Egy 55 éves csávó vagyok, aki tud gitározni, azt szevasz...

2021/06/01  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu, MTI

Kórtalan címmel könyvet írt Mohai Tamás gitárosról lánya, Marietta. A hazai rock-, blues- és dzsesszszíntér számos ismert formációjában játszott zenész sikerekről, kudarcokról, kapcsolatokról mesél a kötetben.

Fotó: Mohai Tamás/FB

"Egy 55 éves csávó vagyok, aki tud gitározni, azt szevasz. Az életem nagy részét itt töltöttem, és többnyire nem vágyódtam el, mert jól éreztem magam. Sok apró élménnyel laktam jól, ez a lényeg. Nincs hiányérzetem" – olvasható a könyvben Mohai Tamás rövid összegzése négy évtizede tartó pályájáról.

A hosszú évek óta egy fogadalom okán jellegzetes hosszú ősz szakállt viselő gitáros a nyolcvanas évek közepén a székesfehérvári Faxni együttessel vált ismertté, majd számos más formációval, például a Török Ádám és a RABB-bal, a Minivel, a Háborúval, a KFT-vel, a Mohai-Vörös Trióval, a Boom Boommal, a Berki Tamás Banddel, a 9:30 Collective-vel vagy a Tomistarsszal játszott együtt.

Mohai Tamás a könyvben mesél családi hátteréről, a Faxni indulásáról és hosszú útjáról az első lemezig, az 1989-ben megjelent Tizedik történetig, amely immár a magyar rockzene történetének egyik legfontosabb albuma. A Faxniban és több más zenekarban sok éven át játszott együtt öccsével, Mohai Győző dobossal, aki 2016-ban szívinfarktusban hunyt el. Legfrissebb formációjában unokaöccse, Győző fia, Mohai Szabolcs dobol, saját lánya, Marietta korábban énekelt vele.

Mohai Tamás gitárjátéka és/vagy énekhangja csaknem száz lemezen hallható, tanítványainak száma több száz (a Zeneakadémia dzsessztanárszakát is elvégezte).

"Egy időben így határoztam meg magam: hozzáállásban jazz-, ritmikailag funky-, életmódman blues-, politikailag rockzenész vagyok" – fogalmazza meg hitvallását a könyvben.

Ötvenedik születésnapja alkalmából 2014-2015-ben vaskos szerzői anyagot, zenei összegzést készített pályájáról.

"Számításaim szerint 250 dalt írtam, ezekből került összesen ötven a három CD-re. Sok kiöregedett zenészt látok magam körül, akik nem tudnak megújulni, viszont folyton a parkolóórát nézik. Én meg akartam újulni, ezért azt gondoltam, itt az ideje áttekinteni, amit eddig letettem az asztalra" – mondta akkor Mohai Tamás.

Mohai Tamás életrajzi könyvét itt lehet előjegyezni:mohaimese@gmail.com. Könyvbemutató és személyes találkozó június 3-án a Petz Sörözőben Székesfehérváron, vásárlási és dedikálási lehetőség Szumper Ákos lemezbemutató koncertjén június 11-én a budapesti Muzikumban.

 

Mohai Tamás, Kórtalan, Mohai Marietta, könyv

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek