Egyetlen 33 perces szám: lemezt adott ki a koncertektől visszavonult Paul Simon

2023/05/29  ·   Lemezbemutató   ·  Lenti Barnabás

Paul Simon már jó néhány éve visszavonult a koncertektől, turnéktól, azóta csak néhány vendégfellépésen szerepelt. Most azonban egy különleges felvétellel kedveskedett a rajongóknak.

Fotó: Paul Simon/FB

A Seven Psalms tulajdonképpen egy zsoltárlemez, ám koránt sem szokványos albumról van szó. A kiadvány ugyanis egyetlen 33 perces számból áll, amelyet egyben ajánlatos hallgatni. Ez egyrészt azért is fontos, mert több alkalommal visszakanyarodik az elejéhez, másrészt a zenei darab így alkot teljes egészet, így érdemes befogadni.

A zene

Paul Simon vélhetőleg majdnem egyedül készítette a lemezt, legalábbis gitárjátéka és énekhangja dominál, más hangszer csak elvétve jelenik meg, akkor is a misztikus hangzást előidézendő. Sípok, pánsípok, didzseridu, hangtálak és csengők – csak, hogy néhányat említsek az általan hallani véltek közül.

Feltűnő még a zenei anyagon Paul Simon rendkívül idős hangja. Persze ez senki számára nem lehet meglepő, hiszen egy 81 éves emberről van szó. Az album különlegessége azonban, hogy a zenész felesége, Edie Brickell is énekel rajta.

Fotó: PAul SImon/FB

A szövegről

A tapasztalatokkal és bölcsessegekkel rendelkező ember nézőpontja megmutatkozik a szövegekben is. Egy bizos: az anyag többször hallgatós, a szövegek és a költői képek első hallásra nem feltétlenül egyértelműek. Zsoltárok lévén minden dal Istenhez vagy Istenről, szeretetről és megbocsátásról szól. A múzsát és a technikai megoldások ihletőét is Istenben kell keresni: The Lord is my engineer/ The Lord is my record producer.

A 33 perces ima a Wait című dallal fejeződik be, amelyben Paul Simon arra kéri Istent, hogy ne vigye még el, mire egy női hang azt feleli, hogy a "Menyország majdnem olyan, mint otthon, úgyhogy ideje hazatérni..." Természetesen a kompozíció Ámennel fejeződik be, amely tökéletes lezárása az imának és a benne foglalt bölcsességeknek.

A szövegek alapján a Seven Psalms akár Paul Simon búcsújának is tekinthető, de persze nem tudjuk, mi lapulhat még a zenész tarsolyában.

 

Paul Simon, Seven Psalms

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek