A szektor úgy készül, hogy ötmillió beoltott után a koncertek is zöld utat kapnak

2021/05/18  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A Music Hungary Szövetség szeretne némi COVID-biztos segítséget adni fellépőknek, stábtagoknak, szervezőknek és rendezőknek az induláshoz.

 Quang Anh Ha Nguyen fotója a Pexels oldaláról

A szövetség közleménye szerint az ajánlások figyelembevételével a fent efelsoroltak nagyobb eséllyel kerülhetik el azt, hogy saját elővigyázatlanságuk miatt megbetegedés forduljon elő, ami miatt akár fellépéseket is le kelljen mondani. Utóbbi eset a produkció más tagjait, rendezőit is hátrányosan érintheti anyagilag.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alábbi útmutatások csupán ajánlások a Music Hungary Szövetség részéről, nem a Kormány vagy az Operatív törzs hivatalos állásfoglalása.

Pár alapvető információ a járvány terjedéséről

 • A koronavírus elsősorban levegőben terjed, hosszabb beszélgetés, éneklés megkönnyíti a fertőzést. Tárgyak érintésével kevésbé terjed ez a vírus.
 • Aki megkapta mindkét oltást, ha – bár erre nagyon kicsi az esély – meg is fertőződik, akkor is nagyon nagy valószínűséggel súlyosabb következmények nélkül esik át a betegségen, és ugyan nem kizárt, de radikálisan csökken a valószínűsége annak, hogy másokat megfertőz.
 • Aki nem kapott oltást, de átesett a fertőzésen, annak a védettségére vonatkozóan még nem áll rendelkezésre elegendő információ.
 • Aki nem kapott oltást és nem is esett át a fertőzésen, a többieknél sokkal nagyobb mértékben van kitéve a fertőzésnek és annak, hogy maga is – akár tünetmentesen – megfertőz másokat.
 • A járvány jelenleg ugyan kis mértékben visszaszorulóban van itthon, de a következő hullám csak további oltásokkal és az elővigyázatosság fenntartásával kerülhető el vagy enyhíthető.

A legalapvetőbb dolgok, amelyekre mindannyian odafigyelhetünk:

 • Maszkviselés, távolságtartás, kéz- és arcmosás, helyiségek és járművek rendszeres szellőztetése.
 • Ha COVID-fertőzés tüneteit véljük felfedezni, maradjunk otthon.

Koncert előtt – szervezőknek

 • Csak olyan szerződést írjatok alá, ami nem kötelez az aktuális járványügyi szabályoknál szigorúbb feltételekre. Amennyiben a rendelkezések változnak, automatikusan érvényes lesz a fellépésre is, ha az aktuális rendelkezéseket veszitek alapul.
 • Kérheted, hogy a technikai stáb, minden zenész, szervező és ott dolgozó hordjon maszkot a fellépés előtt, alatt, után, ám ez közös megegyezés kell legyen.

 Koncert előtt – fellépőknek, stábtagoknak (próbák, utazás)

 • Javasoljuk, hogy a védettséggel még nem rendelkezők, a maguk, művésztársaik és nem utolsó sorban a produkció munkatársainak érdekében végeztessenek PCR-tesztet, majd akkor és addig menjenek közösségbe, ha az negatív, illetve ameddig az érvényes.
 • A próbákon is mindenki tartsa be a higiéniai ajánlásokat, lehetőleg fertőtlenítse a hangszerét, eszközeiket, főleg, mielőtt beviszi egy klubba vagy fesztiválra.
 • Legyen nálad kézfertőtlenítő és/vagy fertőtlenítő törlőkendő, akár kesztyű is.
 • Közös buszban utazáskor javasolt a maszk viselése és a gyakori szellőztetés. Utazás előtt és után pedig javasolt a buszt kifertőtleníteni, különös tekintettel a kapaszkodókra, biztonsági övekre, kilincsekre.
 • Mindenki szívesen használja a saját eszközeit, hangszereit, mikrofonjait, és ez a járvány ideje alatt kiemelten javasolt is.

 A koncert – szervezőknek

 • A backstage-be a fellépő művészeken és a produkcióban dolgozókon kívül más ne menjen, a közeli hozzátartozók is lehetőleg kívül tartózkodjanak.

 A koncert – fellépőknek, stábtagoknak

 • Amíg a járványveszély életben van, a zenészek lehetőleg kerüljék a közönséggel való érintkezést a stage divingtól kezdve a közös fotózásig vagy a merch árusításáig.
 • Érdemes a közönség és a színpad közti árkot / távolságot növelni, kordonnal biztosítani.
 • Éneklés közben sokkal erőteljesebben távozik a lehelet, ezt a mikrofonoknál, fertőtlenítésnél, távolságok kimérésénél mindenképp vegyétek számításba.

 Koncert után

 • Fertőtlenítsétek a hangszereket, eszközöket.
 • A fellépőruhát, munkaruhát érdemes egyből kimosni.

 

Az ajánlást összeállította a Music Hungary Szövetség munkacsoportja.

Szakmai lektor: Dr. Falus András immunológus

 

Fertőzéstől félnek az operaház művészei a maszk nélkül tartott próbák miatt

Music Hungary Szövetség, covid, koncertszervezés, ajánlás

 

 

Szólj hozzá!


A hétvégén Múzeumok éjszakája – rengeteg zenei program a kínálatban

A hétvégén Múzeumok éjszakája – rengeteg zenei...

Június 26-án rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelyen országszerte koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Buli van a BalatonParton – jön Fritz Kalkbrenner és a Nouvelle Vague is!

Nagyon úgy tűnik, hogy felpezsdül az élet idén nyáron az egykori pártüdülőben, mert először azt jelentették be, hogy a STRAND fesztivál költözik át Zamárdiból a Club Aligába, most pedig egy teljes programsorozatról kaptunk hírt, amely a BalatonPart nevet kapta.

Egy SMA-s kisfiúért szól az Ocho Macho legújabb dala

A klipet már mi is bemutattuk a Facebookon, de a teljes történetet csak most ismertük meg hozzá. A zenekar ezúttal a négy éves, SMA-val küzdő Olivér megsegítésére csapott a húrok közé.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek