Napokon belül bejelenthetik: indulhatnak a szabadtéri kulturális programok is (?)

2021/04/23  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Azt már megszokhattuk, hogy az információ nem egyetlen csövön jön, hanem szemesnek áll a világ: aki nap mint nap átnyálazza a magyar online sajtót, érdekes dolgokra bukkanhat, csak a rendezvényhelyszínek dolgozóit nem irigyeljük, mert nekik minden egyes infócseppen az életük múlik. Ez érzékelhetően csak őket meg a közönségüket érdekli.

A tavalyi nyitás a Kobuciban (FB)

A HVG tudta meg, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár csütörtökön tájékoztatta a kulturális szféra képviselőit arról, mikor és hogyan várható a nyitás a kultúrában. Azt nem tudjuk, ki számít kulturálisszféraképviselőnek, mindenesetre a következők hangzottak el a portál szerint.

A döntéseket Kásler Miklós vagy Orbán Viktor hozza meg, így Fekete nem a tutit mondja. Vagy a Még Nem A Tuti, De Hamarosan Az Lesz-t. Vagy nem. Így kezeljétek. (Hogy???)

Rögtön ez után jön egy furcsa fordulat, amelyben az államtitkár arról beszél, hogy a negyedik (5, 6...) hullám elsöpörheti az egészségügyet, ezért a helyek felelőssége, hogy kinyitnak-e (Nézünk bután.)

Viszont a kultúra fontos a mentális utógondozásban (Most akkor mi van...?):

"Fekete úgy gondolja, a megfelelő átoltottsági szint után azt a munkát, amit eddig az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók végeztek, a kulturális szféra fogja átvenni, az itt dolgozók feladata lesz az emberek lelki egyensúlyának helyrebillentése."

Nemes feladat, bizonyára szívesen fel is vállalják, bár szerintünk a megközelítés nem a legjobb. Kultúra, intézmények és rendezvények mindig is voltak, mindig is kellenek – a tetszhalott állapotukból történő felállítás ne egy isteni terv része legyen, hanem a normális alapléthez történő részleges vagy teljes visszatérés kérdése. S ha sokaknak segítenek ebben a mostani, nyomasztó helyzetben, az hab a tortán.

Ő mindenesetre azt javasolja a kormánynak, hogy 3,5 milliós átoltottság utáni nyitás vonatkozzon a szabadtéri kulturális rendezvényekre is. (Megvan az a FB-on keringő szlogen, hogy 4 milliónál nyithatnak a mozik, 5-nél már filmet is vetítenek, 6-nál már be is lehet ülni rájuk?)

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban azt mondta, hogy az intézmények dolgozóinak, az előadóknak, a színészeknek és a háttérmunkásoknak is szükségük lesz védettségi igazolványra ahhoz, hogy részt vehessenek a munkában – de ezt a kérdést még meg kell vizsgálnia a szakértőknek. (Nesze semmi, fogd meg jól.)

Mindez azért para, mert szerinte is napokon belül elérjük a kitűzött limitet, és az érintetteknek érzékelhetően fogalmuk sincs, miként nyitnának. Visszatérnénk az elejére: nagyon sajnáljuk azokat az embereket, akiknek mindezeken az információkon az életük, a túlélésük múlik.

A nyitás részletei tehát továbbra sem ismertek, a HVG cserébe összefoglalta, eddig mi volt az elképzelés, de ez sem konkrét, hanem egy újabb javaslat, amikkel már tele a padlás:

"A Magyar Turisztikai Ügynökség nevű kormányszerv korábban összeállított egy ötlépcsős nyitási javaslatot. Ebben az állt: 

3,5 millió beoltott után, kötelező maszkviseléssel már megtarthatók lennének a 100 főnél nem nagyobb szabadtéri, előzetes regisztrációhoz kötött ültetett vagy megváltott ülőhellyel látogatható zenei-kulturális, gasztronómiai és szakmai rendezvények, ezeken a személyzet tesztelését (kivéve oltottság esetén) és az ülőhelyek közötti távolságtartást is előírnák.

A következő lépcsőben a vendéglátóhelyek belső részének 30 százalékát nyithatnák meg, zárt helyiségben maximum 100 fős, szabad téren maximum 500 fős rendezvényeket tarthatnának.

A következő lépésben zárt helyiségben maximum 500 fő, kültéren 1900 fő lehetne jelen, és ezzel is maximum a rendezvényhelyiség kapacitásának 30 százalékát használhatják ki,

majd kívül-belül nyithatnának, a rendezvényeket félházzal tarthatnák meg,

és ez után jönne a teljes nyitás."

A tervezhetőség fontosságáról ebben a cikkünkben írtunk – s ebből az irományból is látszik, hogy VANNAK olyan szakmabeliek, nem is kevesen, akik saját, évtizedes tapasztalataikat felhasználva könyörögnek azért, hogy segíthessenek az újranyitás szabályozásában. Adja isten, hogy egyszer végre meghallja valaki az ő hangukat is.

 

Így képzeli el a zenés rendezvények újranyitását a Magyar Turisztikai Program Alapítvány

 

 UPDATE

A miniszterelnök ma azt mondta a rádióban, hogy megvan a következő lépés. Mindig a rádióban jelenti be majd azokat. Itt az első:

 

 

 

 

 

 

 

kormány, járávnykezelés, újranyitás, szabadtéri programok, Fekete Péter

 

 

Szólj hozzá!


Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

A nagy érdeklődésre tekintettel, a kényelmes bejutás érdekében a meghirdetettnél korábban, 16 órakor megnyitják a kapukat a szombati 65 éves...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutató is lesz a Kutatók éjszakáján

Összesen mintegy 70 különleges programmal, köztük szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutatóval várják a kutatók a tudomány iránt érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szeptember 30-án és október 1-jén a Kutatók éjszakája alkalmából, amelyen megnyitja a kapuit az egyetem számos...
Új koncertek