Romániai kísérleti színházi előadások: egyetlen néző fertőződött meg

2021/06/11  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu, MTI

A járvány miatt bevezetett távolságtartási előírások felfüggesztésével rendezett romániai kísérleti színházi és opera-előadások egyetlen résztvevőjénél mutatták ki utólag a koronavírus-fertőzést - közölte csütörtökön a Digi 24 hírtelevízió.

A fotó illusztráció (Pexels)

A Bukaresti Nemzeti Opera a Libera Musica című gálaműsort, a Bukaresti Nemzeti Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát, a Kolozsvári Román Opera pedig Charles Gounod Faustját tűzte műsorra a járványügyi korlátozások lazítását - a kijárási tilalom feloldását és a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlését - hozó első "szabad" hétvégén.

A bukaresti nemzeti színházban és operában, valamint a kolozsvári operában május 14-én és 15-én három előadást tartottak az ottani operatív törzs külön engedélye alapján, amely lehetővé tette a nézőtér 70 százalékának megtöltését.

A három előadáson részt vevő mintegy 1300 néző vállalta, hogy adataikat regisztrálják és 14 napig megfigyelés alatt tartják őket. A kulturális minisztérium tájékoztatása szerint a kolozsvári opera egyik nézőjénél az előadás után nyolc nappal mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Bár a nézőket arra kérték, hogy a megfigyelési időszak alatt kerüljék az érintkezést másokkal, a hatóságok az eltelt idő miatt azt feltételezik, hogy ő nem az operában fertőződött meg.

A bukaresti kulturális minisztérium szerint sikeresnek bizonyultak a nagyszámú - beoltott, a betegségen átesett vagy letesztelt - közönség előtt megtartott kísérleti előadások, ugyanakkor azt ajánlja a rendezvényszervezőknek, hogy egy-egy esemény előtt nyissanak több tesztelési pontot, vagy figyelmeztessék a beoltatlan vagy még nem teljes védettséggel rendelkező nézőket, hogy végeztessenek Covid-tesztet.

Egy kis pontosításra azért szükség van, mert az MTI mostani híre nem terjedt ki arra, hogyan történt mindez, noha korábban, az esemény beharangozásánál még szóltak róla: a kísérleti előadásokat távolságtartási és maszkviselési előírások felfüggesztésével rendezték, de a beltéri eseményekre  csak beoltottak mehettek be, így a bukaresti operaház 657 férőhelyes nagytermébe is. Ezzel együtt volt egy szabadtéri előadás is, arra már a beoltottakon kívül a betegégen átesettek és a negatív teszteredményt felmutatók is részt vehettek. A hír nem szól arról, hogy melyik típusú előadás után regisztrálták azt az egy fertőzött személyt.

A nálunk érvényes rendelkezések szerint minden fenti eseménytípusra csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek be, a tesztelés kérdése nincs napirenden.

 

 

Románia, kísérlet, színházi előadások, covid-teszt, vírus, fertőzés

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek