Klubkoncert-helyszínek, figyelem: jön a vírusölő csodarobot!

2020/05/05  ·   Karanténban a világ   ·  Labancz Andrea

Lehet, hogy megvan a koncerttermek vírusmentesítésének csodafegyvere? A japánok megint beelőzték a világot, és saját készítésű robotjuk, úgy tűnik, működőképes. S bár tudjuk, hogy a gyakorlati alkalmazása a szempontunkból több kérdést is felvet, azért eljátszottunk a gondolattal.

Csodarobot

Miközben koncert-ügyileg még mindig elvonón vagyunk, és egyelőre csak vidéken élvezhetik a tömegrendezvénynek is mondható strandolási, kirándulási vagy csak egyszerűen a parkban békésen ücsörgő tevékenységeket, japánban a tudósok a zárt terek vírusmentesítésre fordítják a figyelmüket.

A Flyerz Magazin posztolta Facebook oldalán azt a hírt, miszerint a Xenex cég Terumo LightStrike névre keresztelt gépezetei 2 perc alatt képesek megszabadítani minket nem csak a korona-, de az ebola-vírustól is. Az üzemi takarítógépre hasonlító masina a leírás szerint 200 és 315 nanométer közötti hullámhosszúságú ultraibolya fényt használ a patogének elpusztítására, és mindössze két kört kell megtennie az adott térben ahhoz, hogy a vírus elveszítse erejét a további pusztításhoz.

Azt is kimutatták, hogy a LightStrike robot 99,99% hatékonysággal távolítja el a koronavírust a FFP-2 maszkokból, ami lehetővé tenné, hogy akut globális hiány esetén újra fel lehessen használni ezt a létfontosságú védőfelszerelést.

A dolog úgy tűnik valóban működőképes, ugyanis már több száz robotot találunk világszerte kórházakban (nálunk találkozott már valaki vele?), és folyamatosan kapják a megrendeléseket, immáron szállodáktól és repterektől is.

Kicsit tovább gondolva, ha ez a kütyü megállja a helyét hosszabb távon, akkor simán lehetne használni mondjuk a klubhelyiségek megtisztítására is, és akkor valószínűleg bátrabban térne vissza a közönség is az őszi/téli szezonos koncertekre.

Bár mi most a kisebb léptékű szabadtéri változatoknak is ujjongva örülnénk...

 

Dániában az autós mozik példájára autós koncerteket tartanak

Dániában az autós mozik példájára autós koncerteket tartanak

Dániában sem lehetségesek a tömegrendezvények, de egy dán város kreatív módon megkerülte az érvényben lévő rendelkezéseket.
Fotó: Coachella

 

Az amerikaiak csaknem fele bevállalná a fesztiválozást a koronavírus-oltás előtt

A Reuters/Ipsos nemrég közvélemény-kutatást készített, amelyben megkérdezték az amerikai állampolgárokat, hogy részt vennének-e tömegrendezvényeken azelőtt, mielőtt COVID-

 

Terumo LightStrike, robot, vírusölő, vírus, Xenex, ebola, COVID-19, új találmány, ultraibolya fény

Képtár

  • Klubkoncert-helyszínek, figyelem: jön a vírusölő csodarobot! kép 83857
 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek