Nem mered még egyszer elkezdeni, hogy lala-lala... – Manu Chao-akusztik Veszprémben

2023/09/11  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

Először persze az egész BALKAN:MOST fesztiválról kellene írni, de az a nagyobb meló, amit ide-oda tologat az ember, rendezi a gondolatait, szűrögeti az emlékeit, rakosgatja a fejében a mondatokat. De jön az is, csak a kollégák elkezdték közölni a Manu Chao-beszámolóikat, és az van, mintha nem ugyanazon a koncerten jártunk volna...

Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Alapvetően ez az egész Manu Chao-koncert egy kisebb fajta igazságtalanság volt, bár lehet, nem ez a jó szó rá. (Hozzáteszem: imádom, mielőtt jönnek a kövek.) De ezt csak az tudja, aki mondjuk csütörtöktől ott volt a fesztiválon. Mint mi. Mert szombat estig ez egy impozáns környezetben, de korlátok nélkül megrendezett köztéri zenei fesztivál volt, 3 jól elkülönülő, belépő és beléptetés nélküli koncerthelyszínnel, az utcán kavargó fesztiválozókkal, a színpadok előtt önfeledten táncoló balkán-rajongókkal és ad hoc szimpatizánsokkal – rengeteg szívvel és zenével tényleges és képzelt határok nélkül.

Aztán jön a fesztivál zárókoncertje, a 3 napos buli csúcsa, ahová – állítólag a főhős kérésére – max ezer embert engednek be, ráadásul ez a koncert a többivel szemben fizetős (10.000 HUF) volt, így hirtelen lettek kordonok, beléptetés – tehát mindazt, amit 3 napig az egész balkáni ünnep képviselt, a szabadságot, az együttlevést, a fesztivál nagyon is szerethető feelingjét (erről majd a másik cikkben bővebben) egy laza mozdulattal eltörölték egy nagy név kedvéért, aki nem is tudom, hogy passzintható be a programba. Amúgy, tényleg: mitől balkáni Manu?

Pedig ott van pl. Veszprémnek és az EKF-nek a Gyárkert, ahol eddig is remek hazai és neves külföldi előadók léptek fel ... Számomra érthetetlen, hogy a fesztivál hirtelen lefejezése helyett miért nem szerveztek inkább oda egy Manu-koncertet. Persze, ha ő kérte, nyilván a Gyárkertbe is csak ezren mehetnének be, de legalább nem lyukasztaná ki a dolog egy komplett fesztivál amúgy pompás szövetét.

Aztán egyre-másra jöttek a levelek a szabályokkal, hogy Manu nem ad interjúkat a turné során, a fotósok és a televíziósok csak a program első 3 dala alatt készíthetnek képet, felvételt, és soha nem a színpadról (ez mondjuk így szokott lenni általában, csak éppen 3 napig nem erről szólt az élet Veszprémben), hangpróbák alatt nem engedélyezett a filmezés és amúgy a videófelvétel készítése is tilos (ezért is töröltük az oldalunkról, utólag is bocsi.)

Hű, mekkora sztár lett már Manu Chao is, elmúlt a laza korszak? Dehogy, valszeg ezért fizeti a menedzsereket... Mert mindeközben:

 

2016-ban járt Magyarországon legutóbb (Sziget), előtte ott voltunk 2013-ban a Parkos buliján is, úgyhogy rendesen ki volt éhezve rá az ember, bár a vészcsengő azért csilingelt, mert nehéz volt összerakni azt, hogy az idősávjában 3 órát satíroztak be a műsorfüzetben, de a koncert maga akusztik lesz... Mi a fenét csinál majd Manu Chao 3 órán keresztül a zenekara nélkül, akusztikba'?

Hát, elmondjuk... :)

Kezdjük a végén.

A koncert után nem sokkal hazataxiztunk a bázisra, el lehet képzeni, mennyire voltunk fáradtak, ha az afterra sem tudtunk elvánszorogni, pedig azt mondták, lehet, Manu is megjelenik, szóval hazamentünk hullán, de aztán még két órán keresztül ültünk a kertben két üveg pezsgő társaságában, és visítva elemeztük a koncertet (itt szeretnék elnézést kérni B. fűzfő lakosságától). Voltam már számos jó koncerten, de ilyen parádét egyik sem okozott...

Szemelvények az akkor készült jegyzeteimből:

  • "...mint amikor egy andalúz falusi esküvőn egy bedrogozott (spanyol) cigányzenekar játszik reggelig";
  • "zenei Tar Béla színesben";
  • " ... az megvan, amikor Manu ránéz a színpadra lépés előtt Luckyra (Lucky Salvadori, gitáros-mandolinos-effektes), és azt mondja neki: "Nem mered tíznél többször elkezdeni, hogy lala-lala..." , mire Lucky azt mondja: "Fogd meg a cervezám...";
  • "...beálltam a vécénél a sorba, aztán a fröccsnél a sorba, és mikor visszajöttem, még mindig ugyanaz a szám ment...";
  • "...srácok, vissza kéne menni, mert lehet, hogy még mindig játsszák a tombolát, és decemberig le sem jönnek a színpadról...

... és még egy csomó, alapból gecikedésnek tűnő mondat, de, eskü', nem ez volt a cél, csak próbáltuk feldolgozni a történteket.

Visszatekintve már látszik, hogy a koncertnek volt egy teljesen komoly komolytalan koncepciója, egy geg, egy hack, aminek az volt a lényege, hogy végtelenítve játszották a híres Mano Negra és a Manu Chao számokat, és időnként vissza-vissza tértek egy-egy számhoz, refrénhez. így történhetett, hogy már nem tudtam megszámolni, hányadszor énekelem torkom szakadtából, hogy megustastu meg corazón meg arriba meg Maradona meg tómbola meg mellamancalle. De a legdurvább a lalázás volt (0:54-től), mert szerintem Lucky nem állt meg tíznél, és másnap olyan orbitális dallamtapadási volt mindegyikünkben, hogy rágtam a szám szélét, nehogy elkezdjem, mert a frissen alkotott szabály szerint, aki véletlenül elkezdi, hogy lala-lala.., fizet egy kört a többieknek.

Nem volt amúgy rossz buli, csak mire megértettük, mi ez az egész, vége lett a koncertnek, ami végül nem 3, hanem 2,5 órát tartott (ez sem volt kis teljesítmény), de a vége már nagyon nincs meg, akkora volt a kavarodás, lemennek, visszajönnek, Cladestino (szerencsére ez a dal nem szerepelt a végtelenített verzióban), táncolás, ráadás, legutolsó szám, lemennek, elindulunk, visszajönnek, visszamegyünk, gépzene, elindulunk, visszajönnek, lalázás, visszamegyünk, gépzene, kész... – tényleg komoly kihívás volt ez a buli, de persze végigtáncoltuk az egészet, sokan végigtáncoltuk az egészet, de azért nem mindenki. Mert konkrétan nem értettem, miről írnak a kollégák, hogy mindenkitáncol meg fergetegparti: vagy két MC koncert volt aznap, vagy a viszonyítási nincs meg. Ha látta volna a kolléga, mi ment azon a helyszínen egy nappal előbb, a Dubiozán, vagy akár a Fotonon aznap délután a Balkararon, akkor tudta volna, hogy ez a kétszáz ember keltette örömünnep és ricsajozás smafu ahhoz képest, ami a fesztivál más koncertjein történt. A küzdőtér kétharmada földnek szegezett lábakkal állva hallgatta a három zenészt... El lehet jönni Budapestről egyetlen koncertre és nagynak látni azt, de higgyék el, ez a fesztivál sokkal több volt annál, mint amit a Manu Chao koncert hozott.

Nagyon szerettem volna látni, jó is volt látni, nagyot is buliztunk – de azt hiszem, maradok a zenekaros verziónál – vagy elmegyek egy anadalúz falusi lagziba... :D

(lala-lala-lalalalalala...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BALKAN:MOST, fesztivál, balkán, veszprém, Manu Chao

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek