Menopauza 1170x180

Amikor a metálosok beszorulnak az Akváriumba - Killswitch Engage bulin jártunk

2018/06/19  ·   Koncertbeszámoló   ·  Simonyi Éva

A metált és annak alfajait kedvelőknek nagyon kellemesen besűrűsödött a június: In This Moment és Killswitch Engage az Akváriumban, Asking Alexandria és Bullet For My Valentine a Budapest Parkban, Stone Sour a Barba Negrában. Most a Killswitch-en volt a sor, megnéztük, imádtuk. Megint.

Fotó: Török Hajni

Nyáron minden évben jóval több koncertre látogathatunk el, mint télen, hiszen a nyitott helyszínek is rendelkezésre állnak, illetve a nyári európai fesztiválok miatt a már amúgy is a környéken turnézó zenekarokat könnyebben el lehet csábítani Magyarországra, és ezt általában nagyon jól ki is használják a koncertszervezők. A metálosabb beállítottságú embereknek a június sokszor kedvez, hiszen az ekkor zajló Novarock fesztivál kiemelkedően erős lineupjából rendszerint igen szép neveket sikerül leszervezni Budapeste, esetleg a Volt-ra. 

Két éve (is) volt már egy erős júniusunk, akkor egy estén játszott a Bury Tomorrow, az Atreyu, az August Burns Red, és a Killswitch Engage a Budapest Parkban. Azon az estén megtapasztalhattuk, milyen is a metalcore egyik kulcsfontosságú szereplője szabadtéren, most viszont egy klubkoncert keretein belül mutathatták meg a magyar közönségnek, hogy milyen fából faragták őket. 

A felállás igen gyorsan végbement az előzenekarok után (először a Mirror, majd a The Raven age játszott). 9.10 körül lépett színpadra a Killswitch, szokásukhoz híven nem toltak le felvezető beszédet, azonnal el is kezdtek játszani. Bár már megkezdődtek az új album munkálatai, a hangsúly a már megjelent zenéiken volt. Elhangzott az Always, a Hate By Design, és a My Curse is, de a kimondott klasszikusokon kívül is próbáltak olyan dalokat hozni, amik egy koncerten felpörgetik a népet (részletes setlist itt). 

A hangulat egészen más volt, mint anno két éve, de ez várható volt, mindig más egy nagyobb, nyitott helyszínen, és más egy klubkoncerten, ahol mintha valahogy sokkal hatványozottabban élnénk át a koncertet: a színek, a szagok, a tömeg(nyomor), a hangzás, mind sokkal koncentráltabb, és ezáltal az élmény is intenzívebb. Nem azt mondom, hogy jobb, hiszen egy fesztiválos, vagy Parkos koncertnek is megvan a maga varázsa, de az biztos, hogy nagyon jó élmény volt a Killswitch-et ilyen környezetben is látni. 

A színpadkép rendkívül visszafogott volt, kétfajta hátteret láthattunk csupán: az egyik a banda neve és logója volt egymás mellett háromszor (dehát nem is volt szükség ennél extrábbra), a másik egy toronyból kirepülő denevéreket ábrázoló kép volt vöröses háttérrel. Nem meglepő módon a minimalista látványvilág semmit nem vett el a koncertélményből. 

Ami a látványon kívül szintén nem változott: az energia. Gyakorlatilag a keverőpult környékén is úgy éreztem, hogy teljesen arconvág a metál (szerencsére csak átvitt értelemben, a zenekar részéről, és nem az amúgy igen durva circle pitben résztvevő bagázs). Jesse Leach egymaga is akkora show-t csinált, hogy az ember szája tátva marad, plusz többször is lejött a színpadról, hogy az első sorban bulizókkal együtt üvöltse a dalszövegeket, ami mindig elég szimpatikus húzás, de erre még rájött a gitáros Adam Dutkiewicz bohóckodása, és a többiek lendülete, akik az egész színpadot keresztül-kasul bejárták, folyamatosan kapcsolatot teremtve a rajongókkal. 

A koncert dinamikája folyamatosan lekötötte a jelenlévőket, nem tudtam másra figyelni egy percre sem, bár nem is akartam. A közönség is zseniális volt, együtt énekelt és mozgott, vigyázva egymásra (kivéve a pitben, ott egy kicsit durvának tűntek az események). Az együttes a zenéjével, és elképesztő jelenlétével megint egy olyan koncertet tolt le, ami a nagykönyvben meg van írva. 

Killswitch Engage, koncert, Akvárum Klub, metál

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek