Menopauza 1170x180

Behúzott szárnyú felfelé zuhanás – részletek a Bérczesi Róbertről szóló könyvből

2019/03/13  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu

A napsütötte rész című új album január 29-i megjelenése után, április 12-én érkezik Bérczesi Róbert, a hiperkarma frontemberének életrajzi könyve Én meg az Ének – behúzott szárnyú felfelé zuhanás címmel. A kötetet Kiss László jegyzi szerzőként. A könyvbemutató a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz, április 27-én szombaton.

Behúzott szárnyú felfelé zuhanás – részletek a Bérczesi Róbertről szóló könyvből

A hiperkarma énekesének-frontemberének-szövegírójának pályája igen tanulságos: az idén negyvenhárom éves Bérczesi Róbert élete egy poklokat megjárt, erősen magának való fiatalember sajátságos küzdelmeinek története. Nem csupán a kábítószerekkel démoni csatát vívó tehetséges művész élettörténete bontakozik ki, de korrajzot is kapunk. Egy alföldi kis tanyától a Mecsekig, majd a pezsgő Budapestig utazunk, háttérnek pedig ott a kései Kádár-kor, majd a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország. A könyvben rengeteg szórakoztató, sokszor meghökkentő anekdotát olvashatunk filmekről, zenékről, zenészekről, miközben bepillantást nyerhetünk egy nagyra hivatott zseni alkotóműhelyébe.

Részletek a könyvből:

„Már a februári tatabányai BlaBla-koncert után úgy szálltam ki a kocsiból, hogy ennyi, elég volt, de nem mondtam ki, egyszerűen csak nem mentem vissza hozzájuk, nem hívtam fel őket, ők se engem, így fokozatosan elmaradt minden, ami a BlaBlához kötött. Aztán hogy hogyan került a Sziget fellépői közé a zenekar, azt már a fene se tudja. A fesztivál Pesti Est-különszámában megjelent egy interjú velem, amit Déri Zsolt készített, aki kezdettől fogva a biztatóim közé tartozott, egyszer, amikor nagyon magam alatt voltam, és telefonon beszéltünk, sokat sejtetően azt mondta nekem: „ők még nem tudják, ki vagy.” Sok erőt adott nekem akkor ezzel a mondatával. A szigetes interjú arról szólt, hogy van ez az új banda, a hiperkarma, első fellépés ötödikén, szombaton, plusz egy fotó rólunk, és a végén néhány szó arról, hogy a BlaBla fellépése elmarad, és hogy a tagok valószínűleg ebből az interjúból fogják megtudni, hogy feloszlott a zenekar.”

***

„A dob+basszus kislemez megjelenése 2000. augusztus 5-ére esett, és mivel ezen a szombati napon adtuk a hiperkarma első koncertjét is a Szigeten, ezt a napot tekintjük a zenekar születésnapjának. A 1G Records, mint akkoriban sok más kiadó, minden frissen piacra dobott kiadványa mellé szórólapokat és plakátokat is gyártatott. Tojáspapírra nyomott, csillogó, fehér alapon piros logós hiperkarma-plakátunk volt, baromi jól nézett ki. A 1G-s zenekarok szórólapjait meg különösen szerettük, akárhányszor csak a kiadóban jártunk, mindig fölmarkoltunk belőlük egy jó nagy adagot, mivelhogy tökéletes filteralapanyagnak bizonyultak. A cigisdobozt nem lehet a végtelenségig hajtogatni, a papírlap meg túl vékony, arról nem is beszélve, hogy szívnánk vele együtt a kátrányt is, a 1G-s szórólapok viszont mind anyagukat, mind vastagságukat tekintve tökéletesen alkalmasak voltak spanglifilternek, egyetlen ilyen szórólapból nyolc tip kijött. A tekerés akkorra már tényleg komoly problémának számított, előfordult, hogy felforgattuk az egész lakást, mire sikerült filternek való papírt találnunk. A szórólapokkal ez a gond egy időre megszűnt, sőt vérszemet kaptunk: kitaláltuk, hogy a hiperkarma-szórólap legyen eleve perforált, mint a bélyegek, hogy ne kelljen vacakolni a tépkedéssel, maguktól váljanak le a kis darabkák, hogyha valaki tekerni szeretne.”

***

A könyvbemutató a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz 2019. 04. 27-én, szombaton 16:00 órakor, a Millenáris Külső színpadán. A dedikálás pedig az Athenaeum Kiadó B14-es standján 17:00 órakor.

A könyv előrendelhető itt és itt.

Bérczesi Róbert, hiperkarma, életrajz, könyv, dedikálás

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek