Év koncertje - szavazás

Zenélő doboz: Diana Krall koncertbeszámoló

2012. november 15.  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

Immáron harmadszor lépett fel a budapesti közönség előtt Diana Krall és zenekara (Dennis Crouch basszusgitáros, Aram Bajakian és Stuart Duncan gitárosok, Patrick Warren billentyűs és Jay Bellerose dobos). „Glad Rag Doll” címet viselő albuma a húszas-harmincas évek dalait dolgozza fel, a korszak mostanában amúgy is divatos stílusjegyeit is alkalmazva – s ez a motívum határozta meg a koncert hangulatát is

Zenélő doboz: Diana Krall koncertbeszámoló

Diana Krallt nekem egy pasi mutatta be, természetesen csak cédé formájában, jó pár meghallgatás után el is döntöttem, melyik dal szól majd az esküvőnkön. A kapcsolat ugyan hosszabb volt, mint egy DK-duplacédé, de sosem ért menyegző közelbe, sőt – viszont mindmáig köszönettel tartozom a jazzénekesnő és zongorista megismertetéséért. Ezen járt az eszem a villamoson. Így eléggé vicces volt, amikor a harmadik számnál az egyébként mindvégig lazán és szórakoztatóan kommunikáló Diana Krall megkérdezte, kinek van mostanában esküvője… Meg még az is van, hogy egész nap a Fly me to the moon-t dudorásztam, és alig vártam, hogy élőben is meghallhassam. Nos, sem ezt, sem más igazán felkapott számát nem adták elő, mégsem maradt hiányérzetem.  Nem ért csalódás a hangját illetően sem: a koncerten ugyanaz a hol fátyolos, hol rekedtes, máskor meg kristálytisztán szárnyaló hang szólalt meg, amely a stúdiófelvételekről már jól ismerhető. A nagyzenekarral előadott számok alkalmával pedig virtuóz zongorajátékáról is meggyőződhetett a nagyérdemű, bár ehhez némi rugalmasságra is volt szükség, hiszen a szomorkás melódiák közé ékelődött számok hasogatták az improvizatív jazz határait. Különös este volt, a színpadképről hol egy laterna magica, hol egy zenedoboz, hol pedig egy amerikai kisváros mozija jutott az eszembe, úgy a húszas évekből, amikor a némafilm az aranykorát élte.  A korstílust felidéző dallamokat a színpadkép is tökéletesen kiegészítette: a gramofonnal, a nap-hold motívumokkal, a karácsonyra hajazó égősorokkal, valamint a régi pianínóval, amely egyértelműen utalt a húszas évek mozijára, amikor a filmek alá a „hangot” a zongorista adta. Az óriási vászonra kivetített, láthatóan gondosan kiválogatott némafilmkockák tették teljessé a hangulatot. Ha becsuktam a szemem, mintha nem is az Arénában lettünk volna (márpedig sűrűn be kellett hunynom, mert körülöttem vagy sms-eztek, vagy fényképeztek, vagy bármi, amit retinát kiégető világítással csak csinálni lehet egy mobiltelefonnal). A gondosan, olykor ritmusra összevágott, fekete-fehér filmjelenetek ismétlődése olyan hatást ért el, mintha egy vizuális mantrát ismételgetne az ember; remélem, eléggé felszabadult az elmém.  Nem tudom valójában, kinek mennyire sikerült lelassulnia – nekem abszolút, alig értem el a villamost –, mert ez egy érezhetően nem be-, hanem lepörgető koncertszínház volt, ahol a nosztalgikus, kissé búbánatos dallamok átmenetileg megtorpanásra kényszerítették a rohanó világot. Annyira azért nem, hogy a VIP-páholyban vacsorázók ne csörgessék-zörgessék evőeszközeiket, és ne hangoskodjanak, de ha róluk sikerült elfeledkezni (nem volt egyszerű), akkor mégis feledhetetlen élményben volt a sokat dicsért budapesti közönségnek része. Hazafelé pedig újra a Fly me to the moon-t dudorásztam.

 


 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek