Úgy éreztem, megfulladok – Ed Sheeran új lemezével nem tetszeni akar

2023/03/02  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Ed Sheeran utolsó matematikai albumával jelentkezik május 5-én. A közelgő '-' LP a személyes gyász és remény hátterében íródott.

Fotó: Ed Sheeran/FB

A '-' (Subtract) a bolygó egyik legnagyobb sztárjának legsebezhetőbb és legőszintébb mivoltát mutatja be.

„2022 elején egy sor esemény megváltoztatta az életemet" – nyilatkozta.

"Egy hónapon belül a várandós feleségemmel közölték, hogy daganata van, és csak a szülés után lehetett kezelni. (Azóta már megszületett második kislányuk is, akit a sajtó csak "Baby Sheeran" néven emleget, mert a zenész nem teszi kirakatba családi életét – aszerk. ) A legjobb barátom, Jamal, akire testvérként tekintettem, hirtelen meghalt, majd azon kaptam magam, hogy a bíróság előtt állok, és megvédem tisztességemet és dalszerzői karrieremet. Keresztüljártam a félelmet, a depressziót és a szorongást is. Úgy éreztem, megfulladok, fejjel a felszín alá süllyedek, felnézek, de nem tudok rajta áttörni levegőért."

"Előadóként nem éreztem úgy, hogy olyan alkotásokat tudnék hitelesen behozni a világba, amelyek nem tükrözik pontosan, hol vagyok, és hogy életemnek ezen a pontján, hogyan is kellene kifejeznem magam. Ez az album viszont tisztán ezt képviseli. Kinyitja a csapóajtót a lelkemben. Most először nem próbálok olyan lemezt készíteni, amely tetszeni fog az embereknek, csupán olyasmit adok ki, ami őszinte és igaz ahhoz, ahol felnőtt életemben tartok."

"Egy évtizede dolgoztam a Subtract-on, próbáltam tökéletes, akusztikus albumot faragni, több száz dalt írtam és rögzítettem világos elképzeléssel arról, hogy szerintem mi legyen. Aztán 2022 elején egy sor esemény megváltoztatta az életemet, a mentális egészségemet, és végül azt, ahogyan a zenére és a művészetre tekintek. A dalírás az én terápiám. Segít megérteni az érzéseimet. Mindenféle irányított gondolkodás nélkül kezdtem a dalszerzésbe, azt írtam, ami épp kijött belőlem. És alig több mint egy hét alatt egy évtizedet érő munkával helyettesítettem a legsötétebb gondolataimat."

Ed Sheeran 2011-ben robbant be a brit zenei színtérre '+' című debütáló kiadványával egy csapásra megszilárdulva történelmet alkotó művészként, majd érkezett az 'x', '÷', „No.6 Collaborations Project" és a legutóbbi '=' karakterű anyag követte – egy olyan katalógussal, amelyből Sheeran a világ egyik legnagyobb zenei sikertörténete lett a 21. században.

Amióta Sheeran 12 évesen először tanulta meg Eric Clapton „Layla" című felvételét gitáron, szíve kitárulkozott az énekes-dalszerző előtt. A Subtract érkezése valahol mindig is Ed láthatárán volt. Habár a zeneszámok és az írási folyamat teljesen új értelmet és irányt vettek az Edet ért, kemény történések hatására, egy dolog azonban érintetlen maradt: mégpedig az erős vágy, hogy az énekes-dalszerzői kompozíciók iránti szeretetével készítsen el egy anyagot. És most, amikor eddigi legintimebb művének kiadására készül, a '-'  emlékeztetőül szolgál arra, hogy Sheeran miért maradt generációja egyik legtehetségesebb szövegírója; egy művész, aki saját élményeit bontja le a rajongók számára, hogy vigaszt és összetartozást éljenek meg.

A '-'-ben Sheeran énekművészetének határát feszegeti, hiszen pályafutása legmélyrehatóbb dalszerzőiségét adja. Aaron Dessnerrel (The National) közösen dolgoztak az íráson és a produkción tavaly februárban, miután a pár megismerkedett közös barátjuk, Taylor Swift révén. Több mint 30 szerzeményt írtak egy hónapos stúdiómunkájuk során, és a gyűjtemény végső, tizennégy számát gördülékenyen köti össze a remek produkció a visszafogottabb, folkos stílustól a merészebb, teljes zenekaros/zenekari feldolgozásokig.

 

Ed Sheeran, Subtract

 

 

Szólj hozzá!


A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon...

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a Bánkitó szervezői is hoztak egy hasonló döntést, igaz, ők csak "arrébb tolják" a fesztivált.
Új koncertek