Először a véradás, aztán a pogó: könyv a magyar punkzene nyolcvanas évekbeli történetéről

2023/12/05  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu

A címben idézett felszólítás szombaton hangzott el az A38-on Szendrey Zsolt szájából, aki a Jerabek Csaba 60. szülinapjára egybegyűlt népes közönség előtt lépett fel a BTK zenekarral.

A Trottel punkzenekar az Ikarus Művelődési Ház előtti cukrászda mellett – jobbról a második Rupaszov Tamás, a könyv egyik szerkesztője. Fotó: Urbán Tamás/FORTEPAN

Az óbudai punkzenekar – a punk Óbudáról indult... :) – 1982-ben alakult, s Jerabek révén helyet kapott a Nem az a punk, aki... című hiánypótló kötetben. (Amúgy pénteken megint fellépnek fel az S8-ban.) A magyar punkzene kialakulásáról készült 420 oldalas könyvet háromszáz illusztráció teszi teljessé.

"Szándékunk nem feltétlenül a dokumentátori precizitás, hanem a 80-as évek magyar punkjának hangulati megjelenítése volt" – szerepel a december 19-én megjelenő kötet készítőinek ajánlójában.

A korabeli cikkeket, írásokat, fanzin-részleteket, fotókat, valamint újabb anyagokat is tartalmazó könyvet Rácz Mihály, Rupaszov Tamás és Máté Zsuzsa szerkesztette, mellettük interjúkat készített a kor szereplőivel Dragojlovics Péter, Ács-Tari Béla, Szabó Lehel és Szabó Balázs is.

"A punk a kádárizmusban. Zenészek, rajongók, gyűjtők, archivátorok, kazettakiadók mesélnek zenekaralapításról, hétköznapokról, bandázásról, megfigyelésekről, koncertekről és koncertezésről, külső-belső megélésekről, közös kalandokról, korabeli fesztiválokról, örömökről és hányattatásokról. Egy biztosan kiderül: ahány punk, annyi punkság" -– olvasható a könyvben.

Mint a szerkesztők fogalmaztak, a Magyarországra a nyolcvanas évek elején bekúszó punkrock gyökerei a hetvenes évek közepére vezethetők vissza, miközben a műfaj 1977-ben vált igazán önállóvá, elsősorban Angliában és az Egyesült Államokban.

"A zenekarok újszerű, nyers, lázadó hangzása éles ellentétben állt a kor kiművelt és intézményesített rockzenéjével. A 77-es punkjelenség kulturális és zenei forradalom volt. A dalok politikai kiábrándultsággal, társadalmi nyugtalansággal és a fiatalság lázadásával foglalkoztak. A 77-es punkhoz kapcsolódó divat és stílus: szakadt ruhák, bőrdzsekik, zenekari pólók és jellegzetes frizurák, mint a taréj vagy az élénken színezett haj" – emelik ki a szerkesztők.

A Trottel Books gondozásában megjelenő kiadvány 91 magyar punkzenekar korabeli működését taglalja részletesen.

Cikk és/vagy beszélgetés olvasható olyan kulcsfigurákkal, mint

  • Molnár Gergely (Spions),
  • Salamon András (URH),
  • Bárdos Deák Ágnes (Kontroll Csoport),
  • Magyar Péter (Invázió/Európa Kiadó),
  • Máriás Béla (Tudósok),
  • László Viktor (ETA/Sexepil),
  • Para-Kovács Imre (Ideges Dögevők),
  • Balatoni Boli Endre 1965-2012 (Commando/T34/Marina Revue/VHK),
  • Tóth Miklós Max (Kretens),
  • Jerabek Csaba (Fuck Off System, BTK),
  • Benkő Zoltán Güzü (CPg),
  • Juhász Mihály (Biztonsági Tanács),
  • Papp György Zoltán (QSS/Marina Revue/Bandanas),
  • Hadzsi Imre (Invázió/T34/Tizedes meg a Többiek),
  • Pozsonyi Ádám (Kisangyal/Anyátok/Tekintetes Úr) vagy
  • Lőrincz Sándor Lörke 1967-2019 (Trottel/Marina/AMD).

Az írásokat eredeti dalszövegek egészítik ki, a könyvhöz tartozó különleges mellékletben a nyolcvanas évek magyar punkzenekarainak és tagjainak idővonala, "családfája" böngészhető át.

Megrendelés: katt a képre!

S ha már punk, Nagy Karácsonyi PunkÜnnep 2023.

Koncertek
Kisterem:
(A kisterem befogadóképessége erősen korlátozott, ezért azt  nem tudja a rendezvényen résztvevő komplett közönség látogatni.)
17:30 - 18:00 The Buttholes
19:00 - 19:30 Linx
20:30 - 21:00 Nefogazz!
22:00 - 22:30 Macskanadrág
23:30 - 00:00 Don Gatto
01:00 - 02:00 Yellow Spots + Aberrált
Nagyterem
18:00 - 19:00 C.A.F.B.
19:30 - 20:30 HétköznaPI CSAlódások
21:00 - 22:00 Prosectura
22:30 - 23:30 UK Subs
00:00 - 01:00 Fegyelmező Részleg

 

magyar punk, zenetörténet, Trottel Records

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek