Zenélő doboz: Diana Krall koncertbeszámoló

2012. november 15.  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

Immáron harmadszor lépett fel a budapesti közönség előtt Diana Krall és zenekara (Dennis Crouch basszusgitáros, Aram Bajakian és Stuart Duncan gitárosok, Patrick Warren billentyűs és Jay Bellerose dobos). „Glad Rag Doll” címet viselő albuma a húszas-harmincas évek dalait dolgozza fel, a korszak mostanában amúgy is divatos stílusjegyeit is alkalmazva – s ez a motívum határozta meg a koncert hangulatát is

Zenélő doboz: Diana Krall koncertbeszámoló

Diana Krallt nekem egy pasi mutatta be, természetesen csak cédé formájában, jó pár meghallgatás után el is döntöttem, melyik dal szól majd az esküvőnkön. A kapcsolat ugyan hosszabb volt, mint egy DK-duplacédé, de sosem ért menyegző közelbe, sőt – viszont mindmáig köszönettel tartozom a jazzénekesnő és zongorista megismertetéséért. Ezen járt az eszem a villamoson. Így eléggé vicces volt, amikor a harmadik számnál az egyébként mindvégig lazán és szórakoztatóan kommunikáló Diana Krall megkérdezte, kinek van mostanában esküvője… Meg még az is van, hogy egész nap a Fly me to the moon-t dudorásztam, és alig vártam, hogy élőben is meghallhassam. Nos, sem ezt, sem más igazán felkapott számát nem adták elő, mégsem maradt hiányérzetem.  Nem ért csalódás a hangját illetően sem: a koncerten ugyanaz a hol fátyolos, hol rekedtes, máskor meg kristálytisztán szárnyaló hang szólalt meg, amely a stúdiófelvételekről már jól ismerhető. A nagyzenekarral előadott számok alkalmával pedig virtuóz zongorajátékáról is meggyőződhetett a nagyérdemű, bár ehhez némi rugalmasságra is volt szükség, hiszen a szomorkás melódiák közé ékelődött számok hasogatták az improvizatív jazz határait. Különös este volt, a színpadképről hol egy laterna magica, hol egy zenedoboz, hol pedig egy amerikai kisváros mozija jutott az eszembe, úgy a húszas évekből, amikor a némafilm az aranykorát élte.  A korstílust felidéző dallamokat a színpadkép is tökéletesen kiegészítette: a gramofonnal, a nap-hold motívumokkal, a karácsonyra hajazó égősorokkal, valamint a régi pianínóval, amely egyértelműen utalt a húszas évek mozijára, amikor a filmek alá a „hangot” a zongorista adta. Az óriási vászonra kivetített, láthatóan gondosan kiválogatott némafilmkockák tették teljessé a hangulatot. Ha becsuktam a szemem, mintha nem is az Arénában lettünk volna (márpedig sűrűn be kellett hunynom, mert körülöttem vagy sms-eztek, vagy fényképeztek, vagy bármi, amit retinát kiégető világítással csak csinálni lehet egy mobiltelefonnal). A gondosan, olykor ritmusra összevágott, fekete-fehér filmjelenetek ismétlődése olyan hatást ért el, mintha egy vizuális mantrát ismételgetne az ember; remélem, eléggé felszabadult az elmém.  Nem tudom valójában, kinek mennyire sikerült lelassulnia – nekem abszolút, alig értem el a villamost –, mert ez egy érezhetően nem be-, hanem lepörgető koncertszínház volt, ahol a nosztalgikus, kissé búbánatos dallamok átmenetileg megtorpanásra kényszerítették a rohanó világot. Annyira azért nem, hogy a VIP-páholyban vacsorázók ne csörgessék-zörgessék evőeszközeiket, és ne hangoskodjanak, de ha róluk sikerült elfeledkezni (nem volt egyszerű), akkor mégis feledhetetlen élményben volt a sokat dicsért budapesti közönségnek része. Hazafelé pedig újra a Fly me to the moon-t dudorásztam.

 


 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek