Egy tucat gondolat Csernus dokitól a koronadepi ellen – zenészeknek és nemzenészeknek egyaránt

2021/01/24  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A Papageno.hu idézte Jonas Kaufmann, aki azt mondta, hogy nagyon sok kollégája van bajban, és tud olyan esetekről is, ahol az érintettek az öngyilkosságot választották, mert nem látták a jövőt maguk előtt.

 Renda Eko Riyadi fotója a Pexels oldaláról

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek számára fenntartott, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Olvasd  el ezt az oldalt! Amennyiben más ember állapotát véled aggasztónak, ezt az oldalt ajánljuk a figyelmedbe..

Az állítását igazoló, összefoglaló statisztikákat nem láttunk  – most éppen mindenki másfajta adatokra figyel –, azt viszont olvastuk például, hogy a török zenészek egyesülete szerint Törökországban körülbelül 100 (!!!) zenész követett el öngyilkosságot  azóta, hogy az ország megelőző intézkedéseket vezetett be a COVID-19 járvány ellen márciusban...Ezt még olvasni is borzasztó.

A nagy sztárok a para egyik részét (egzisztencia) meg tudják oldani azzal, hogy amit lehet, pénzzé tesznek – most éppen a Metallica producere adta el több tucat dal jogait, és mi is  megírtuk, hogy mások is ehhez a megoldáshoz nyúltak. Hogy aztán a koncertek és a közönség hiányát hogy élik meg, az már egészen más dolog – valljuk be, az online események max. enyhe nyugtatónak és a zenészek anyagi problémáinak enyhítésére alkalmasak.

A minket, földi halandókat illető helyzet sem túl vidám – erről meg azt olvastuk, hogy a vírushelyzet mennyiségében és időtartamában is megnövelheti a téli depressziósok számát, sőt, szélsőséges esetben poszttraumás stresszt is okozhat a koronavírus miatti pánik. Ha levágjuk a szélsőségeket a problematikáról, a középen megmaradó résszel sem vagyunk különösebben boldogok.

"Az év végén még az egész világ abban reménykedett, hogy az oltás véget vet a járványnak és a lezárásoknak. Ehelyett azzal kell szembesülnünk, hogy továbbra is minden bizonytalan, nem lehet tervezni, a korlátozó intézkedések pedig egyre több országban szigorodnak, miközben a többségnek már nagyon elege van és szabadságot, biztonságot szeretne" – írja az egyik fent idézett cikkben a 24.hu. 

Az egyik füledbe az ömlik, hogy a világ politikusainak gyíkembereinek titkos szövetsége a járvánnyal manipulál téged és komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy félelemben élj (plusz gyógyszerlobbi), és azonnal nyisson ki minden, a másik füledet pedig azok a hírek rágják, amelyek szerint mindmeghalunk. (És azonnal nyisson ki minden.) Kevesebbtől is megkattantak már.

Kézenfekvő, hogy a koronatébolyban felkeressünk egy szakembert – s noha interjút nem adott nekünk, a kiadó a rendelkezésünkre bocsátotta Dr. Csernus Imre legújabb, "karanténos" könyvét, ebből szemezgettünk. Ultra leegyszerűsítve (de tényleg abszolút dióhéj – van még vagy 270 oldalnyi szöveg hozzá) a járványhelyzethez való attitűdjét, az jön ki, hogy

→ annak, aki e sorokat olvassa, három lehetősége van: 1. vagy nem kapja el (egyelőre vagy soha), 2. vagy elkapja, és a.) túléli, b.) nem éli túl.

→ Akinek eddig is hiteles, hazugságoktól mentes alapokra épült az élete, nem parázik, vagy legalábbis nem annyira; bajban azok lehetnek, akiknek a lezárások előtti hedonizmus azt a cél szolgálta, hogy egy pozdorja lappal letakarja élete hiátusait.

Kontextusából kiemelve a következő gondolatokat osztjuk meg a Doki sorai közül, azzal a szándékkal, hogy ha már túl sok jó hírt nem is tudunk hozni az élő zenét, a koncerteket és a fesztiválokat illetően, legalább valamit tegyünk annak érdekében, hogy mire újra visszatér az élet, ne mentális toprongyként zombuljunk be az első lehetséges buliba.

Nem kell egyetérteni, nem kell szabályként értelmezni – gondolatébresztőnek, reméljük, megfelel.

Mindig érhet veszteség, amit gyász és elfogadás követ, de ez a dolog abban a pillanatban nincs ott. Hogyha pedig nincs ott, akkor miért ne érezném jól magam?Miért ne érezném lazán magam?

Sokan mondják, akik olyan iparágban dolgoznak, amit a járványhelyzet nagyon hátrányosan érint, hogy nekik elég nehéz optimistán hozzáálni a történésekhez. Holott mi a legrosszabb, ami történhet, ha megszűnik alattad a munkahely? Zsíros kenyeret fogsz enni? És akkor mi van?

Ezt a helyzetet csak úgy lehet derűsen és sikeresen túlélni, ha elfogadod: te mindent megteszel, hogy megvédd magad a fertőzéstől, aztán ha mégis megkapod, akkor vagy túléled, vagy nem.

Valahol azt olvastam, hogy a búvalbéleltség sokkal több energiát éget el egy emberben, mint  a mosoly. Nem tudom, ezt hogyan mérték meg, talán az izmokra elektródákat tűztek, de én is észrevettem, hogy amikor dühös vagyok meg szomorú, akkor összeráncolom a homlokom, és olyankor sokkal több izmom feszül meg, mint amikor mosolygok.

A rettegés egyszerűen felőrli az immunitást.

Most, a koronavírus idején kiderül mindenkiről, hogy milyen fából van faragva. A legtöbb embernek ez persze nem teszik, mert nem akar megméretve lenni. (...) Most viszont végre itt az alkalom, hogy feltegyem magamnak a kérdéseket, például azt, hogy szeretek-e itt lenni, ahol vagyok.

Persze, eljutni az önmagamba vetett hitig, az a csúcs. (...) Hogyha ez bekövetkezik, akkor a járvány után más minőségű életet fogunk élni. Már az jobb minőségű életet jelent, ha, mondjuk, 50 százalékkal intenzívebben figyelünk majd azokra, akik fontosak nekünk.

Ezt a járványt mindenki át akarja vészelni, és azon töri a fejét, hogy mi lesz majd utána, holott nem túlélni kellene, hanem átélni, megélni minden egyes napot.

Az Iron Maiden énekese, Bruce Dickinson és az akkori, Skunkworks nevű zenekara 1994-ben elment az ostromlott Szarajevóba, és december 14-én adtak egy koncertet. (...) Miután megérkeztek, álltak a depóban, és egy helyi csávó odaszólt neki: tudod, hogy téged most távcsővel néznek? Ő bólogatni kezdett: hát persze, elvégre én egy rohadtul nagy rockénekes vagyok, naná, hogy távcsővel néznek! Mire megmagyarázta neki az ottani csávó, hogy jó, jó, csak ez a  távcső, amin keresztül téged néznerk, rá van szerelve egy puskára!

A mentálhigiéné fejlesztésére történtek kísérletek, de akkor ez a vírus miért terít le minket ennyire? Azért, mert az igazi, belső változás valójában csak minimálisan következett be, és sokkal nagyobb hangsúlyt helyeztünk a  fogyasztásra meg a  racionális kivagyiságra. És ezt fogja a vírus, és kihasználja.

Ezzel a vírussal az is a problémánk, hogy láthatatlan ellenség, ezért nehéz vele konfrontálódni. De legalább megnézheted, mennyi erővel bírsz. (...) Nem az a kérdés, mikor mész el, hanem az, hogy milyen minőségű életet fogsz addig élni.

A választás lehetősége adott. Akárhogy tombol körülöttünk a  járvány, eldöntheted, hogy befeszülsz és még jobban elkezdesz aggodalmaskodni, vagy ugyanúgy nevetni fogsz, mint korábban.

 

 

 

 

 

Dr. Csernus Imre, koronavírus, depreszzió, életmód, bezártság, öngyilkosság

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek