkel, valamint természetesen hímestojás-készítéssel és locsolkodással várja a látogatókat április 9-én és 10-én a Szentendrei Skanzen.

Ki ne szeretne egy végtelen nyári vakációt?

A Flowers sikerei után Miley Cyrus március 10-én megjelent új stúdióalbuma, az Endless Summer Vacation is meghódította a világot.
Új koncertek