Zenélő doboz: Diana Krall koncertbeszámoló

2012/11/15  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

Immáron harmadszor lépett fel a budapesti közönség előtt Diana Krall és zenekara (Dennis Crouch basszusgitáros, Aram Bajakian és Stuart Duncan gitárosok, Patrick Warren billentyűs és Jay Bellerose dobos). „Glad Rag Doll” címet viselő albuma a húszas-harmincas évek dalait dolgozza fel, a korszak mostanában amúgy is divatos stílusjegyeit is alkalmazva – s ez a motívum határozta meg a koncert hangulatát is

Zenélő doboz: Diana Krall koncertbeszámoló

Diana Krallt nekem egy pasi mutatta be, természetesen csak cédé formájában, jó pár meghallgatás után el is döntöttem, melyik dal szól majd az esküvőnkön. A kapcsolat ugyan hosszabb volt, mint egy DK-duplacédé, de sosem ért menyegző közelbe, sőt – viszont mindmáig köszönettel tartozom a jazzénekesnő és zongorista megismertetéséért.

Ezen járt az eszem a villamoson. Így eléggé vicces volt, amikor a harmadik számnál az egyébként mindvégig lazán és szórakoztatóan kommunikáló Diana Krall megkérdezte, kinek van mostanában esküvője…

Meg még az is van, hogy egész nap a Fly me to the moon-t dudorásztam, és alig vártam, hogy élőben is meghallhassam. Nos, sem ezt, sem más igazán felkapott számát nem adták elő, mégsem maradt hiányérzetem.  Nem ért csalódás a hangját illetően sem: a koncerten ugyanaz a hol fátyolos, hol rekedtes, máskor meg kristálytisztán szárnyaló hang szólalt meg, amely a stúdiófelvételekről már jól ismerhető. A nagyzenekarral előadott számok alkalmával pedig virtuóz zongorajátékáról is meggyőződhetett a nagyérdemű, bár ehhez némi rugalmasságra is volt szükség, hiszen a szomorkás melódiák közé ékelődött számok hasogatták az improvizatív jazz határait.

Különös este volt, a színpadképről hol egy laterna magica, hol egy zenedoboz, hol pedig egy amerikai kisváros mozija jutott az eszembe, úgy a húszas évekből, amikor a némafilm az aranykorát élte.  A korstílust felidéző dallamokat a színpadkép is tökéletesen kiegészítette: a gramofonnal, a nap-hold motívumokkal, a karácsonyra hajazó égősorokkal, valamint a régi pianínóval, amely egyértelműen utalt a húszas évek mozijára, amikor a filmek alá a „hangot” a zongorista adta. Az óriási vászonra kivetített, láthatóan gondosan kiválogatott némafilmkockák tették teljessé a hangulatot.

Ha becsuktam a szemem, mintha nem is az Arénában lettünk volna (márpedig sűrűn be kellett hunynom, mert körülöttem vagy sms-eztek vagy fényképeztek vagy bármi, amit retinát kiégető világítással csak csinálni lehet egy mobiltelefonnal). A gondosan, olykor ritmusra összevágott, fekete-fehér filmjelenetek ismétlődése olyan hatást ért el, mintha egy vizuális mantrát ismételgetne az ember; remélem, eléggé felszabadult az elmém.

Nem tudom valójában, kinek mennyire sikerült lelassulnia – nekem abszolút, alig értem el a villamost –, mert ez egy érezhetően nem be-, hanem lepörgető koncertszínház volt, ahol a nosztalgikus, kissé búbánatos dallamok átmenetileg megtorpanásra kényszerítették a rohanó világot. Annyira azért nem, hogy a VIP-páholyban vacsorázók ne csörgessék-zörgessék evőeszközeiket, és ne hangoskodjanak, de ha róluk sikerült elfeledkezni (nem volt egyszerű), akkor mégis feledhetetlen élményben volt a sokat dicsért budapesti közönségnek része. Hazafelé pedig újra a Fly me to the moon-t dudorásztam.

 

Diana Krall, Aréna, koncertbeszámoló

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek