A bőbeszédű Mr.Dickinson – avagy mire képes az Iron Maiden frontembere zenekar nélkül

2019/11/04  ·   Koncertbeszámoló   ·  Ogi

Az Iron Maiden frontembere egy, a megszokottól eléggé eltérő műsorral – nem volt mögötte zenekar – járt a Kongresszusi Központban november 2-án.

A nézők kérdései...

Mr.Dickinson szeret beszélni.
Mr.Dickinson nagyon szeret beszélni.
Mr.Dickinson annyira szeret beszélni, hogy a köszönés után majd' két óráig abba sem hagyta. És az még csak az első félidő volt.

Bruce Dickinson valóban lenyűgözően sokoldalú előadó – és lételeme a színpad, ez nem is kérdés. Persze ezen közhely megállapításához nem volt szükséges a szombati este, ezt bárki, bármelyik „mezei” Iron Maiden koncerten megfigyelheti.

De térjünk vissza Mr. Dickinson Mire való ez a gomb? címet viselő önálló estjéhez, mely ezen a címen megjelent önéletrajzi könyvének bemutató estjeiből nőtte ki magát.

Mr. Dickinson a budapesti estén kezdésként szót ejtett az előző napi katasztrófáról, mikor is Dél-Afrika nyerte el Anglia elől a rögbi vb-t, aztán jött gyerekkora, az iskola, mikor is megtudtuk, hogy az angol public school pont nem a public-nak, a népnek van, hanem a gazdagoknak; meg elmesélte azt is hogy nem akart énekes lenni – na ja, egy kötelező kórusi tagság azért több gyerek kedvét el tudja ettől venni –, aztán hogy is lett dobos helyett mégis az – szerencsénkre.

Mr. Dickinson hosszan, színesen és élvezettel mesélt mindenről, arról, hogy hogyan választott nadrágot a fellépésekre, cikizte saját arcszőrzetét – e kivetített képeket elnézve teljes joggal – és mesélt a rákról is. Engem ez utóbbi fogott meg a legjobban. Ahogy mesélt róla, az nem volt megrázó, sőt inkább vicces – de leginkább nagyon emberi. És ő is ezt hangsúlyozta: nem akart ő sem küzdeni, sem feladni, csak emberként akarta megélni.

Mr. Dickinson ügyet sem vetett a színpadon lévő asztalkán helyet foglaló órára, mely, gyanítom, az idő múlására kellett volna, hogy figyelmeztesse, de mint írtam, Mr. Dickinson szeret és tud mesélni. Így aztán az óra csak a hátteret adta sörének – végre valaki aki nem átall sört inni a színpadon! –, és mutatója bizony már a 10 óránál járt, mikor eljött a szünet.

A folytatásban jöttek a nézői kérdések. Simán el tudom képzelni, hogy minden kérdést felolvasott, csak a sorrend volt szerkesztve. A nézők minden marhaságot kérdeztek, csak egyet nem, hogy kiderült-e mire való az a gomb... És mikor az óra 11-et mutatott, Mr. Dickinson gyorsan megválaszolta az utolsó kérdéseket is, majd énekelt nekünk egyet – csak úgy szabadon, a mikrofon kikapcsolásával –, majd már ott sem volt és szaladhattunk mi is, hogy elérjük az utolsó buszt.

És, hogy melyik rész volt a kedvencem? Nos, nekem az, mikor a marihuánáról, illetve arról az esetről beszélt, mikor a koncertbusszal egy utat többször meg kellett tenniük oda-vissza, ehhez pedig, hogy a sofőr ébren maradjon pirulát etettek meg vele. De nem is mesélem tovább, ez így leírva egyáltalán nem vicces, pedig higgyétek el, ott nagyon röhögtem.

Hogy volt-e, ami nem tetszett? Kicsit hosszúra sikerült az előadás, így voltak laposabb részek is, de mint tudjuk, Mr. Dickinson nagyon szeret beszélni... És olyan élvezettel beszél, hogy ezt simán elnézzük neki.

A Kongresszusi nem volt tökéletes helyszín, egyáltalán nem intim és az alsó részen is csak erős fél ház volt. De a nézők imádták az előadót, ez nem is kérdés.

Mielőtt elfelejtem: Mr. Dickinson a jövő hétre valami lepetézős bejelentést ígért, szóval figyelni kell.

Én pedig teljes mértékben támogatom Mr. Dickinson tervét az örök élettel kapcsolatban, szerintem szorult még abba a pasiba pár meglepetés.

 

Válogatott vívó volt, imádja a tankokat, képes egy Boeinget is vezetni és szerepelt horrorfilmben: ki az?

Iron Maiden, Bruce Dickinson, one, -man show, Mire való ez a gomb?

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek