Széljegyzet az Iron Maiden-bulihoz

2014. június 06.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Dobos Klára

Aki nem bírja a hangos zenét, ne menjen Iron Maiden koncertre – hallom ,,lelki füleimmel” a beszólást, miután leírom, hogy emlékezetem szerint a bakelitlemezeken hallgatott Iron Maiden-dalok sokkal dallamosabbak voltak.

Széljegyzet az Iron Maiden-bulihoz

A dallamok persze nem vesztek el, van nekik, hiszen sörrel teli ember behatárolt mozgáskoordinációval lazán lekövette az egészet a gitárszólóktól a refrén-csúcsokig, épp csak ilyen hangosításban eltorzulnak, nem jönnek ki annyira. De persze nem is a tökéletes hangzásért megy egy ilyen koncertre az ember. Ha dallamot akar hallgatni meg szöveget érteni, akkor benyomja otthon...

A koncertélmény a lényeg, amiről meg felesleges elmélkedni, mindenki tudja, mi is az. A koncertélmény erős és összeköt. Nem mintha alapból bármiféle kötődésem lenne az Iron Maiden-feliratú fekete pólókban tomboló egyes emberekhez külön, de tömegben mégis egyek vagyunk, hiába lóg ki az én világos szerelésem a,,feketék” közül, lájtosabban ugyan, de engem is elragad a ritmus.

Érdekes egyébként ez a póló-dolog: talán nincs még egy zenekar, melynek ennyiféle ábrázolású trikója lenne. Már az Aréna felé igyekezvén is feltűnt – nem lehetett, hogy ne tegye – mennyien viselnek ilyen pólót. Még arra is gondoltam, talán a jegyhez járt. Gyatra saccom szerint a tömeg fele legalább az együttes nevével fémjelzett felsőben volt.

E viseletek pedig – s itt jön az ilyenkor szokásosan kihagyhatatlan ,,generációs kérdés” - voltak ifjon, vénen s mindenféle köztes korosztályon. Mert e zenekar tagjai is megették már kenyerük javát, de ez a műfaj mégis csak valahogy időtállóbb: talán nincsenek benne különlegesen egyedivé, korszakhatárossá emelő stílusjegyek. Határozottan úgy vélem, hogy a ’60-as évek legnagyszerűbb popegyüttesének zenéje (igen, a Beatles, hogy saját nemzetükből említsek kiemelkedően nagyot) kevésbé vonzó a mai fiatalok számára, de hazai példából merítve: a balatoni nagy LGT-jubileumon sem volt ennyi ifjonc. Azok réteg(ebbek), ezek – érdemeiket nem kisebbítve – műfajukban tömeg(ebb) zenék. Talán a Deep Purple vitt a maga hard rockjába több jellegzetességet, s ezt azért említem, mert őket is hallhattuk itt nemrég... Valószínűleg nem az együttes, hanem maga a műfaj ilyen ,,uniformizált” – s ez a közönségmerítés szempontjából kifejezetten szerencsés.

Látványos showelemek akadtak bőven a koncerten, hátul a sör-és fröccspocsolyákban tükröződtek vissza a pirotechnikai lángnyelvek, a lobogóval való futkározás, és persze Eddie, az együttes kabalája. Eddie figuráját Derek Riggs alkotta meg első nagylemezük borítójához – sok pólón is épp az ő zombiarca jelenik meg. Ez a figura is közrejátszhatott abban, hogy a zenekart sátánista jelzővel illették egy időben. Ez aztán lekerült a napirendről, s nem támasztják alá a dalszövegek sem. Ifjú koromban – ne kérdezzék miért (fiatalság, bolondság), "műfordítottam” néhány szövegüket, tartalmuk teljesen rendben van. Mint az Ikarusz repülése, amint "szárnyán hamuvá válik az álom”; a Tűz keresése ,"A felfedező ember mindig, mindent legyőzhet”’, vagy a háború borzalmait ecsetelő háborúellenes nóták...

Örülök, hogy itt lehettem a heavy metal klasszikusainak koncertjén.


 

 

Szólj hozzá!


Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

Piedone nyomában címmel mutatja be pénteken a Bud Spencer filmszínész életéről szóló portréfilmet az M5 kulturális csatorna.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Gájer Bálint párt keres egy duetthez

Gájer Bálint nagy erőkkel készül karácsonyi nagy koncertjére (az esemény adatlapját csatoltuk). Az élményben, amelyet egy ilyen ünnepi fellépés jelent, szeretne megosztozni valakivel, aki elénekli vele a nagy közönség előtt a Fehér Karácsony című népszerű karácsonyi dalt.

Itt van ZAZ legújabb albuma!

A franciák csodafegyvere a napokban mutatta be legújabb albumát. Az énekesnő új anyaga a chanson, a dél-amerikai gitár, a pop, a salsa és a rock elemeinek ötvözésével született meg, a végeredmény pedig hűen tükrözi Zaz művészi hitvallását.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek