A szektor úgy készül, hogy ötmillió beoltott után a koncertek is zöld utat kapnak

2021/05/18  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A Music Hungary Szövetség szeretne némi COVID-biztos segítséget adni fellépőknek, stábtagoknak, szervezőknek és rendezőknek az induláshoz.

 Quang Anh Ha Nguyen fotója a Pexels oldaláról

A szövetség közleménye szerint az ajánlások figyelembevételével a fent efelsoroltak nagyobb eséllyel kerülhetik el azt, hogy saját elővigyázatlanságuk miatt megbetegedés forduljon elő, ami miatt akár fellépéseket is le kelljen mondani. Utóbbi eset a produkció más tagjait, rendezőit is hátrányosan érintheti anyagilag.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alábbi útmutatások csupán ajánlások a Music Hungary Szövetség részéről, nem a Kormány vagy az Operatív törzs hivatalos állásfoglalása.

Pár alapvető információ a járvány terjedéséről

  • A koronavírus elsősorban levegőben terjed, hosszabb beszélgetés, éneklés megkönnyíti a fertőzést. Tárgyak érintésével kevésbé terjed ez a vírus.
  • Aki megkapta mindkét oltást, ha – bár erre nagyon kicsi az esély – meg is fertőződik, akkor is nagyon nagy valószínűséggel súlyosabb következmények nélkül esik át a betegségen, és ugyan nem kizárt, de radikálisan csökken a valószínűsége annak, hogy másokat megfertőz.
  • Aki nem kapott oltást, de átesett a fertőzésen, annak a védettségére vonatkozóan még nem áll rendelkezésre elegendő információ.
  • Aki nem kapott oltást és nem is esett át a fertőzésen, a többieknél sokkal nagyobb mértékben van kitéve a fertőzésnek és annak, hogy maga is – akár tünetmentesen – megfertőz másokat.
  • A járvány jelenleg ugyan kis mértékben visszaszorulóban van itthon, de a következő hullám csak további oltásokkal és az elővigyázatosság fenntartásával kerülhető el vagy enyhíthető.

A legalapvetőbb dolgok, amelyekre mindannyian odafigyelhetünk:

  • Maszkviselés, távolságtartás, kéz- és arcmosás, helyiségek és járművek rendszeres szellőztetése.
  • Ha COVID-fertőzés tüneteit véljük felfedezni, maradjunk otthon.

Koncert előtt – szervezőknek

  • Csak olyan szerződést írjatok alá, ami nem kötelez az aktuális járványügyi szabályoknál szigorúbb feltételekre. Amennyiben a rendelkezések változnak, automatikusan érvényes lesz a fellépésre is, ha az aktuális rendelkezéseket veszitek alapul.
  • Kérheted, hogy a technikai stáb, minden zenész, szervező és ott dolgozó hordjon maszkot a fellépés előtt, alatt, után, ám ez közös megegyezés kell legyen.

 Koncert előtt – fellépőknek, stábtagoknak (próbák, utazás)

  • Javasoljuk, hogy a védettséggel még nem rendelkezők, a maguk, művésztársaik és nem utolsó sorban a produkció munkatársainak érdekében végeztessenek PCR-tesztet, majd akkor és addig menjenek közösségbe, ha az negatív, illetve ameddig az érvényes.
  • A próbákon is mindenki tartsa be a higiéniai ajánlásokat, lehetőleg fertőtlenítse a hangszerét, eszközeiket, főleg, mielőtt beviszi egy klubba vagy fesztiválra.
  • Legyen nálad kézfertőtlenítő és/vagy fertőtlenítő törlőkendő, akár kesztyű is.
  • Közös buszban utazáskor javasolt a maszk viselése és a gyakori szellőztetés. Utazás előtt és után pedig javasolt a buszt kifertőtleníteni, különös tekintettel a kapaszkodókra, biztonsági övekre, kilincsekre.
  • Mindenki szívesen használja a saját eszközeit, hangszereit, mikrofonjait, és ez a járvány ideje alatt kiemelten javasolt is.

 A koncert – szervezőknek

  • A backstage-be a fellépő művészeken és a produkcióban dolgozókon kívül más ne menjen, a közeli hozzátartozók is lehetőleg kívül tartózkodjanak.

 A koncert – fellépőknek, stábtagoknak

  • Amíg a járványveszély életben van, a zenészek lehetőleg kerüljék a közönséggel való érintkezést a stage divingtól kezdve a közös fotózásig vagy a merch árusításáig.
  • Érdemes a közönség és a színpad közti árkot / távolságot növelni, kordonnal biztosítani.
  • Éneklés közben sokkal erőteljesebben távozik a lehelet, ezt a mikrofonoknál, fertőtlenítésnél, távolságok kimérésénél mindenképp vegyétek számításba.

 Koncert után

  • Fertőtlenítsétek a hangszereket, eszközöket.
  • A fellépőruhát, munkaruhát érdemes egyből kimosni.

 

Az ajánlást összeállította a Music Hungary Szövetség munkacsoportja.

Szakmai lektor: Dr. Falus András immunológus

 

Fertőzéstől félnek az operaház művészei a maszk nélkül tartott próbák miatt

Music Hungary Szövetség, covid, koncertszervezés, ajánlás

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek