Behúzott szárnyú felfelé zuhanás – részletek a Bérczesi Róbertről szóló könyvből

2019/03/13  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu

A napsütötte rész című új album január 29-i megjelenése után, április 12-én érkezik Bérczesi Róbert, a hiperkarma frontemberének életrajzi könyve Én meg az Ének – behúzott szárnyú felfelé zuhanás címmel. A kötetet Kiss László jegyzi szerzőként. A könyvbemutató a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz, április 27-én szombaton.

Behúzott szárnyú felfelé zuhanás – részletek a Bérczesi Róbertről szóló könyvből

A hiperkarma énekesének-frontemberének-szövegírójának pályája igen tanulságos: az idén negyvenhárom éves Bérczesi Róbert élete egy poklokat megjárt, erősen magának való fiatalember sajátságos küzdelmeinek története. Nem csupán a kábítószerekkel démoni csatát vívó tehetséges művész élettörténete bontakozik ki, de korrajzot is kapunk. Egy alföldi kis tanyától a Mecsekig, majd a pezsgő Budapestig utazunk, háttérnek pedig ott a kései Kádár-kor, majd a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország. A könyvben rengeteg szórakoztató, sokszor meghökkentő anekdotát olvashatunk filmekről, zenékről, zenészekről, miközben bepillantást nyerhetünk egy nagyra hivatott zseni alkotóműhelyébe.

Részletek a könyvből:

„Már a februári tatabányai BlaBla-koncert után úgy szálltam ki a kocsiból, hogy ennyi, elég volt, de nem mondtam ki, egyszerűen csak nem mentem vissza hozzájuk, nem hívtam fel őket, ők se engem, így fokozatosan elmaradt minden, ami a BlaBlához kötött. Aztán hogy hogyan került a Sziget fellépői közé a zenekar, azt már a fene se tudja. A fesztivál Pesti Est-különszámában megjelent egy interjú velem, amit Déri Zsolt készített, aki kezdettől fogva a biztatóim közé tartozott, egyszer, amikor nagyon magam alatt voltam, és telefonon beszéltünk, sokat sejtetően azt mondta nekem: „ők még nem tudják, ki vagy.” Sok erőt adott nekem akkor ezzel a mondatával. A szigetes interjú arról szólt, hogy van ez az új banda, a hiperkarma, első fellépés ötödikén, szombaton, plusz egy fotó rólunk, és a végén néhány szó arról, hogy a BlaBla fellépése elmarad, és hogy a tagok valószínűleg ebből az interjúból fogják megtudni, hogy feloszlott a zenekar.”

***

„A dob+basszus kislemez megjelenése 2000. augusztus 5-ére esett, és mivel ezen a szombati napon adtuk a hiperkarma első koncertjét is a Szigeten, ezt a napot tekintjük a zenekar születésnapjának. A 1G Records, mint akkoriban sok más kiadó, minden frissen piacra dobott kiadványa mellé szórólapokat és plakátokat is gyártatott. Tojáspapírra nyomott, csillogó, fehér alapon piros logós hiperkarma-plakátunk volt, baromi jól nézett ki. A 1G-s zenekarok szórólapjait meg különösen szerettük, akárhányszor csak a kiadóban jártunk, mindig fölmarkoltunk belőlük egy jó nagy adagot, mivelhogy tökéletes filteralapanyagnak bizonyultak. A cigisdobozt nem lehet a végtelenségig hajtogatni, a papírlap meg túl vékony, arról nem is beszélve, hogy szívnánk vele együtt a kátrányt is, a 1G-s szórólapok viszont mind anyagukat, mind vastagságukat tekintve tökéletesen alkalmasak voltak spanglifilternek, egyetlen ilyen szórólapból nyolc tip kijött. A tekerés akkorra már tényleg komoly problémának számított, előfordult, hogy felforgattuk az egész lakást, mire sikerült filternek való papírt találnunk. A szórólapokkal ez a gond egy időre megszűnt, sőt vérszemet kaptunk: kitaláltuk, hogy a hiperkarma-szórólap legyen eleve perforált, mint a bélyegek, hogy ne kelljen vacakolni a tépkedéssel, maguktól váljanak le a kis darabkák, hogyha valaki tekerni szeretne.”

***

A könyvbemutató a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz 2019. 04. 27-én, szombaton 16:00 órakor, a Millenáris Külső színpadán. A dedikálás pedig az Athenaeum Kiadó B14-es standján 17:00 órakor.

A könyv előrendelhető itt és itt.

Bérczesi Róbert, hiperkarma, életrajz, könyv, dedikálás

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek