A szektor úgy készül, hogy ötmillió beoltott után a koncertek is zöld utat kapnak

2021/05/18  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A Music Hungary Szövetség szeretne némi COVID-biztos segítséget adni fellépőknek, stábtagoknak, szervezőknek és rendezőknek az induláshoz.

 Quang Anh Ha Nguyen fotója a Pexels oldaláról

A szövetség közleménye szerint az ajánlások figyelembevételével a fent efelsoroltak nagyobb eséllyel kerülhetik el azt, hogy saját elővigyázatlanságuk miatt megbetegedés forduljon elő, ami miatt akár fellépéseket is le kelljen mondani. Utóbbi eset a produkció más tagjait, rendezőit is hátrányosan érintheti anyagilag.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alábbi útmutatások csupán ajánlások a Music Hungary Szövetség részéről, nem a Kormány vagy az Operatív törzs hivatalos állásfoglalása.

Pár alapvető információ a járvány terjedéséről

 • A koronavírus elsősorban levegőben terjed, hosszabb beszélgetés, éneklés megkönnyíti a fertőzést. Tárgyak érintésével kevésbé terjed ez a vírus.
 • Aki megkapta mindkét oltást, ha – bár erre nagyon kicsi az esély – meg is fertőződik, akkor is nagyon nagy valószínűséggel súlyosabb következmények nélkül esik át a betegségen, és ugyan nem kizárt, de radikálisan csökken a valószínűsége annak, hogy másokat megfertőz.
 • Aki nem kapott oltást, de átesett a fertőzésen, annak a védettségére vonatkozóan még nem áll rendelkezésre elegendő információ.
 • Aki nem kapott oltást és nem is esett át a fertőzésen, a többieknél sokkal nagyobb mértékben van kitéve a fertőzésnek és annak, hogy maga is – akár tünetmentesen – megfertőz másokat.
 • A járvány jelenleg ugyan kis mértékben visszaszorulóban van itthon, de a következő hullám csak további oltásokkal és az elővigyázatosság fenntartásával kerülhető el vagy enyhíthető.

A legalapvetőbb dolgok, amelyekre mindannyian odafigyelhetünk:

 • Maszkviselés, távolságtartás, kéz- és arcmosás, helyiségek és járművek rendszeres szellőztetése.
 • Ha COVID-fertőzés tüneteit véljük felfedezni, maradjunk otthon.

Koncert előtt – szervezőknek

 • Csak olyan szerződést írjatok alá, ami nem kötelez az aktuális járványügyi szabályoknál szigorúbb feltételekre. Amennyiben a rendelkezések változnak, automatikusan érvényes lesz a fellépésre is, ha az aktuális rendelkezéseket veszitek alapul.
 • Kérheted, hogy a technikai stáb, minden zenész, szervező és ott dolgozó hordjon maszkot a fellépés előtt, alatt, után, ám ez közös megegyezés kell legyen.

 Koncert előtt – fellépőknek, stábtagoknak (próbák, utazás)

 • Javasoljuk, hogy a védettséggel még nem rendelkezők, a maguk, művésztársaik és nem utolsó sorban a produkció munkatársainak érdekében végeztessenek PCR-tesztet, majd akkor és addig menjenek közösségbe, ha az negatív, illetve ameddig az érvényes.
 • A próbákon is mindenki tartsa be a higiéniai ajánlásokat, lehetőleg fertőtlenítse a hangszerét, eszközeiket, főleg, mielőtt beviszi egy klubba vagy fesztiválra.
 • Legyen nálad kézfertőtlenítő és/vagy fertőtlenítő törlőkendő, akár kesztyű is.
 • Közös buszban utazáskor javasolt a maszk viselése és a gyakori szellőztetés. Utazás előtt és után pedig javasolt a buszt kifertőtleníteni, különös tekintettel a kapaszkodókra, biztonsági övekre, kilincsekre.
 • Mindenki szívesen használja a saját eszközeit, hangszereit, mikrofonjait, és ez a járvány ideje alatt kiemelten javasolt is.

 A koncert – szervezőknek

 • A backstage-be a fellépő művészeken és a produkcióban dolgozókon kívül más ne menjen, a közeli hozzátartozók is lehetőleg kívül tartózkodjanak.

 A koncert – fellépőknek, stábtagoknak

 • Amíg a járványveszély életben van, a zenészek lehetőleg kerüljék a közönséggel való érintkezést a stage divingtól kezdve a közös fotózásig vagy a merch árusításáig.
 • Érdemes a közönség és a színpad közti árkot / távolságot növelni, kordonnal biztosítani.
 • Éneklés közben sokkal erőteljesebben távozik a lehelet, ezt a mikrofonoknál, fertőtlenítésnél, távolságok kimérésénél mindenképp vegyétek számításba.

 Koncert után

 • Fertőtlenítsétek a hangszereket, eszközöket.
 • A fellépőruhát, munkaruhát érdemes egyből kimosni.

 

Az ajánlást összeállította a Music Hungary Szövetség munkacsoportja.

Szakmai lektor: Dr. Falus András immunológus

 

Fertőzéstől félnek az operaház művészei a maszk nélkül tartott próbák miatt

Music Hungary Szövetség, covid, koncertszervezés, ajánlás

 

 

Szólj hozzá!


Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

A Képzelt Város november 4-én, az A38 Hajón ünnepli 15. születésnapját. A különleges estén a zenekar a teljes eddigi életművéből...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Ezek a legjobb magyar klipek!

Legalábbis az 5. Magyar Klipszemle zsűrije szerint. A budapesti Akvárium Klubban 35 díjat osztottak ki az elmúlt két év legjobb klipjeiből.

Carbonziált filmzenék és filmesített carbondalok az Urániában

A Crossover Uránia a Nemzeti Filmszínház műfajokon átívelő koncertsorozata, ahol minden előadó valamilyen különleges produkcióval lép színpadra, november 12-én például a Carbonfools ad különleges koncertet.
Új koncertek