Jön a világutazó világzenekar, a Meszecsinka új lemeze

2016. június 28.  ·   Lemezbemutató   ·  Labancz Andrea

Július 2-án jelenik meg a hazai világzenei színtér egyik legfontosabb, határainkon túl is ismert együttese, a Meszecsinka új albuma, az Álomban ébren. A formáció, mely az elmúlt években Oroszországtól az Egyesült Államokig bemutatta már különleges zenéjét, július 13-án, Budapesten a Kobuci kertben adja elő élőben az új lemez anyagát.

Jön a világutazó világzenekar, a Meszecsinka új lemeze

A Meszecsinkát Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben. Eleinte duóként léptek fel, később a zenekar bőgőssel és ütőhangszeressel is bővült  (Krolikowski Dávid - ütőhangszerek, Vajdovich Árpád - nagybőgő, basszusgitár). Saját dalokat és népzenei feldolgozásokat adnak elő, zenei világuk több hagyományt és nyelvet egyesít a funktól a latinon át a cigány népzenéig, a magyar nyelvtől a bolgáron át a spanyolig és az arabig. Első nagylemezük 2012-ben jelent meg, akkora már nyertek egy neves nemzetközi világzenei tehetségkutatót (Folkbeats), melynek nyomán az Egyesült Államokban és Kanadában is turnéztak.

A zenekar egyébként is aktív külföldön és ismert a nemzetközi világzenei életben: rendszeresen turnéznak Európában, a Kinyílok című klipjük a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet, de a Meszecsinkát beválasztottak azon tíz zenekar közé is, amelyek a tavaly Budapesten megrendezésre került nagy és patinás világzenei szemle, a WOMEX nulladik napján léptek fel a nemzetközi szakemberek előtt.

A most megjelenő Meszecsinka-albumot 2014-ben előzte meg a legutóbbi dalcsokor, a Kinyílok, majd tavaly egy négyszámos EP, az Ai.

A Meszecsinka új nagylemeze, az Álomban ébren július 2-án kerül a boltokba, aznap már kapható a zenekar Everness Fesztivál-beli koncertjén. "Az álmodás és az ébrenlét határa elmosódott és azon a furcsa mezsgyén születtek ezek a zenék és szövegek. Ez eddigi legerősebb és legegységesebb anyagunk" - mondja Biljarszki Emil.  Az albumot egy különleges, 15 perces kompozíció, a Hajnalban vezette fel, mely egy népdalból indul, és - ez nem meglepő ettől a különleges formációtól - egészen máshova köt ki.

„Ebben a népdalban nem a hagyományőrzést, hanem a transzcendenciát kerestük. A 15 perces darab elsőre született meg, mindenféle megbeszélés nélkül és hűen tükrözi a próbákon uralkodó hangulatokat. A stúdiófelvétel is meglepetést hozott: bár meg volt már szerkesztve a darab, nem akaródzott a zenekarnak abbahagyni a végén. Így tiszta improvizációból jött a visszatérés, amely olyan jól sikerült, hogy ez a változat került rá a lemezre. Keveréskor hozzátettünk egy erős személyes élmény felvételét: egy ciprusi templomban felvett emberi és madáréneket ” – meséli a dalról Biljarszki Emil.

Az új Meszecsinka-dalcsokor lemezen is, élőben is különleges élményt jelent. A zenekar az album anyagát július 2-án az Everness Fesztivál nagyszínpadán, a fővárosban pedig július 13-án a Kobuci kertben mutatja be. A koncerteken vendégeskedik az örmény multiinstrumentalista Karen Arutyunyan, a Deti Picasso és Wattican Punk Ballett tagja, aki a lemez több dalában is zenél. A zenekar idén is aktívan turnézik. Nemrég jött vissza egy szerb-bolgár körútról, június végén Moldáviában és Romániában játszik. Augusztusban Szicíliában lép fel két fesztiválon, őszre németországi és holland turné várható.

A lemez megjelenését az NKA támogatta.


 

 

Szólj hozzá!


A Koncert.hu tudósítójának sikerült lepisszegnie a Suzanne Vega-koncerten Ákost

A Koncert.hu tudósítójának sikerült lepisszegnie a...

Elöljáróban el kell mondanom, hogy kevés énekesnőt kedvelek annyira, hogy meghallgassak egy-egy teljes albumot tőlük, ezek közé tartozik Suzanne...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

A Skorpió és Balázs Fecó először együtt!

Különleges koncertet láthatnak az M2-Petőfi TV nézői az Akusztik-sorozatban: a Skorpió együttes és Balázs Fecó először zenélnek együtt.A produkciót november 19-én tűzik műsorra.

Nem bírta a rohamot a Spice Girls-turné jegyértékesítő rendszere

A fűszerlányok jelen pillanatban az Egyesült Királyság legnépszerűbb hölgyei. Legalábbis erre lehet következtetni a tényből, hogy 600 ezer jegy kelt el a turnéjukra, ha nem is pillanatok, de pár óra alatt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek