Sokkal kisebb egy harmadházzal menő kulturális rendezvény kockázata, mint egy szupermarketé

2021/02/19  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A berlini műszaki egyetem friss tanulmánya szerint jelentősen kisebb a fertőzés kockázata a kulturális létesítményekben, mint az iskolákban, az irodákban vagy boltokban – ha 30%-os kihasználtsággal működnek.

Fotó: Pixabay

A tanulmány egy afféle – komoly szakemberek által összeállított – fertőzéskockázati modellt használt, s az eredmények azt mutatták, hogy ha a szellőztetés kritériumait, a társadalmi távolságtartást és higiéniai intézkedéseket betartják, akkor a vizsgált zárt terek közül a legkisebb fertőzésveszélyt a 30%-os kapacitással rendelkező színház, opera vagy múzeum jelenti.

Például a középiskolákban még akkor is hatszor nagyobb a kockázat, ha a tanterem csak félig van és a diákok maszkot viselnek. Ha a tanterem tele van és a tanulókon nincs maszk, akkor 23-szor nagyobb az esélye annak, hogy az érintettek megfertőződnek, mint a maszkos látogatók a 30%-ra csökkentett kapacitású kulturális térben. Egy 20%-os kihasználtsággal rendelkező irodában, ahol a dolgozók hordják a maszkot,  a fertőzés várható kockázata háromszor nagyobb, mint a fent említett kulturális helyszínen. Míg a szupermarketben a fertőzés kockázata kétszer akkora – még akkor is, ha mindenkin van maszk.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása az, hogy a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében személyenként és a szobákban töltött órákonként bizonyos mennyiségű vírusmentes levegőre van szükség. (Ezt úgy hívják, hogy szellőzés, és már értekeztünk róla. Mármint arról, hogy ha eddig nem volt a kulturális intézményeknek, koncerttermeknek ilyenje, akkor eztán sem lesz, kivétel, ha az állam ad pénzt rá, ugyanis vélhetően az elmúlt egy évben felélték a tartalékaikat.)

Az idézett cikk szerint Berlini Műszaki Egyetem tanulmányának megállapításai összhangban vannak több olyan klinikai kísérlettel, amelyek során szintén azt tapasztalták, hogy alacsony a kockázata annak, hogy egy fertőzött ember egy zárt koncerthelyszínen továbbadja a Covid-19-et.

Mondjuk, ez utóbbit nem tudjuk, honnan vették, mert ezen kísérleti koncerttek alkalmával letesztelték a résztvevőket, tehát elméletileg nem volt mit továbbadni.

Szóval, akadnak itt még kérdések, de az biztos, hogy egy jó szellőzőrendszer harmad siker. Ha másra nem is, legalább ezekre adhatnának pénzt a rendezvény- és/vagy kulturális helyszíneknek, a maszkot megoldják a  júzerek, a kapacitás meg úgyis adott lesz.

 

A hollandok is nekifutnak a tömegrendezvény-teszteknek

 

A németek már kitalálták, hogy indítanák újra a koncerteket

 

Tesztkoncerteket szerveznek Franciaországban is

 

Megtarthatják a nyári fesztiválokat a franciák, de le kell ülni hozzá

 

Bejött a maszkos koncert Barcelonában

 

fertőzés, kockázat, teszt, tesztkoncert, kísérlet, szellőzés, kapacitás

 

 

Szólj hozzá!


A Netflix-sorozat Lisa nővére jövő januárban az Akváriumban énekel

A Netflix-sorozat Lisa nővére jövő januárban az...

Megvan a Christmas Home című széria? A második évadban Dagny Norvoll Sandvik norvég dalszerző-énekesnő is feltűnik, mi több, Bye Bye Baby című...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

HVG: Lefújták az angliai Download és a barcelonai Primavera Sound fesztiválokat

A 2020-as után a világjárvány miatt másodszor is lefújják az angliai Donington Parkban meg (nem) rendezett, a jellemzően a rock és a metál legnagyobb neveit felsorakoztató Download fesztivált, és ugyanígy jártak el a populárisabb fellépőkről ismert barcelonai Primavera Sound fesztivál szervezői is – írja a hírportál.

Messze Mississippi – Az USA két államában már teljes kapacitással mehetnek az élő koncertek

Texas és Mississippi egyaránt feloldja a kötelező maszkviselést és 100 százalékra növeli az államokban működő vállalkozások és létesítmények kapacitását. Ez azt jelenti, hogy a tömegrendezvényeknek nem lesz akadálya, a stadionok, koncerttermek és más nagy helyszínek e két állam határain belül korlátozás nélkül...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek