Jön a világutazó világzenekar, a Meszecsinka új lemeze

2016. június 28.  ·   Lemezbemutató   ·  Labancz Andrea

Július 2-án jelenik meg a hazai világzenei színtér egyik legfontosabb, határainkon túl is ismert együttese, a Meszecsinka új albuma, az Álomban ébren. A formáció, mely az elmúlt években Oroszországtól az Egyesült Államokig bemutatta már különleges zenéjét, július 13-án, Budapesten a Kobuci kertben adja elő élőben az új lemez anyagát.

Jön a világutazó világzenekar, a Meszecsinka új lemeze

A Meszecsinkát Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben. Eleinte duóként léptek fel, később a zenekar bőgőssel és ütőhangszeressel is bővült  (Krolikowski Dávid - ütőhangszerek, Vajdovich Árpád - nagybőgő, basszusgitár). Saját dalokat és népzenei feldolgozásokat adnak elő, zenei világuk több hagyományt és nyelvet egyesít a funktól a latinon át a cigány népzenéig, a magyar nyelvtől a bolgáron át a spanyolig és az arabig. Első nagylemezük 2012-ben jelent meg, akkora már nyertek egy neves nemzetközi világzenei tehetségkutatót (Folkbeats), melynek nyomán az Egyesült Államokban és Kanadában is turnéztak.

A zenekar egyébként is aktív külföldön és ismert a nemzetközi világzenei életben: rendszeresen turnéznak Európában, a Kinyílok című klipjük a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet, de a Meszecsinkát beválasztottak azon tíz zenekar közé is, amelyek a tavaly Budapesten megrendezésre került nagy és patinás világzenei szemle, a WOMEX nulladik napján léptek fel a nemzetközi szakemberek előtt.

A most megjelenő Meszecsinka-albumot 2014-ben előzte meg a legutóbbi dalcsokor, a Kinyílok, majd tavaly egy négyszámos EP, az Ai.

A Meszecsinka új nagylemeze, az Álomban ébren július 2-án kerül a boltokba, aznap már kapható a zenekar Everness Fesztivál-beli koncertjén. "Az álmodás és az ébrenlét határa elmosódott és azon a furcsa mezsgyén születtek ezek a zenék és szövegek. Ez eddigi legerősebb és legegységesebb anyagunk" - mondja Biljarszki Emil.  Az albumot egy különleges, 15 perces kompozíció, a Hajnalban vezette fel, mely egy népdalból indul, és - ez nem meglepő ettől a különleges formációtól - egészen máshova köt ki.

„Ebben a népdalban nem a hagyományőrzést, hanem a transzcendenciát kerestük. A 15 perces darab elsőre született meg, mindenféle megbeszélés nélkül és hűen tükrözi a próbákon uralkodó hangulatokat. A stúdiófelvétel is meglepetést hozott: bár meg volt már szerkesztve a darab, nem akaródzott a zenekarnak abbahagyni a végén. Így tiszta improvizációból jött a visszatérés, amely olyan jól sikerült, hogy ez a változat került rá a lemezre. Keveréskor hozzátettünk egy erős személyes élmény felvételét: egy ciprusi templomban felvett emberi és madáréneket ” – meséli a dalról Biljarszki Emil.

Az új Meszecsinka-dalcsokor lemezen is, élőben is különleges élményt jelent. A zenekar az album anyagát július 2-án az Everness Fesztivál nagyszínpadán, a fővárosban pedig július 13-án a Kobuci kertben mutatja be. A koncerteken vendégeskedik az örmény multiinstrumentalista Karen Arutyunyan, a Deti Picasso és Wattican Punk Ballett tagja, aki a lemez több dalában is zenél. A zenekar idén is aktívan turnézik. Nemrég jött vissza egy szerb-bolgár körútról, június végén Moldáviában és Romániában játszik. Augusztusban Szicíliában lép fel két fesztiválon, őszre németországi és holland turné várható.

A lemez megjelenését az NKA támogatta.


 

 

Szólj hozzá!


Britney Spears menedzsere szerint úgy néz ki, soha többé nem lép fel az énekesnő

Britney Spears menedzsere szerint úgy néz ki, soha...

Egy terjedelmes cikket olvastunk a 24.hu-n az énekesnő – 2007-esre hajazó – összeomlásáról. Megpróbáljuk összefoglalni.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

20 éve ismerősek ezek az arcok

Az Ismerős Arcok idén ünnepli a fennállásának 20. évfordulóját. Június 22-én 18 órától a Barba Negra Trackben adnak jubileumi nagykoncertet, továbbá aznap jelenik meg a GrundRecords gondozásában jubileumi lemezük díszkiadásban.

3 hét múlva Budapesten a dEUS

Hét év után visszatér Budapestre az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb európai indie- és art rock csapata, a belga dEUS. A nagyhatású együttes június 8-án érkezik majd a Barba Negra Track színpadára, az idén 20 éves kultuszalbum, a The Ideal Crash jubileumi turnéjával. Emellett már elérhető a körút apropóját adó album...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek