Sokkal kisebb egy harmadházzal menő kulturális rendezvény kockázata, mint egy szupermarketé

2021/02/19  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A berlini műszaki egyetem friss tanulmánya szerint jelentősen kisebb a fertőzés kockázata a kulturális létesítményekben, mint az iskolákban, az irodákban vagy boltokban – ha 30%-os kihasználtsággal működnek.

Fotó: Pixabay

A tanulmány egy afféle – komoly szakemberek által összeállított – fertőzéskockázati modellt használt, s az eredmények azt mutatták, hogy ha a szellőztetés kritériumait, a társadalmi távolságtartást és higiéniai intézkedéseket betartják, akkor a vizsgált zárt terek közül a legkisebb fertőzésveszélyt a 30%-os kapacitással rendelkező színház, opera vagy múzeum jelenti.

Például a középiskolákban még akkor is hatszor nagyobb a kockázat, ha a tanterem csak félig van és a diákok maszkot viselnek. Ha a tanterem tele van és a tanulókon nincs maszk, akkor 23-szor nagyobb az esélye annak, hogy az érintettek megfertőződnek, mint a maszkos látogatók a 30%-ra csökkentett kapacitású kulturális térben. Egy 20%-os kihasználtsággal rendelkező irodában, ahol a dolgozók hordják a maszkot,  a fertőzés várható kockázata háromszor nagyobb, mint a fent említett kulturális helyszínen. Míg a szupermarketben a fertőzés kockázata kétszer akkora – még akkor is, ha mindenkin van maszk.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása az, hogy a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében személyenként és a szobákban töltött órákonként bizonyos mennyiségű vírusmentes levegőre van szükség. (Ezt úgy hívják, hogy szellőzés, és már értekeztünk róla. Mármint arról, hogy ha eddig nem volt a kulturális intézményeknek, koncerttermeknek ilyenje, akkor eztán sem lesz, kivétel, ha az állam ad pénzt rá, ugyanis vélhetően az elmúlt egy évben felélték a tartalékaikat.)

Az idézett cikk szerint Berlini Műszaki Egyetem tanulmányának megállapításai összhangban vannak több olyan klinikai kísérlettel, amelyek során szintén azt tapasztalták, hogy alacsony a kockázata annak, hogy egy fertőzött ember egy zárt koncerthelyszínen továbbadja a Covid-19-et.

Mondjuk, ez utóbbit nem tudjuk, honnan vették, mert ezen kísérleti koncerttek alkalmával letesztelték a résztvevőket, tehát elméletileg nem volt mit továbbadni.

Szóval, akadnak itt még kérdések, de az biztos, hogy egy jó szellőzőrendszer harmad siker. Ha másra nem is, legalább ezekre adhatnának pénzt a rendezvény- és/vagy kulturális helyszíneknek, a maszkot megoldják a  júzerek, a kapacitás meg úgyis adott lesz.

 

A hollandok is nekifutnak a tömegrendezvény-teszteknek

 

A németek már kitalálták, hogy indítanák újra a koncerteket

 

Tesztkoncerteket szerveznek Franciaországban is

 

Megtarthatják a nyári fesztiválokat a franciák, de le kell ülni hozzá

 

Bejött a maszkos koncert Barcelonában

 

fertőzés, kockázat, teszt, tesztkoncert, kísérlet, szellőzés, kapacitás

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek