Menopauza 1170x180

Bélát még mindig ne keressék itt!

2018/04/26  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu, MTI

2017 novemberében tettük közzé kivonatosan, mi mindenre kaptak állami támogatást a zenészek. Ebben a felsorolásban szerepelt egy félmilliós tétel, amelyre Galla Miklós pályázott sikeresen egy új albummal.

Fotó: Galla Miklós/FB

Galla Miklós a nyolcvanas-kilencvenes években prózai komikusként a L'art pour l'art Társulat és a Holló Színház tagjaként, valamint azóta bemutatott önálló estjein is számos dalt énekelt, majd 2009-ben újra életet lehelt egykori zenekarának számaiba. GM több mint 49 néven számos koncertje volt fiatal zenészekkel, legutóbb három éve lépett fel zenés műsorral.

Az a jó hírünk, hogy alig telt el pár hónap, és máris itt van a Bélát itt ne keressék című album, amelyen legkedvesebb dalait jelentette meg Galla Miklós. A nyolcvanas évek elején a GM49-cel zenészként indult, de a nagyközönség által humoristaként ismert előadó szintetizátorral újra rögzítette régi számait és egy újat is írt.

"Úgy érzem, zenei tevékenységemre a szakma soha nem fordított kellő figyelmet. De ez a meccs még nincs teljesen lejátszva, lehet, hogy majd most. Újra belehabarodtam az elektronikus zenébe és nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a régi számaimat újra fel kell venni, kizárólag elektronikus körítésben" - mondta Galla Miklós az MTI-nek.

A dupla CD-t Borza Attilának és Galla Ábelnek ajánlotta.

"Borza Attila a legjobb barátom, évtizedek óta Norvégiában élő szürrealista képzőművész, aki a nyolcvanas évek első felében létezett GM49 dobosa volt és nagyon adok a véleményére. Ábel az unokaöcsém kisfia, akinek szoktam gitározni és énekelni, imádja a régi dalaimat".

A Bélát itt ne keressék a GM49 legsikeresebb száma volt.

"Néhány éve szerveztek egy internetes szavazást zenei újságíróknak, és azt hozták ki, hogy a nyolcvanas évek magyarországi zenei újhullámának harmadik legjobb dala volt. A Top 50-be a Kötöde is bekerült, a 20. helyre".


A címadó dal több formában felkerült Galla mostani anyagára: a második CD-n rajta van a monstre változat, valamint az angol nyelvű verzió, a Please Don't Look For Kevin Here is. Szintén hallható a kiadványon a GM49 számos egykori dala közül az említett Kötöde, a Brékó, brékó!, az Elektromos gyalogos, a Mentők!, a Feljelentem, A gorilla vagy a Gyomrom. A szokatlanul ironikus, abszurd szövegű számokat előadó GM49-nek két kislemez mellett egyetlen albuma jelent meg, az 1985-ös Digitális majális, amely a modern technikáról szóló szintetizátorzene volt.

"Bár a számok túlnyomó többsége a GM49-es korszak terméke, az anyagot a borítón feltüntetett Elektromiklós Gallantológia kifejezéssel jellemezhetjük leginkább. A válogatási elv a számok minősége volt, nem az, hogy mikor keletkezett. Új köntösbe akartam öltöztetni a dalokat, az általam legjobbnak ítélt számaimat. A hangszerelésben segítségemre volt Zsoldos Béla, Barabás Béla és Pacsai Márk" - fejtette ki Galla Miklós.

A zenész-humorista néhol új szövegrészekkel egészítette ki a régi dalokat. A mai fiatalok által már valószínűleg ismeretlen CB-rádiósokról szóló Brékó, brékó!-t az iPhone megemlítésével aktualizálta, a Kötödébe bevette a kardigán szót, az Elektromos gyalogoshoz, valamint a Bélát itt ne keressékhez írt egy másik refrént is. A lemez egyetlen új dala a Konstrukció, amely tisztelgés a Kraftwerk munkássága előtt, ehhez videoklip is készült.

"A német elektronikus zene iránti csodálatom jeleként rögzítettem a La Düsseldorf 1978-as Geld című dalát is magyar szöveggel A pénz a legfőbb úr címmel".

Szintén elkészítette Bobby Darin néhai amerikai énekes-színész egykori sikerdala, a Beyond the Sea magyar változatát, A kék tenger vizént. Ehhez annak idején Bradányi Iván írt szöveget és mások mellett Vámosi János adta elő. Gallát az a változat nyűgözte le, amelyet Kevin Spacey énekelt Darinről készített életrajzi filmjében, A tengeren túlról-ban. Most, hogy a zaklatási botrány miatt az amerikai színész karrierjének gyakorlatilag lőttek, bizonyára felettébb hálás lenne gallának, hogy egyáltalán csak megemlíti a nevét...

De szerepel a CD-n egy Szörényi-Bródy-szerzemény, a Koncz Zsuzsa által ismertté tett Előre nézz, babám is.


A Grund Records által gondozott Galla Miklós dupla CD füzetét az előadó által készített néhány festmény lenyomata díszíti.

 

 


 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek