Ha baj van, elengednek, egyedül hagynak – mondja az első budapesti Stones-koncert szervezője

2021/02/25  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Következetlenek voltak a járvány idején bevezetett korlátozások, a rendezvénypiacon pedig szükség lesz a bizalomépítésre az intézkedések feloldását követően – vélekedik Brády Márton. Az első budapesti Rolling Stones-koncert szervezője saját bőrén érzi a járvány pusztító hatásait.

Fotó: Showtime

A Showtime és a Ticket Express alapítója arról beszélt, az igazán nagy veszteséget a vendéglátóiparban szenvedte el, de az anyagi tűréshatáron túl is meg tudta tartani a kollégáit.

A koronavírus-járvány okozta világválság szerinte annyiban más, mint a korábbiak, hogy a társadalom egy bizonyos részét verte telibe, míg a másik része iszonyatos konjunktúrát élt meg – példaként említette az online kereskedelmet, a telekommunikációt, a home office-ra épülő informatikai rendszerek piacát, a higiéniai termékeket értékesítő cégeket, a vitamin- és gyógyszerkereskedelmet, valamint az online oktatásra épülő szoftvereket és hardvereket.

A rendezvényipar, a vendéglátóipar és a turizmus ugyanakkor egyértelmű vesztese az elmúlt egy évnek.

„A rendezvényiparban egy rendkívül kettéosztott piac alakult ki. A kultúr-tao támogatásokkal és egyéb közpénzekkel megtolt kamu produkciók szervezői elképesztő mennyiségű pénzt tudtak felhalmozni, amivel könnyebb volt túlélni a legnehezebb hónapokat, miközben a piac nem támogatott része jól megszenvedte az egészet, már csak azért is, mert koncerteket előbb csak korlátozásokkal, később semmilyen módon nem lehetett megtartani” – mondta.

Brády Márton elmondta, neki több Presser-koncertet és egy Falusi Mariann fellépést kellett harmadszorra átraknia, a Rúzsa Magdi- és a Dead Can Dance-koncertet egy évvel halasztották el, az áprilisra tervezett Tátrai-Charlie koncert pedig erősen kérdőjeles. Ezek mindegyikénél konkrét veszteség a marketingre és a próbákra elköltött pénzek.

Azzal számol, hogy a korlátozásokat fokozatosan oldják majd fel: előbb a kisebb befogadóképességű helyek nyithatnak majd várakozásai szerint. Viszont ahhoz, hogy a rendezvényipar újra düböröghessen, többre lesz szükség a nyitásnál.

„Sok olyan esetről hallok, hogy egyes koncertszervezők nem adják vissza a jegyek árát, arra bazíroznak, hogy az emberek megunják a próbálkozásokat, ami szerintem elképesztően rosszat tesz az egész ágazatnak. Nem a vásárlóknak kellene kölcsönt adniuk, hanem az államnak kellett volna segítenie a valóban rászorulókon. A Showtime ugyanakkor 1994 óta 400 koncerttel a háta mögött letett annyit az asztalra, hogy minimális volt a jegyvisszaváltási igény. Ehhez kell egy bizalom, amit nem szabad eljátszani, és a piacon vissza kell építeni a járvány után” – magyarázta.

Brády szerint az igazán nagy veszteséget a vendéglátóiparban szenvedte el. Szerinte a korlátozások teljesen következetlenek voltak, az unalomig ismételt kaszinókon kívül zsúfolásig megteltek a bevásárlóközpontok és sok esetben a stadionok is, de nem érti, hogy a vendéglátóhelyeken miért nem lehetett kávézni egymástól 3-4 méterre. Csalódottan látta tavaly tavasszal, hogy elképesztően jól menő, napi több milliós forgalmat csináló vendéglátóhelyek az első héten kirúgtak sok-sok alkalmazottat.

„Kell egy bizonyos tartás, hogy ha baj van, nem hagyjuk magukra a munkatársakat. Én hat kollégámat meg tudtam tartani, ez több mint 30 millió forintomba került, ami már túlvan az anyagi tűréshatáron. Most szenvedjük el a másodlagos károkat, ezekben a hetekben romlanak meg a német prémium söreink a hordóban, ami mind megy a lefolyóba. A nyitáshoz kell majd egy új készlet, ami milliós nagyságrend, de reméljük, mielőbb fogadhatunk újra vendégeket” – értékelt.

Kávézója, a Gusto idén 29 éves, és a tulajdonos dacból és dühből is szeretné, ha megélné a harmincat is... Reméli, hogy az emberek mihamarabb újra felszabadultan szórakozhatnak, mehetnek koncertekre, járhatnak éttermekre.

Összegzésül arról is beszélt, hogy számára két nagy tanúsága van a járványnak.

„Az egyik, hogy amikor igazán komoly a helyzet, csak magadra számíthatsz, nincs miért szolidaritást elvárni sem másoktól, sem az ország vezetésétől. Ha baj van, elengednek, egyedül hagynak. A másik, hogy egészen másféle tartalékokat kell képezni, mint ahogy korábban elképzeltük” – zárta szavait.

Showtime, Ticket Express, rendezvényszervezés, koronavírus, covid, állami támogatás, Brády Márton

 

 

Szólj hozzá!


A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A "banda" megszámlálhatatlanul sok tagból áll: az űrhivatalnál csillagok, galaxisok és fekete lyukak adatai alapján hoztak létre zenét.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Ed Sheeran stúdiójában született a japán banda új dala

A 2005-ben alakult japán ONE OK ROCK 2019-ben megjelent „Eye of the Storm" album óta nem hallatott magáról, a visszatérésüket cserébe nagyon kitalálták.

Várhatóan a jövő héten nyitnak a teraszok

Amint a beoltottak száma eléri a 3,5 millió főt, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A mai napig 3 145 592 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 349 314-en már a második adag vakcinát is megkapták. Figyelem: egy oltás nem egyenlő a védettséggel, legyetek körültekintőek!
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek