Mesterhármas a Barba Negrában: Junkies, The Grenma és a The Silver Shine.

2015/03/02  ·   Koncertbeszámoló   ·  Görögh Atus

Február 27-én koncertdömping volt Budapesten: 30Y – Dürer Kert, Anna and the Barbies – Akvárium, Subscribe búcsú-A38 és Junkies – Barba Negra. Persze, nem volt kérdés, hova fogok menni, és szerencsére rajtam kívül még kb. 1000 ember gondolta így. Ilyen erős péntek este a városban rég volt, ezért is értékelődik fel a közel telt házas buli a Negrában. Erős hármas áll színpadra, és tempóban, valamint a riffekben nem lehet hiány. Nem is volt.

Mesterhármas a Barba Negrában: Junkies, The Grenma és a The Silver Shine.

A Barba Negrába mindig szívesen megyek – persze, ha éppen nem Kis Grófo próbál koncertet adni a rock melegágyában –,mert a város egyik legjobb hangtechnikájával megáldott klubja. És a személyzet is többszörösen bizonyította már nálam: gyorsaság és udvariasság minden körülmények között. Talán ezért is aljasodik le ott mindenki, mert hamar megkapjuk az italokat a pultnál. Szóval ezen az estén minden adott volt egy jó punk-rock bulihoz.

Az este 7 órás kapunyitásra halvány érdeklődés mutatkozott, de szépen lassan csordogáltak az emberek. Negyed kilenckor a The Silver Shine zenekar három tagja elkezdte felpörgetni a közönséget. Az új dobossal (Joe) debütáló trió, akik Amerikától Európáig turnéztak már, megadták az alaphangulatot. Szépen összegyűltek az emberek a színpad előtt, és a mesterhármasból megszületett az első gól. Erős műsort raktak össze, és a női bőgős/énekes (Krista Kat) villámkézzel tépte a húrokat a jó és zúzós dalokban. Tökéletesen hozták a kötelezőt, és maximumra állították be a hangulattekerőt. Előzenekaroknál nem megszokott módon kaptak egy visszát a közönségtől, amit Ati EDGE (gitár/ének) hamar fel is konferált , nehogy túllépjék a műsoridőt.

Gyors átállás, gyors sörvételezés, és máris a színpadon az újhullámos punk zenekar, a The Grenma, ahol szintén női bőgős (Arany Dóra) forgatja fel a férfi szíveket. A lendületes, pörgős banda turbulenciába kergette a közönséget, és volt közös éneklés, na meg a bevált tánclépés minden punk koncerten: Pogó! A Grenma napjaink méltán egyik legígéretesebb bandája a műfajon belül, mert a szövegek és a zene is jól kidolgozottak és mindenkihez szólnak. Minden nagyképűség nélkül állnak a színpadra, és ledarálják pontosan azt, amit a lemezen hallani. Profi munka. Szalay Csongor hangja – és most kurvaélet, hogy nem megyek bele, kiket szinkronizált, mert agyam eldobom, amikor egy zenei beszámolóba erről ír valaki, mert az olyan, mintha elmesélné a szakácskönyvben, hogy milyen körülmények között lett ültetve a hagyma, amit épp szeletelni szeretnél –  erre termett szerintem, és megtalálták hozzá a tökéletes zenei alapot. A mesterhármasból a második gól is borítékolható volt az első után. Ekkor a hangulat már utolérhetetlenül fent volt a magasban, és mi is a pultnál ötösével kértük a söröket. Több léggitár volt a hátamon, mint amennyin valaha is játszottam életemben. Kezdtem is megrogyni a súlya alatt. Nem a sör miatt, neeem...  Többen már úgy néztek ki, mint a cirkuszi kerítés medveszökés után.

Az este vendéglátói végre felmentek a színpadra, és azonnal megmutatták a népnek, mi is az a punk-rock. A Junkies lekaszabolta a közönséget már az első mesterhármassal: a Telepi gyerekek, az Ennyi kell és a Vesztettél elég erős kezdés egy Junkies-koncerten. Felmosták velünk a padlót rendesen. Mi lesz még itt, ha már a kezdés ilyen durva... Jöttek is a nagyobbnál nagyobb dalok mint egy gőzmozdony, ami úgy ment át rajtunk oda-vissza, mintha a teljes megsemmisítés lenne a cél. Utólag már tudom, hogy tényéleg ez volt a cél.  Szekeres Andris hangja olyan energikusan hasít bele a levegőbe, amitől minden X-Faktor és Megasztár zsűri azonnal kiosztaná az első helyet neki, nem mintha nagy szaktekintélyek ülnének ott (tisztelet a kivételnek), de meggyőződésem, hogy a legjobb hanggal van megáldva hazánkban. A Mester, Barbaró Attila pedig úgy gyártja a jobbnál jobb szövegeket, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne. A legnagyobb slágerek kaptak helyet ezen az estén, amit a közönség vulkán erejű ovációval hálált meg minden dal után. Remekül volt felépítve a műsor, ahogy szépen elszórták benne a Junkies-himnuszokat. „Miattad iszom, te állat"-dal pedig jó válasz mindazoknak, akik azon értetlenkednek, minek iszik már megint a párjuk. És ezen az estén nem volt ember, aki bambit ivott volna. Másnap a barátaimmal nekünk is kellett hívni Murder ügynököt, hogy keresse meg az eltűnt pár órát az estéből.

A Vérfolt a kövön-dalnál nem várhattunk tovább, és megtettük, amit megkövetelt a haza, és átpréseltük magunkat a tömegen az első sorig, ahol az életben maradási esélyeink igen lecsökkentek. Itt és most, nyilvánosan kérek elnézést mindenkitől, akikre ráömlött a két korsó söröm útközben ahogy naivan azt gondoltam, majd én ezeket jól beviszem előre. Nem a sör, de még a korsók is eltűntek valahol félúton, ahogy egy pogózáporba csapódtam . A Junkies mindeközben nem javított a helyzetemen, mert belekezdett az Ez csak a valóság című dalukba, és esélyem sem volt kijönni az örvényből. Hagytam magam, hogy kilökjön a tömeg, mint a 90-es évek társadalma a középiskolából...

Mit vár az ember egy Junkies-koncertől? Ezt! Hamisíthatatlan punkérzést, száguldást a totális katarzis felé és olyan slágereket, mint a Csatornapatkány, Nincs pardon, Mese vagy a gigantikus szerelem megfejtés a Szerelmedtől lettem ilyen. És ezt is kaptuk, olyan desszertek mellett, mint a Félbetépve vagy az Üzenet a föld alól. A Junkies azon kevés zenekarok közé tartozik, akik pontosan azok maradtak az évek alatt, akik voltak. Hiába díjak és sikerek, ők ugyanazok a punk srácok, akik megfogalmazzák és zenébe öntik a mindennapok gondolatait és érzéseit. Semmi sztárság, mentesek az allűröktől a mai napig, mert olyan alázattal vannak a közönségük iránt, ami érződik a színpadról. Hosszú életművet kívánok nekik, és sok mocskos Junkies punk-rock albumot még nekünk, hogy meg tudjuk mutatni az unokáinknak, kik voltak ránk hatással az életben. Ők mindenképp helyet kapnak a mesterek fejezetben nálam.

Tökéletes hármas fogat adott koncertet egy tökéletes klubban (hisz rendszeres olvasóim tudhatják, hogy a Barba Negra a szívem csücske), egy tökéletes péntek estét varázsolva ezzel. A The Silver Shine ledöfte az embereket, a The Grenma jól megforgatta bennük a tőrt, a Junkies pedig szépen lassan kihúzta mindenkiből, majd sorba álltunk a kegyelemdöfésért, amit szerencsére meg is kaptunk. Ez volna a rock'n roll ha valaki nem tudná.

Az este végéről inkább nem írnék semmit, legyen annyi elég, hogy 3kor már az ágyamban voltam, és a másnap érdeklődés hiányában elmaradt.

Fotók: Baricsa Orsi/DeadLens Pictures


Képtár

  • Mesterhármas a Barba Negrában: Junkies, The Grenma és a The Silver Shine. kép 40985
  • Mesterhármas a Barba Negrában: Junkies, The Grenma és a The Silver Shine. kép 40986
  • Mesterhármas a Barba Negrában: Junkies, The Grenma és a The Silver Shine. kép 40987
  • Mesterhármas a Barba Negrában: Junkies, The Grenma és a The Silver Shine. kép 40988
  • Mesterhármas a Barba Negrában: Junkies, The Grenma és a The Silver Shine. kép 40990
 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek