A szende, az önimádó és a táncoslábú - Enigma koncerten jártunk

2019/04/09  ·   Koncertbeszámoló   ·  Labancz Andrea

Vasárnap este tettünk egy rövid időutazást az Enigma formációnak köszönhetően, akik óriási vastaps kíséretében és fülig érő szájjal hagyták el a színpadot. Egy nem tervezett ráadás dal és néhány rögtönzött autogram kiosztása után.

Enigma

Az Enigma tulajdonképpen Michael Cretu egyszemélyes projektje, ahová indőnként csatlakozott egy-egy énekes. A 90-es évek egyik legnagyobb durranása volt a népzenét a rockot és az elektronikus alapokat ötvöző osztrák fiatalember munkássága, akinek a dalait a mai napig szívesen játsszák a rádiók, vagy épp kölcsönzik filmekhez betétnek.

Ez a koncert azért volt különleges, mert három olyan énekes is csatlakozott a turnéhoz, akik jó pár dalban együttműködtek Cretuval. Kissé nehézkesen indult a buli, mert akadtak technikai problémák a hangosítás terén, de amint helyre állt a rend, mi is jobban élveztük az előadást. A háttérvetítés, a zene és az ének szinte tökéletes elegyet alkotott, ha nem lett volna körülöttem annyi ember, eskü lementem volna alfába. Így viszont csak félig sikerült elérnem a relaxációs állapotot.

A MÁV Szimfonikusok vonósainak kíséretében színpadra lépő énekesek közül Andru Donalds a leginkább foglalkoztatott Enigma-tag, aki önbizalomhiányban és önimádatban nem szenved hiányt. Kétségtelen, hogy hangi adottságait tekintve méltó helye van a színpadokon, azonban  – a kevesebb néha több elv alapján – nekem egy picit mesterkélt és néhol ellenszenves volt az előadásmódja és a jelenléte.

Andru Donalds tökéletes ellentéte volt a német zongorista Andrea Harde – művésznevén Angel X –, aki viszont szinte hálát adott a szemeivel azért, hogy nekünk énekelhetett. Statikusan egyhelyben álldogált, erősen koncentrálva arra, hogy jó időben, jó ütemben kezdjen el énekelni, és a műsor feléig konkrétan azt találgattam, hogy tényleg ilyen cérnavékony a hangja, vagy rásegítenek a háttérből.

Udvariatlanul a hölgyet hagytam utoljára, de ennek jó oka van. A litván származású énekes-dalszerző Alise Ketnere – alias Fox Lima –, hangja gyönyörűen passzol az Enigma-dalokhoz, és ha csak arra gondolunk, hogy a Return to Innocence című világsláger, mondjuk úgy, hogy refrénjében milyen szép magas szólamot kell kivarázsolnia a torkából, tényleg irigylésre méltó a tehetsége. Ráadásul a hölgy megtalálta a középutat a két férfi színpadi jelenléte közt, így nem volt túl sok vagy túl kevés a tánc, az ének és a közönséggel való kommunikáció sem.

Bár volt néhány kínos pillanata a koncertnek – amikor például Andru Donalds a közönséget próbálta éneklésre bírni –, de a végén minden jóra fordult, és a szokásos visszataps után sem igen akartak levonulni a színpadról. Elkészült jó pár csoportkép az utókornak, majd Andru úgy gondolta, hogy még egy kört lenyomna. Ez picit problémásnak bizonyult, mivel a zenészek részéről már véget ért a buli, de ezt is sikerült orvosolni, így a plusz ráadás dalnál az egyébként ülésre kényszerített közönség nagy része már a színpad előtt csápolt. A művészeknek pedig ez annyira tetszett, hogy aztán random módon aláírásokat kezdtek osztogatni a nagyérdeműnek. Így (is) lett felejthetetlen a koncert jó néhány rajongónak.

Enigma, koncert, MOM Sport, Michael Cretu, Andru Donalds, Fox Lima, Angel X

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek