Producereket keres az Ocho Macho

2020/05/28  ·   Karanténban a világ   ·  Labancz Andrea

Miközben a kormányzat még mindig nem hajlandó megkegyelmezni a zeneiparban tevékenykedőknek, az érintettek egyre kreatívabb formákban próbálnak bevételhez jutni. A legújabb akció keretében te lehetsz az Ocho Macho zenekar producere... igaz, nem _úgy_, ahogy azt a Hajós-féle Dalfutárból megtanultuk.

Fotó: Ocho Macho Facebook

Kicsit kellemetlen nekünk ez a téma, és nehezen is kezdünk hozzá, mert jelen helyzetben mindenki mindenre érzékenyebben reagál. Nem ez az első alkalom, amikor olyan cikket írunk, amiben a zenészek gyakorlatilag könyörögnek egy kis bevételért, mert ahogy haladunk előre az időben – kivéve a rájuk vonatkozó törvényeket, amik megragadtak a kezdeti stádiumnál –, egyre inkább érezhető, hogy az előadóművészeknél (is) ürül a persely. Persze, tudjuk, látjuk és sajnos érezzük is, hogy több ezer honfitársunk van finiman szólva nem nyerő helyzetben, éppen ezért mindig hozzátesszük, hogy profilunknak megfelelően, mi csak a zenei érdekeltségekkel foglalkozunk.

A dolog így is épp elég szomorú, és nekünk is vannak kétségeink az ügyben, hogy mennyire veszi ki jól magát a közönségnél, ha egy zenekar pénzt "kér" a szintén bajban lévő embertársaitól, de még nem jutottunk dűlőre e tekintetben. Vegyük a jobbik verziót: idézd fel a pillanatot, akár többet is, ami az adott banda koncertjén megadatott neked, és kivételesen számold ki, mennyit ér neked, mert a legrosszabb esetben az is megtörténhet, hogy velük kapcsolatban nem lesz részed több ilyenben...

Szóval adott egy viszonylag jól működő zenekar – az Ocho Macho –, akik eddig elég szépen el voltak látva fellépésekkel. 2015-ben a Nagy-Szín-Pad! versenyét megnyerve jutottak el a Holland Eurosonic Fesztiválra, valamint az itthoni csúcsrendezvényeken is főműsoridőben szerepeltek, külföldi sztárok előtt. Igaz, közben eltelt öt hosszú év, és az akkori "felhájpolt" időszak lecsengett, de egy stabil rajongói bázissal a háttérben azért csak sikerült valamit elérni a koncertekkel.

Na ennek a zenekarnak született egy Facebook posztja, amiben egy rövid magyarázkodás után konkrétan arra kérik a rajongókat, hogy legyenek oly kedvesek néhány forintot átutalni a megadott bankszámlára. Persze, jobban hangzik az a megfogalmazás, hogy így te lehetsz a csapat producere, de sajnos a lényegen ez nem sokat változtat.

 

Azzal együtt, hogy elismerjük az Ocho Macho munkásságát és számtalanszor ugráltuk már végig koncertjeiket az országban, nekünk mégis kicsit visszás ez a dolog. Van ugye az egyszeri koncertre járó, zenét szerető ember, akinek elvileg nem kéne tudnia arról, hogy az adott művésznek mennyi pénze van, miből jön össze egy album vagy egy turnébusz vagy a hangszer a kezében, de ez a koronás válság szinte mindent felülírt, és így olyan dolokkal is szembesülünk, amikre eddig nem gondoltunk a bulikon tombolás közben. Mert nem volt rá szükség. Ugyanakkor, a másik oldalról nézve, nem túl szerencsés dolog közvetlenül készpénzt kérni olyan emberektől, akiknek talán még betevőre se jut.

Szerintünk az a feloldása a helyzetnek, hogy aki megengedheti magának és szívesen teszi: segítsen a  srácoknak, a többiek meg ettől függetlenül továbbra is érezzék magukat teljes jogú rajongónak, nem velük, nem a zenekarral van a baj, hanem a Covid 19 által előidézett, eddig sosem tapasztalt helyzettel.

És hát, igen, vannak hangok, amelyek azt mondják, itt az ideje, hogy elmenjetek dolgozni, de felhívjuk a hangok szíves figyelmét, hogy a zenekarosdi is munka, mégpedig nem is a könnyebb fajtából, ne kelljen már pontrendszert felállítani, kinek a melója ér többet: akinek baja van a zenészekkel, ne hallgasson több zenét, ne menjen több koncertre, mert abban a pillanatban, hogy a hangerő gomb felé nyúl, abban a pillanatban a haszonélvezője  a zenészek MUNKÁJÁNAK.

Nos, ezeknek a zenészeknek most nincs MUNKÁJUK, esetenként a pénzük is fogy, csakúgy, mint azoknak, akiket kirúgtak vagy fizetésnélkülire küldtek. Legyen már annyi szolidaritás mindenkiben, hogy ha segíteni nem is tud, nem cseszegetik, nem szól be a másiknak.

Ez egy olyan helyzet, amiben még SOHA nem voltunk. Rajtunk múlik, milyen tanulságot vonunk le mindebből,  de azt nyilván a zenészek is tudni fogják ezek után, hogy nincs második kör, ha jön egy másik vagy ehhez hasonló válság, fel kell készülniük a helyzetre, bár komplett rendszereket nem lehet a katasztrófára optimalizálni, de át kell gondolni a szerződéseket, a biztosítékokat, az érdekvédelmi szervezetek hatékonyságát és a megtakarítás kérdését is. Többekm között. De reméljük, ilyen helyzetre soha többé nem kerül sor.

 

Ocho Macho, producer, adakozás, adomány, próba, stúdiózás, videóklip, járvány, 2020

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek