Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni

2014/12/10  ·   Koncertbeszámoló   ·  Görögh Atus

Vegyünk egy bazinagy csarnokot, ami olyan, mint egy raktár, adjunk hozzá 2000 embert és némi (kevés) érdeklődést, egy csipetnyi hétfőt és két marék sorban állást az italokért. Ezt gyúrjuk egybe, és ha jól összeállt, adjunk hozzá két kanál hideget és úgy 3 liter esőt! Hagyjuk pihenni 15 percig, majd 90 percre toljuk be a sütőbe. Vajon képes-e a brit Morcheeba mindezt úgy elkészíteni nekünk, hogy mindenki jóllakjon?

Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni

December 8-án a Syma csarnokban becslésem szerint 2000 (?) ember ízesítette meg a hétfőjét. Mit takar még a dátum? John Lennon halálának évfordulója, Jim Morrison születésnapja... De a legfontosabb: ifjúságunk legerotikusabb vetkőzésének szereplője, aki a 9 és 1/2 hétben megtanította az emberiséget az erotikára, és a VHS kazetta  – melynek szalagja valamiért eléggé megnyúlt ennél a résznél – az egész lakótelepen kézről kézre járt, mert a vasfüggöny végre engedte, hogy átlássunk  rajta.. Igen, Kim Basinger vetkőzött mögötte! Na, ezen a napon ünnepli ő is születésnapját – és már 61 éves! Ilyen fontos dolgokról beszélgettünk Géza barátommal a koncert előtt, de azért eszünkbe jutott a sör is szerencsére. Vagy sajnos.

ELŐÉTEL

Megláttunk egy pultot, de a sor olyan hosszú volt, hogy a taxis blokád ehhez képest egy sima kis tömörülés lehetett. Azon gondolkodtam, hogy mire számít az az ember, aki beáll a sor végére? Miben reménykedik? Meggondolja magát az előtte álló 132 másik, és inkább nem iszik? Vagy hirtelen az az 1 db árva kiszolgáló amőba módjára osztódni kezd? Nem vagyok hajlandó beállni a sorba, inkább rágyújtok, mielőtt idegességemben áldozatokat szednék és ártatlan embereken vezetném le dühömet. A dohányzó a csarnok mellett elkerített szélcsatornában volt, és az esőcseppek úgy pattogtak az arcomon, mintha épp dombon lefelé száguldanék egy kerékpárral,  ezért ez sem volt opció a nyugalmam helyreállítására. Olyan dekket hagytam ott, hogy csodálkozom, miért nem szállt le érte egy utasszállító repülőgép. Legyünk bölcsek, és várjuk meg, amíg elkezdődik a koncert, s akkor lecsapunk a pultra! És akkor, amit már tőlem megszokott mindenki, az előzenekar teljesen kiesett, mert addig fejtegettük, mitől mozog a föld, hogy már csak azt hallottam, ahogy Janklovics Péter (aki az est hangulatfelelőse volt mint porondmester) megköszöni  nekik a részvételt. Sok koncerten voltam életemben, de ilyet még nem láttam: a színpadon egy valódi leánykérés volt! A lány válaszát a cikk végén elárulom, a türelmetlenek legörgethetnek most.

FŐÉTEL

A Morcheeba 15 perc (pihentetés) késéssel lépett színpadra, és belekezdtek az első dalba, ami a Trigger Hippie volt. Elkezdtem figyelni a pultot, hogy akkor most biztosan nem lesz már sor, de mintha mi sem történt volna... Még mindig 132 ember állt ott.  Akkor átadom magam a zenének. Skye Edwards olyan ártatlanul, cukin és mosolyogva lépett a színpadra, hogy zsebre akartam rakni.  A hangja pedig elemi erővel hatott mindenkire. Úgy lehetne megfogalmazni, hogy suttogva kiabál, miközben minden hang a helyén van! A közönség az első perctől olyan átéléssel mozgott, egy emberként és mégis szanaszét, mintha betanították volna őket a koreográfiára. Az ég felé nézve, mosolyogva próbálta mindenki elkapni a levegőt. Leszállt a béke a Syma Csarnokra, és a Morcheeba nem bízta a véletlenre, mert beszórta a nézőteret varázsporral és (számomra) a legjobb dalaikat hozták el nekünk.

A harmadik dal, az Under the ice (az egyetlen dal volt a legutolsó lemezről),  utána a World looking in úgy masírozott át az emberek tudatán, mintha Dumbledore a teljes varázstudományát épp most próbálná ki rajtunk. Ross Godfrey gitárjátéka annyira passzol Skye lágy énekhangjához, hogy az már szinte zavarba ejtő. Ezek után jött két dal a legelső, 1996-os Who can you trust? című lemezről (Moog Island és a Col), és érezhetően már mindenki varázsolt. A közönség, a zenekar és az operatőrgárda is, akik a kivetítőre dolgoztak. Szebbnél szebb képeket készítettek a koncertről, és kitört az általános boldogság.

Blood like limonade, Slow Down és a The Sea! –  ilyen varázsigék hangoztak el és el is érték a kívánt hatást. Úgy húzott mindenkit a zene, hogy a közönség soraiban nagy átéléssel hallgató Kiss Tibi (Quimby) is egészen nyugodtan tudott szórakozni, mert ezen az estén végre őt varázsolták el.  A zenekar minden szenvedélyét beleadva játszott, Skye pedig érezhetően nagyon boldog volt, mert amikor a közönséget énekeltette, olyan természetes nevetésbe kezdett, ami láthatóan a meghatottságtól volt.

A katarzis ezek után következett a Blindfold és a Rome Wasn't Built in a day daloknál! Itt már úgy éreztem magam, mint Alice, amikor beleesett az üregi nyúl járatába. Csodaország peremén lépkedett mindenki. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy mindenkiből kirázták a negatív gondolatokat. Skye a tőle nem túl megszokott módon felhívott a közönségből egy szerencsés fiút, akinek a mozgásában fel lehetett fedezni a 747-es utasszállító leszálló manőverének elemeit, amikor megpróbált ritmusra mozogni színpadon. Fájdalmasan volt vicces... Aztán a zenekar lement a színpadról, és jött a vastaps! VASTAPS!!!

SALÁTA

A visszataps után Skye a mai kornak megfelelően selfie készítésébe kezdett a közönséggel, és előadták az Over and Over egy szál gitáros szívfacsaró balladát, és mindenkiből kipréselték a maradék érzelmet is.  A mágia utolsó varázsigéje a Let me See volt, amit közösen énekelt a közönség és a zenekar.

Felgyulladnak a fények, és szomorúan vesszük tudomásul, hogy a szertartás véget ért...

A koncert dalait tekintve egy jó Best of Morcheeba volt, mert minden nagy sláger elhangzott.  Az énekesnő, aki földöntúli bájával és finomságával lehengerel mindenkit, és mögötte a zenekar, akik mint valami matematikusok, olyan  pontosak és profik, teljesen felállítja a szőrt az ember hátán. Intelligencia és szépség, ami végig jellemzi a koncertet.

Mert a Morcheeba koncert egy SZÉP koncert volt! Mosolyogva főztek belőlünk varázsfőzetet, amihez kellett egy nagy csarnok, amibe raktak 2000 embert, hétfőt, kevés pultost, de annál több ruhatárost és persze a ritka eszenciát, a Morcheebát. Mindezt egy nagy fakanállal úgy keverték össze, hogy 90 perc alatt szép puhára főtt, és bizony mindenki jól is lakott tőle. Még én is, mert eszembe sem jutott a sör... Ez a jól felépített koncert képes volt a hangulattalan Syma csarnokból egy barátságos, meleg otthont varázsolni másfél órára.

DESSZERT

A jegyvásárlásos szisztéma nekem nagyon tetszett, és szerintem ez a jövő: idővel minden koncertre így lehet majd belépőt szerezni, mert ezzel a zenészeket is támogatjuk és az illegális letöltést is vissza lehet szorítani. Ugyanis az umusiclive. com oldalon 5 dalt kellett  megvenni, így kapták meg a jegyet a koncertre, ami így mindössze 1500 Ft-ba került mindennel! A jegy mellé kaptál 5 dalt – ha egyszerűsíteni akarok. Ebben látom a lanyha érdeklődés okát, mert bizalmatlanok vagyunk az údonságokkal szemben, de majd ebbe is belejövünk!

És ami a lánykérést illeti: Mit hittetek: van az a nő, aki 2000 ember előtt nemet fog mondani?

 


Képtár

  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38922
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38923
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38924
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38925
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38926
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38927
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38928
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38929
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38931
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38932
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38933
  • Morcheeba álomországban, avagy hogyan kell varázslatot főzni kép 38934
 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek