Mamma Mia!

Szimfonik huligános hangulatban

2017/07/10  ·   Koncertbeszámoló   ·  Dobos Klára

Hangulat volt ,,bőven”, a hangosítás viszont lehetett volna jobb. Persze, a Hooligans számait kívülről fújó többséget ez nemigen zavarta a Miskolci Sportcsarnokban.

Hooligans Symphonic – Miskolc (Dobos Klára fotója)

Miskolc kiemelt hely a zenekar életében, hiszen hárman borsodiak.

"Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy már óvodás korunkban ,,megalakultunk” a gitárosunkkal, Tóth Tibivel…, és Ördög Tiborral, Csipával az énekesünkkel is kicsi korunktól ismerjük egymást. Mi hárman több mint negyven éve vagyunk barátok és zenésztársak." 

Látszik is, hogy össze vannak nőve: kedves pillanat volt, amikor a próbán a gitáros kicsit nyúzottan megpihent egy hangszórón, zenésztársa frissítőként megborzolta a haját... Persze, fáradtak lehettek, hiszen előző nap is felléptek valahol, másnap már a balatoni közönség várta őket… Ám a koncert nem szólt erről a fáradtságról, érezhetően maguk is élvezték az estét.

 

"Én inkább komolyzenét hallgatok, de ez nekem is tetszik, az összes zenéjüket szeretem”– olvastam az egyik Hooligans-klipnél a hozzászólást. Ha úgy vesszük, mottója lehetne ez a Hooligans Symphonic koncertnek, érdekes, hogy valaki még jóval az ötlet születése előtt így ,,összehozta” a két zenei világot: július 7-én ugyanis a Miskolci Szimfonikus Zenekarral - és egy kicsit a miskolci Fráter kórussal - zenélt együtt a Hooligans.

- Nagyon élvezzük és szeretjük ezt a ,,kettősséget”. A Hooligans-rajongóknak, akik eljárnak a koncertjeinkre, azért kaland, mert másfajta hangszerelésben hallhatják a dalokat, amiket szeretnek. Aki meg a komolyzenéhez húz, kíváncsiságból jön el, hogy meghallgassa ezt a párosítást… Érdekes, hogy a szimfonikus feldolgozás nemhogy lágyított volna a zenénken, de adott hozzá még valami plusz keménységet – mondta Kiss Endre, az együttes dobosa.

Ami gáz volt

Lendületes, látványos, hangulatos koncert van mögöttünk. De hogy túl legyünk az írás nehezén: a hangosítás gáz volt! Vagy borzalmas... Esetleg retek rossz… A csúnya szavakat nem idézem. De egyetlen ember sem dicsérte – bár a magam véleményét megerősítendő sokakat megkérdeztem. Az érthetetlen szöveg persze – mint fentebb írtam –, csak a Hooligans számait kevésbé ismerőket zavarta...

Tény, hogy a Sportcsarnok nem koncertterem, de azért szóltak itt már jobban is dolgok. (Pl. ,"Hajrá Diósgyőr!” – vagy épp’ ,"Korea, Korea…”, amikor egy kézilabda világbajnokságon nyolcvanvalahányban egy Románia-Dél-Korea összecsapás jött ide. Mintha a magyarok lettek volna, úgy szurkoltunk üvöltve Dél-Koreának, azok meg szegények nem tudták, miért szeretjük őket ennyire) Na, de ehhez persze nem kellett hangosítás… Viszont a Carmina Burana is megszólalt már a Sportcsarnokban, élvezhetően…

Dobos Klára fotója

Felvett ritmus

Maga a koncert, a hangulat ennek ellenére nagyszerű volt – s ebben szintén mindenki egyetértett. Sok sör borult a padlóra (vagy kevesebb a másik nyakába) a tánc (vagy ,,ugribugri”) közben – ki mit tud, ha felveszi a ritmus. Hullámzott, lüktetett a telt ház. (Ez okból még a videó is berezeg kicsit, mivel - érthető módon - a kamera körül állók sem tudták visszafogni magukat…)

Dobos Klára fotója

Pár éve jött az ötlet, hogy kalandozzunk kicsit más stílusban is – mondja Kiss Endre. – Persze a stílus részünkről változatlan, hiszen mi ugyanolyan hangerővel, ugyanolyan rockban nyomjuk a dalokat, viszont a szimfonikus átirat színesít a dolgainkon. Izgalmas ez a zenei összecsúszás. Pesten a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral már megcsináltuk, de úgy gondoltuk, szeretnénk vidéken is megmutatni ezt a különleges koncertet.

 

A koncert szívében

Még ha csak két számban is működtek közre, de e cikkben abszolút megérdemel egy fejezetet a Fráter kórus. A miskolci Fráter György Katolikus Gimnáziumnak nagy szerencséje, hogy énektanáruk Regős Zsolt (évtizedeken át párhuzamosan a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának vezetője). Neki köszönhetően nemcsak komoly hangzású klasszikus műveket énekelnek, de jellemzőjük leginkább a gospel s a könnyedebb egyházzenei világ. Ezen kívül a kórus szerepel színházi darabokban, énekeltek együtt a KFT zenekarral, díjat nyertek a Kovács Kati – vagy legutóbb a Sziámi – hirdette dalfeldolgozó versenyen. És most a Hooligans… Micsoda élmény középiskolásként kiállni egy óriási színpadra , a koncert szívébe, a ritmus ,,közepébe”, a tomboló tömeg elé. No, meg a hozzá tartozó ,,felhajtás”: a szelfizés a zenekari tagokkal, a lehetőség, hogy közreműködőként végig a színfalak mögül figyelhessék az eseményeket vagy kamaszlányos rajongással megközelítsék Csipáék pihenőszobáját…

Backstage

A lényeg persze ebből a közönség számára az, ahogyan a diákcsapat fiatalos odaadással, lelkesedéssel, a zenei stílushoz kiválóan igazodva erősítette a színpadi hatást.

Különleges színek

A Miskolci Szimfonikus Zenekar számára évtizedek óta természetes a komolyzene világából való kimozdulás, a kalandozás a rock, a jazz területén. Egyik legsikeresebb kezdeményezésük a korábbi művészeti vezetővel, Kovács László karmesterrel a Klazz fesztivál volt, ahol jazz-zenekarokkal zenéltek közösen. De az elsők között vállalkoztak (éppen itt, a Sportcsarnokban) híres filmzenék megszólaltatására… Ezen az estén karmesterként Werner Gábor állt a szimfonikusok élén, s az átiratokat is ő készítette.

Én klasszikus zenészként, és karmesterként mindig nyitott voltam a különböző stílusokra – mondja. – Több hasonló produkcióban vettem részt hangszerelőként és karmesterként. A Hooligans zenekarral 3 évvel ezelőtt ismerkedtem meg. A legnépszerűbb számaikat hallottam rádióban, és mindig megállapítottam, hogy dallamossága révén a legtöbb igazi sláger... A meghangszerelésüknél figyelembe kellett vennem, hogy az akusztikus hangszerek nem képesek olyan energiával megszólalni, mint a rock gitárok, ezért csak akkor tudunk partnerek lenni a színpadon, ha nagy tömbként veszünk ebben részt. Klasszikus szólókra nincs lehetőség ilyenkor, de a szimfonikus zenekar különleges színt tud hozzá adni a közös produkcióhoz…

Jófajta huligánok

Be kell valljam, az én repertoáromban korábban nem szerepelt az együttes, valahogy nem kerültek képbe. Ezért is említettem Endinek, hogy ha valaki csak a nevüket ismeri, de nem hallotta még a dalaikat, meglepődik, mikor belehallgat egy-egy számba. Ha nomen est omen, azaz a név kötelez, akkor tőlük mint Hooligansoktól, valami metálosabbat várna az ember. Ehhez képest rendkívül dallamos, kellemes, ,slágerízű számaik vannak

Dobos Klára fotója

Igen, mindig is a dallamos zenét szerettük jobban, de nem foglalkozunk azzal, mi rockosabb, mi nem… Van jó zene, meg rossz zene – mi jót szeretnénk játszani. Nem érdekelnek az ,,elvi dolgok”, mi milyen műfaj, nem erről szól a zenélés… A névötlet az enyém volt, egy kedvenc zenekarom egyik régi száma ,,ihlette” 21 évvel ezelőtt. De nem rossz fajta huligánok akartunk lenni, inkább a lazaságot szerettük volna a névvel kifejezni… A mai napig elég bohémek vagyunk, attól függetlenül, hogy az ötven felé közeledünk. Húszévesen azt hittük, hogy ennyi idős korunkra már megkomolyodunk, de sajnos – vagy hál’ Istennek – nem sikerült… – mondta Endi.

 

Hooligans Symphonic, Hooligans, Miskolci Szimfonikus Zenekar, szimfonik, koncert, koncertbeszámoló

 

 

Szólj hozzá!


Bob Dylan bocsánatot kért

Bob Dylan bocsánatot kért

Mégpedig azért, amiért "kézírásos autogramot" tartalmazó könyvében gép készítette az aláírását - írta a The Guardian online kiadása.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A valaha celluloidra vitt leggyötrelmesebb jelenet – Hugh Grant utálta a táncolást az Igazából szerelemben

"Kiestem a ritmusból, főleg az elején, amikor a seggemet riszálom..." – sztár a mai napig morog amiatt, hogy táncolásra "kényszerítették" a filmben, amely nélkül 20 éve nincs karácsony.

Zorán vagy a Quimby lép fel a Művészetek Völgyében?

Jó hírünk van: mindketten! 2023. július 21. és 30. között a 32. Művészetek Völgyében több jubileumot is ünnepelnek majd, továbbá izgalmas, kizárólag a fesztivál kedvéért született koncertekre is számíthatunk.
Új koncertek