Zenélő doboz: Diana Krall koncertbeszámoló

2012. november 15.  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

Immáron harmadszor lépett fel a budapesti közönség előtt Diana Krall és zenekara (Dennis Crouch basszusgitáros, Aram Bajakian és Stuart Duncan gitárosok, Patrick Warren billentyűs és Jay Bellerose dobos). „Glad Rag Doll” címet viselő albuma a húszas-harmincas évek dalait dolgozza fel, a korszak mostanában amúgy is divatos stílusjegyeit is alkalmazva – s ez a motívum határozta meg a koncert hangulatát is

Zenélő doboz: Diana Krall koncertbeszámoló

Diana Krallt nekem egy pasi mutatta be, természetesen csak cédé formájában, jó pár meghallgatás után el is döntöttem, melyik dal szól majd az esküvőnkön. A kapcsolat ugyan hosszabb volt, mint egy DK-duplacédé, de sosem ért menyegző közelbe, sőt – viszont mindmáig köszönettel tartozom a jazzénekesnő és zongorista megismertetéséért. Ezen járt az eszem a villamoson. Így eléggé vicces volt, amikor a harmadik számnál az egyébként mindvégig lazán és szórakoztatóan kommunikáló Diana Krall megkérdezte, kinek van mostanában esküvője… Meg még az is van, hogy egész nap a Fly me to the moon-t dudorásztam, és alig vártam, hogy élőben is meghallhassam. Nos, sem ezt, sem más igazán felkapott számát nem adták elő, mégsem maradt hiányérzetem.  Nem ért csalódás a hangját illetően sem: a koncerten ugyanaz a hol fátyolos, hol rekedtes, máskor meg kristálytisztán szárnyaló hang szólalt meg, amely a stúdiófelvételekről már jól ismerhető. A nagyzenekarral előadott számok alkalmával pedig virtuóz zongorajátékáról is meggyőződhetett a nagyérdemű, bár ehhez némi rugalmasságra is volt szükség, hiszen a szomorkás melódiák közé ékelődött számok hasogatták az improvizatív jazz határait. Különös este volt, a színpadképről hol egy laterna magica, hol egy zenedoboz, hol pedig egy amerikai kisváros mozija jutott az eszembe, úgy a húszas évekből, amikor a némafilm az aranykorát élte.  A korstílust felidéző dallamokat a színpadkép is tökéletesen kiegészítette: a gramofonnal, a nap-hold motívumokkal, a karácsonyra hajazó égősorokkal, valamint a régi pianínóval, amely egyértelműen utalt a húszas évek mozijára, amikor a filmek alá a „hangot” a zongorista adta. Az óriási vászonra kivetített, láthatóan gondosan kiválogatott némafilmkockák tették teljessé a hangulatot. Ha becsuktam a szemem, mintha nem is az Arénában lettünk volna (márpedig sűrűn be kellett hunynom, mert körülöttem vagy sms-eztek, vagy fényképeztek, vagy bármi, amit retinát kiégető világítással csak csinálni lehet egy mobiltelefonnal). A gondosan, olykor ritmusra összevágott, fekete-fehér filmjelenetek ismétlődése olyan hatást ért el, mintha egy vizuális mantrát ismételgetne az ember; remélem, eléggé felszabadult az elmém.  Nem tudom valójában, kinek mennyire sikerült lelassulnia – nekem abszolút, alig értem el a villamost –, mert ez egy érezhetően nem be-, hanem lepörgető koncertszínház volt, ahol a nosztalgikus, kissé búbánatos dallamok átmenetileg megtorpanásra kényszerítették a rohanó világot. Annyira azért nem, hogy a VIP-páholyban vacsorázók ne csörgessék-zörgessék evőeszközeiket, és ne hangoskodjanak, de ha róluk sikerült elfeledkezni (nem volt egyszerű), akkor mégis feledhetetlen élményben volt a sokat dicsért budapesti közönségnek része. Hazafelé pedig újra a Fly me to the moon-t dudorásztam.

 


 

 

Szólj hozzá!


Az Avenged Sevenfold lemondta nyári turnéját!

Az Avenged Sevenfold lemondta nyári turnéját!

Az észak-amerikai turnén a Three Days Grace és a Prophets of Rage kísérte volna el az együttest, de orvosi utasításra visszamondták a koncertsorozatot.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Chester Benningtonnak üzent a Linkin Park halálának évfordulóján

Bennington tavaly július 20-án hunyt el. A gyászoló család és barátok rá emlékeznek a szomorú évfordulón.

Nem Queen-imitátorokat keresnek, hanem egyedi produkciókat: Q-Faktor

Q-Faktor címmel negyedik alkalommal rendezik meg a Queen Zenei Tehetségkutató Versenyt. A jelentkezési határidő július 31., a döntő szeptember 1-jén lesz.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek