Sokkal kisebb egy harmadházzal menő kulturális rendezvény kockázata, mint egy szupermarketé

2021/02/19  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A berlini műszaki egyetem friss tanulmánya szerint jelentősen kisebb a fertőzés kockázata a kulturális létesítményekben, mint az iskolákban, az irodákban vagy boltokban – ha 30%-os kihasználtsággal működnek.

Fotó: Pixabay

A tanulmány egy afféle – komoly szakemberek által összeállított – fertőzéskockázati modellt használt, s az eredmények azt mutatták, hogy ha a szellőztetés kritériumait, a társadalmi távolságtartást és higiéniai intézkedéseket betartják, akkor a vizsgált zárt terek közül a legkisebb fertőzésveszélyt a 30%-os kapacitással rendelkező színház, opera vagy múzeum jelenti.

Például a középiskolákban még akkor is hatszor nagyobb a kockázat, ha a tanterem csak félig van és a diákok maszkot viselnek. Ha a tanterem tele van és a tanulókon nincs maszk, akkor 23-szor nagyobb az esélye annak, hogy az érintettek megfertőződnek, mint a maszkos látogatók a 30%-ra csökkentett kapacitású kulturális térben. Egy 20%-os kihasználtsággal rendelkező irodában, ahol a dolgozók hordják a maszkot,  a fertőzés várható kockázata háromszor nagyobb, mint a fent említett kulturális helyszínen. Míg a szupermarketben a fertőzés kockázata kétszer akkora – még akkor is, ha mindenkin van maszk.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása az, hogy a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében személyenként és a szobákban töltött órákonként bizonyos mennyiségű vírusmentes levegőre van szükség. (Ezt úgy hívják, hogy szellőzés, és már értekeztünk róla. Mármint arról, hogy ha eddig nem volt a kulturális intézményeknek, koncerttermeknek ilyenje, akkor eztán sem lesz, kivétel, ha az állam ad pénzt rá, ugyanis vélhetően az elmúlt egy évben felélték a tartalékaikat.)

Az idézett cikk szerint Berlini Műszaki Egyetem tanulmányának megállapításai összhangban vannak több olyan klinikai kísérlettel, amelyek során szintén azt tapasztalták, hogy alacsony a kockázata annak, hogy egy fertőzött ember egy zárt koncerthelyszínen továbbadja a Covid-19-et.

Mondjuk, ez utóbbit nem tudjuk, honnan vették, mert ezen kísérleti koncerttek alkalmával letesztelték a résztvevőket, tehát elméletileg nem volt mit továbbadni.

Szóval, akadnak itt még kérdések, de az biztos, hogy egy jó szellőzőrendszer harmad siker. Ha másra nem is, legalább ezekre adhatnának pénzt a rendezvény- és/vagy kulturális helyszíneknek, a maszkot megoldják a  júzerek, a kapacitás meg úgyis adott lesz.

 

A hollandok is nekifutnak a tömegrendezvény-teszteknek

 

A németek már kitalálták, hogy indítanák újra a koncerteket

 

Tesztkoncerteket szerveznek Franciaországban is

 

Megtarthatják a nyári fesztiválokat a franciák, de le kell ülni hozzá

 

Bejött a maszkos koncert Barcelonában

 

fertőzés, kockázat, teszt, tesztkoncert, kísérlet, szellőzés, kapacitás

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek