Lemezmutogató: Szabó Balázs élete elvitelre ajánlott!

2014. március 26.  ·   Lemezbemutató   ·  Labancz Andrea

Március 26-án, azaz a mai napon jelent meg az egyre népszerűbb Szabó Balázs Bandája új stúdióalbuma, Élet elvitelre címmel. Az énekes-dalszerző-zeneszerző-zenész: egy igazi multikulti típusú ember, aki sajátos dallam- és szövegvilágával azonnal leveszi a lábáról a népzenére fogékony hallgatóságot. Boncolgató rovatunk következik.

Lemezmutogató: Szabó Balázs élete elvitelre ajánlott!

A népszerű költők verseit megzenésítő, és most már saját dalszövegekkel is előrukkoló fiatalember a legjobb példa arra, hogy a hagyományos népzenei motívumok gyönyörűen megférnek a rockos hangzással, ami által a fiatalabb korosztály számára is befogadhatóvá válik. 

Személy szerint én nagyon vártam, hogy végre meghallgathassam az új albumot. Már csak azért is, mert az a 2 dal, ami a januári koncerten elhangzott, illetve ami napokkal ezelőtt felkerült a hivatalos Youtube csatornára, első hallásra szerelem volt. Az album első helyén az a bizonyos kiszivárogtatott dal szerepel Hétköznapi címmel, melynek érdekessége, hogy ez az első duett, ami a Banda munkássága alatt létrejött. A belga énekesnő Julie Rens és Pagonyi András harmónika-virtuóz – akit többek közt a Harmonia Gardenből ismerhetünk – közreműködésével létrejött magyar-francia nyelven megszólaló dal vetekszik a már igencsak népszerű Bájoló című szerzeménnyel. Hangulatában is ugyanazt a nyugalmat árasztja, illetve a finom és lágy dallamvezetésnek köszönhetően azonnal beivódik az ember bőre alá.

A kettesszámú, Apám a vadludakkal című dal szintén a lágyabb, „belemerülős” stílust képviseli, akárcsak a Sorskönyv és a Nincs idő. A hegedű és a gitár, mint két alapmotívum igazi „lélekmarkoló”, a szöveg pedig ismét családias jellegű. A Faragatlan herceg, a Magammal szemben és az Embervédő a rockos, folkos, tombolós fajta, a Bujkálóban pedig a népzene kerül előtérbe. A kettesszámú kiszivárogtatott dal, a Megmozdultam nekem már akkor kedvencemmé vált, mikor koncert verzióban hallottuk. A szabóbalázsos kettősség, a líra és a pörgés jellemzi a dalt, igazi táncra késztető muzsika.

Az albumon ismét helyett kapott két versfeldolgozás. Ezúttal Grecsó Krisztián József Attila-díjas (is) költő, író két műve, az Ami elhasadt, illetve a Dézsma ihletette meg a frontembert. A lemez utolsó gyöngyszeme az Adjon Isten, rózsám egy népdalfeldolgozás, amelyben természetesen a hegedű ismét komoly szerepet kap.

Összességében nézve, ismét egy hamisítatlan bandás albumot kaptunk, egyedi világlátássalal, a rájuk jellemző zenei motívumokkal és a magyar hagyományok szeretetének üzenetével. Hibátlan munka. Nálam csillagos ötös – és erősen ajánlott kategória!

Közben elindult az országos lemezbemutató körút, ami a pestieket némi szomorúsággal tölti el, hisz mi legközelebb csak május 16-án találkozhatunk a Bandával az A38 hajón. Viszont abban már most biztos vagyok, hogy erre a koncertre is ki lehet majd tenni a „megtelt” táblát!


 

 

Szólj hozzá!


 A P.Mobil aranylakodalmat ül!

A P.Mobil aranylakodalmat ül!

2019. Június 18-22. között negyedik alkalommal rendezik meg az Ukk&Roll rockfesztivált a Sümeg melletti Ukk községben.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK elvitte egy körre Presser Gábort

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után – és egy dupla Aréna-koncert (+főpróba) előtt, ült be D. Tóth Kriszta mellé az autóba az Elviszlek magammal kamerái elé. A találkozásból egy szívbemarkolóan őszinte, kicsit nosztalgikus, kicsit nevetős beszélgetés...

Túlélt egy repülőkatasztrófát, egy autóbalesetet – most beperel mindenkit a blink-182 dobosa

Travis Barker két pert is indított az egészségügyi állapotát érintő ügyekben: az egyiket egy néhány hónapja történt autóbaleset miatt, a másikat pedig orvosi műhiba okán.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek