Egy 55 éves csávó vagyok, aki tud gitározni, azt szevasz...

2021/06/01  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu, MTI

Kórtalan címmel könyvet írt Mohai Tamás gitárosról lánya, Marietta. A hazai rock-, blues- és dzsesszszíntér számos ismert formációjában játszott zenész sikerekről, kudarcokról, kapcsolatokról mesél a kötetben.

Fotó: Mohai Tamás/FB

"Egy 55 éves csávó vagyok, aki tud gitározni, azt szevasz. Az életem nagy részét itt töltöttem, és többnyire nem vágyódtam el, mert jól éreztem magam. Sok apró élménnyel laktam jól, ez a lényeg. Nincs hiányérzetem" – olvasható a könyvben Mohai Tamás rövid összegzése négy évtizede tartó pályájáról.

A hosszú évek óta egy fogadalom okán jellegzetes hosszú ősz szakállt viselő gitáros a nyolcvanas évek közepén a székesfehérvári Faxni együttessel vált ismertté, majd számos más formációval, például a Török Ádám és a RABB-bal, a Minivel, a Háborúval, a KFT-vel, a Mohai-Vörös Trióval, a Boom Boommal, a Berki Tamás Banddel, a 9:30 Collective-vel vagy a Tomistarsszal játszott együtt.

Mohai Tamás a könyvben mesél családi hátteréről, a Faxni indulásáról és hosszú útjáról az első lemezig, az 1989-ben megjelent Tizedik történetig, amely immár a magyar rockzene történetének egyik legfontosabb albuma. A Faxniban és több más zenekarban sok éven át játszott együtt öccsével, Mohai Győző dobossal, aki 2016-ban szívinfarktusban hunyt el. Legfrissebb formációjában unokaöccse, Győző fia, Mohai Szabolcs dobol, saját lánya, Marietta korábban énekelt vele.

Mohai Tamás gitárjátéka és/vagy énekhangja csaknem száz lemezen hallható, tanítványainak száma több száz (a Zeneakadémia dzsessztanárszakát is elvégezte).

"Egy időben így határoztam meg magam: hozzáállásban jazz-, ritmikailag funky-, életmódman blues-, politikailag rockzenész vagyok" – fogalmazza meg hitvallását a könyvben.

Ötvenedik születésnapja alkalmából 2014-2015-ben vaskos szerzői anyagot, zenei összegzést készített pályájáról.

"Számításaim szerint 250 dalt írtam, ezekből került összesen ötven a három CD-re. Sok kiöregedett zenészt látok magam körül, akik nem tudnak megújulni, viszont folyton a parkolóórát nézik. Én meg akartam újulni, ezért azt gondoltam, itt az ideje áttekinteni, amit eddig letettem az asztalra" – mondta akkor Mohai Tamás.

Mohai Tamás életrajzi könyvét itt lehet előjegyezni:mohaimese@gmail.com. Könyvbemutató és személyes találkozó június 3-án a Petz Sörözőben Székesfehérváron, vásárlási és dedikálási lehetőség Szumper Ákos lemezbemutató koncertjén június 11-én a budapesti Muzikumban.

 

Mohai Tamás, Kórtalan, Mohai Marietta, könyv

 

 

Szólj hozzá!


Hangol már a zenekar – Lovasi András új formációval járja be az országot

Hangol már a zenekar – Lovasi András új...

A zenekar a "Lovasi András és barátai nevet" viseli, s a zenész a Grand Hotel Halmahera címmel, ősszel megjelent új nagylemezét turnéztatja meg.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Jön a MUSE Sopronba!

Már a Volt Fesztivál 2022-es fellépőinek listáján a Muse, a The Killers, a Sum41, a Bring Me The Horizon és Yungblud. Mindez jövőre, június 21 és 25 között, Sopronban.

A jövőben a harmadik oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolványt

Egy idő után... Hogy ez valójában egy napot, egy hetet, egy hónapot vagy egy évet jelent (a szám tetszőlegesen cserélhető), ahhoz a Telex cikke sem juttatott közelebb minket.
Új koncertek