Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

2024/04/17  ·   Koncertbeszámoló   ·  Lenti Barnabás

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – költészet napja Bornai Tiborral

Karinthy Vera által betekintést nyerhettünk a Karinthy család életébe olyan történeteken keresztül, amiket az est közönségén kívül nagyon kevesen ismernek. Természetesen szó esett Karinthy Frigyesről, Ferencről és feleségeikről, valamint Karinthy Gáborról és Karinthy Mártonról is.

Az ötödik Karinthy pedig mesélt, énekelt és szavalt is: ugyanis néhány évvel ezelőtt haiku kötete is megjelent (Bornainak szintén). Az est talán egyik legmeghatóbb pillanata volt az Édesapámnak című haiku-füzér szavalata, amiből álljon itt az utolsó 3 sor:

„lekéstük egymást,
mikor éltél, nem voltál –
most nem élsz, de VAGY.”

A történeteket tökéletesen kiegészítették Bornai Tibor dalai, amelyeket úgy válogattak össze, hogy kifejezetten passzoljanak a Karinthy család történetéhez. Olyan dalok hangoztak fel a két művész előadásában, mint a Ha nincs jobb dolgod, szeress belém, Elég egy vallomás, A repülő ember vagy a Balatoni nyár, de hallhattuk a Micimackó című dal egy másik, kevésbé ismert verzióját is, amelyet azóta sem találunk az interneten pedig érdemes lenne megosztani:

„Micimackó állás nélkül az utcán kóborol,
Lakása nincs, pénze nincs, eltévedt valahol.
Malackát, a részeg disznót régen látta már,
Elment tehát, hogy meglesse Malacka mit csinál.”

Nevetésből tehát nem volt hiány az esten (hogy is lett volna, ha a Karinthy családról van szó..), de azért akadt néhány komoly pillanat is: Vera haikui vagy éppen Karinthy Gábor versei. A komolytalanabb pillanatokban anekdotákat hallhattunk Karinthy Frigyes piros szín-mániájáról vagy épp kávéházi életéről.

Az Öt Karinthy és én tehát kitűnő programnak ígérkezett a Költészet napjára, de bármikor máskor is érdemes ellátogatni rá. Erre a következő lehetőségek:

  • Május 30. Kecskemét
  • Június 19. Tiszaújváros
  • Július 19. Siófok

Aki pedig a haikuk szerelmese, az ellátogathat a Haikufesztiválra is, ahol szintén fellép Karinthy Vera és Bornai Tibor.

Karinthy Vera, Bornai Tibor, költészet napja

 

 

Szólj hozzá!


A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – egész estés doku az idén 55 éve alakult együttesről

A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült...

A Kaláka: A Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás premierje június 14-én, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, a filmbemutatót...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Annyi pénz gyűlt össze, hogy Tompos Kátya akár egy drágább kezelést is kaphat

Ezt Hrutka Róbert, Kátya közeli barátja és zenészkollégája mondta a Storynak. A zenész nemcsak a jótékonysági est egyik fellépője volt, hanem az egész esemény zenei rendezője és szervezője is.

Irigy Hónaljmirigy Békáson – hakni vagy koncert?

Mire tombol, aki az IHM által játszott zenére tombol? A nagyérdemű ezúttal Csobánka téren tombolt – a békásmegyeri gyermeknapon.
Új koncertek