Így választanak verset a borászok

2023/03/28  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

A Bence kalandjai második nagylemeze az 1bor1vers nevet viseli, a 12 dal mindegyikét egy-egy kortárs költő jegyzi és az 1bor1vers gasztro-kulturális projekt kapcsán születtek. A lemezen szereplő költők közt szerepel például Parti Nagy Lajos, Krusovszky Dénes és Nádasdy Ádám is.

Fotó: Hegyi Júlia

A lemezen az alábbi költők versei hallhatók: Babiczky Tibor, Bende Tamás, Bognár Anna, Jancsó Zoltán, Kiss Dávid, Kiss-Horváth Ágnes, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Péntek Róbert, Seres Lili Hanna és Tóth Csilla.

A Bence kalandjai Jobbágy Bence gitáros-dalszerző szólóprojektje, korábban olyan zenekarokból ismerhettük, mint a Muriel vagy a Kodachrome. A most megjelent második lemeze az 1bor1vers, amely eredetileg Ugron Zsolna és Budavári Dóri gasztro-kulturális kezdeményezésének a neve. Ennek célja, hogy közelebb hozza az irodalmat a közönséghez: az első évadban „még csak” verseket és borokat párosítottak össze, tavaly pedig a versek megzenésítésére kérték fel Bencét.

„Az 1bor1vers Balaton-felvidéki borászatok és kortárs magyar költészet találkoztatása. A különböző balatoni helyszíneken megrendezett eseményeken a vendégek egyszerre kóstolhatják a helyi borokat, miközben hallgathatják a kifejezetten a borokhoz párosított, megzenésített verseket. Mivel én is a környéken élek, még inkább magaménak tudom érezni ezt a projektet és remélem, hogy ezzel a lemezzel is sikerült átadnom valamit abból, amit nekünk, nekem ez a csodálatos táj jelent” – meséli Bence a projektről.



A verseket maguk a borászok választották, ebben Bende Tamás volt segítségükre – ő írta a lemezen szereplő Ahogy van című verset is. A dalok között helyet kapnak régebbi, közel 10 éves írások és olyanok is, amelyek kifejezetten erre az alkalomra születtek. Bence számára nem újdonság a versmegzenésítés terepe, első, Tengerek című lemezén is több feldolgozás hallgatható.

„Két hétig mással se foglalkoztam, napi egy dal volt a cél ahhoz, hogy az ősbemutatóra elkészüljek. A másik, hogy ebből a sokféleségből egységes lemezt írjak, a tizenkét külön kis világot összekapcsolja a zene. Szerintem ez jól sikerült, talán még jobban is működnek a dalok albumként hallgatva, mint magukban.”

„A költők szerencsére kivétel nélkül pozitívan reagáltak, mindenkinek tetszett a megzenésítés. Parti Nagy Lajossal egy kicsit finomítottunk a Lehet mértékben a tagoláson, Kiss-Horváth Ágnes pedig szeretett volna valami refrénszerű részt a dalba, így került bele a gitáros középrész, hogy aztán tudjunk ismételni egy versszakot. Nagyon tetszett nekem ez a projekt, hogy ilyen sokan beletettük, amink van, az időnket, a tudásunkat, a kreativitásunkat” – mondta el Bence a dalok írásáról.

Az album számait egytől egyig Bence egyedül játszotta fel:

„A lemez hangszereléséhez szinte csak gitárokat használtam (doromb, kávéscsésze és egy ikeás homokóra szerepel még rajta). Nagyon élveztem a sok hangszerrel körülvenni magam és keresni azt a legegyszerűbb megszólalási formát, ami már elég ahhoz, hogy első hallásra is jól működjenek a dalok. Rég gitároztam ilyen jóízűt!” – mondta.

 

Bence kalandjai, 1bor1vers, Jobbágy Bence

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek