Egy világhírű kóruson tesztelik a víruskereső kutyákat

2021/01/19  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A HVG értesülése szerint a híres bécsi fiúkórus tagjain (is) gyakorolják a koronavírus-fertőzöttség kiszimatolását az osztrák hadsereg keresőkutyái.

Fotó: classicfm.com

Azt már szeptemberben olvashattuk, hogy a Helsinki-Vantaa repülőtéren – egy kísérleti projektben – 16, műszakonként négy víruskereső kutya dolgozik. A kutyákat egy szagérzékelésre szakosodott ügynökség képezte ki. A legtöbb kutya már rendelkezett illatazonosító tapasztalatokkal, a nyolcéves Kössinek mindössze hét percre volt szüksége, hogy megtanulja felismerni a koronavírus szagát. De ahogy a HVG is írja, a világ több országában, így Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban és Ausztráliában is próbálkoznak kutyák kiképzésével a koronavírus-fertőzöttség felismerésére. 

A kórus 10-14 éves tagjai és nevelőik úgy segítették a kísérletet, hogy először letesztelték őket a hagyományos módszerekkel, majd az utána általuk viselt maszkot megszagoltatták a kutyákkal is – a kettő eredményét fogják összehasonlítani.

A Qubit esetleírása szerint maga az éneklés is hozzájárulhat a vírus terjedéséhez, mivel az énekléssel nagyobb számban szabadulhatnak el olyan areoszolok, amelyekhez előszeretettel tapad az új koronavírus. A CDC szerint az aeroszolok kibocsátását az éneklés (illetve a beszéd) hangereje is szabályozza, ráadásul néhány ember (akiket szuperterjesztőknek is szokás nevezni) többet bocsát ki ezekből akár sima beszéd közben is, mint mások. Így történhetett, Washington államban, amikor egy kórus tagjai között felütötte a fejét a COVID-19, a 122 tag közül ketten meghaltak és összesen 53-an betegedtek meg.

S ha már  az egyik finn kutyahős nevét leírtuk, álljon itt az osztrák orrbajnokok neve is: Fantasy Forever és Piet.

 

koronavírus, teszt, Bécs, fiúkórus, víruskereső kutyák

 

 

Szólj hozzá!


Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év után örülni lehet

Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év...

Az Óriásból, az Isten Háta Mögöttből vagy a Rájátszásból is ismert Egyedi Péter Mmamt néven megjelentetett szerzői bemutatkozásának itt a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Átadták a Fonó-díjakat: Dresch Mihály tarolt

Első ízben adták át a Fonó-díjakat, az eseményt vasárnap este online formában tekinthették meg a nézők. A díjjal hagyományt kívánnak teremteni, így szebb-jobb időkben is alkalom nyílik majd a művészi teljesítmények elismerésére.

Aki a legtöbb rockert felismeri, ajándékot kap

Rengeteg ismerős arccal, a zenekar barátaival készült el a Remorse újabb videóklipje, a Jelbeszéd.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek