Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen

2016/10/12  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Bryan Adams rajongó vagyok. Ezt tudat alatt mindig éreztem, de tegnap este vált bizonyossá számomra. Már tavasszal kinéztem magamnak ezt a bulit, nem tudtam, pontosan, miért, de biztos voltam benne, hogy ott a helyem.

Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen

Nem fogok most arról írogatni, hogy „a kanadai Bruce Springsteen", meg „a világ egyik legjobb dalszerzője", ezeket már megírták a zenei újságírók a koncert előtti beharangozó cikkekben. Miután Bruce Springsteent (az amerikait) láttam élőben, így állíthatom, hogy Bryan Adams nem ő – kanadaiban. Egy lapon csupán a dalszerzői kvalitásaik kapcsán említeném őket (mindkét pasi zseniális dalokat írt és ír ma is), a habitusuk, az énekstílusuk/énekhangjuk, a személyiségük meglehetősen eltérő.

A bulira készülve abban reménykedtem, hogy a lassú számokból kevés lesz - annak ellenére, hogy ezek is kivételesen jó dalok - mert én nem vagyok ezekhez elég szentimentális. Például számomra a Kevin Costner-féle Robin Hood filmben egy jó dolog van: az Everything I do című ballada a film végén. Ezek a lassú számok is elfértek végül a műsorban - és a szívemben is - mert nem sírdogáló félórá(ka)t tartottak, hanem itt-ott beszúrtak egy Please forgive me-t, Heavent (ami nem is illik bele abba a bizonyos „balladás” időszakba, ami az Everything I do-val kicsit odaragadt Bryan Adams-hez, hiszen sokkal korábbi), egy All for one-t, stb.

Csak jókat és még jobbakat tudok elmondani erről a koncertről, ami gyakorlatilag telt ház előtt zajlott, fantasztikus hangulatban, előzenekar nélkül, aminek nagyon örültem. Bryan Adams többször járt már nálunk (utoljára talán 2011-ben), mindig nagy örömet szerezve a rajongóinak, és ő is mindig nagyon jól érzi magát nálunk. A gitáro(so)k (főleg Keith Scott, aki a hetvenes évektől tagja a zenekarnak), Bryan hangja - ami gyönyörű tiszta és biztos volt végig - egyszerűen zseniális. Azért vagyok ilyen „bennfentes", hogy csak így Bryan-nek hívom, mert „Hello, my name is Bryan” felkiáltással köszöntött minket, ezzel megalapozva az este további hangvételét. A hangosítás az én fülemnek kiváló volt, cédéminőségben szólt minden, az imprók is. A színpadképen, a kivetítőn látszott a mostanában fotózással és videoklip-rendezéssel is foglalkozó Mr. Adams keze munkája.

Hála az égnek, rengeteg régi számot nyomtak, főleg az 1984-es Reckless című albumról. Nem véletlenül pörög nálunk hetente a négylemezes Live Aid DVD, amelyen a Queen, Mick Jagger-Tina Turner, David Bowie, a Spandau Ballett, Dire Straits és a U2 mellett a Kanadából élőben kapcsolt Bryan Adams produkcióját mindig meg kell néznünk, annyira jó (1985-ról beszélünk, Keith Scott gitárossal természetesen). Ez volt a minimum elvárásom vasárnap este is, de ezt messze felülmúlták a zenészek a színpadon. Ifjúkorom zenei ezek, meg is lepődtem, hogy az elhangzott dalokból (jó sok volt) kb 3 számon kívül mindet ismertem.

A végére egyedül zenélt nekünk az est „főhőse", a két és fél óra (!) levezetéseként. Mintha nem is akarta volna abbahagyni, és ez láthatóan jó érzéssel töltötte el a közönséget. Túlnyomórészt pörgős, ugrálós, vicces, profi, zseniális buli volt, 50pluszos, szexi pasikkal és egy tündéri pasival, akit Bryan Adamsnek hívnak. Alig várom, hogy legközelebb Budapestre jöjjön. Remélem, hamar visszatér hozzánk.

Azzal a pár ezer emberrel, akikkel együtt buliztam vasárnap az Arénában, bizonyára egyetértettünk abban, hogy szabadnak lenni jó, és ha ezt jelen körülmények között egy kiváló rockkoncert érezteti velünk, akkor ezért nagyon hálásnak kell lennünk. Ez a lehető legnagyobb ajándék, amit a szórakoztatóipar nyújthat. A magam részéről nagyon hálás vagyok Bryan Adamsnek, hogy erre a két és fél órára szabaddá tett.

Fotók: Live Nation


Képtár

  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53627
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53628
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53630
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53631
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53632
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53633
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53634
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53635
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53636
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53637
  • Bryan Adams nem a kanadai Bruce Springsteen kép 53638
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek