Menopauza 1170x180

Cseh Tamás pályázatot írtak ki – ezúttal nem zene!

2022/05/02  ·   Pályázat   ·  koncert.hu, MTI

Cseh Tamás szellemi hagyatékához kapcsolódó képzőművészeti alkotásokra írt ki pályázatot a Budai Vároltalmazó Közalapítvány.

Cseh Tamás grafikája

A Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző pályafutása az I. kerületben, a vízivárosi Iskola utca egyik albérletében indult el. Ide költözött szerzőtársa, Bereményi Géza, akivel Cseh Tamás valamikor 1971 telén találkozott a pesti éjszakában, ezt követően pedig ebben a budai lakásban írták meg számos, azóta legendává érett dalukat.

"1967-74 között a budapesti Üllői úti általános iskolában rajzot tanított, nyaranta pedig részt vett a gyermekek balatoni táboroztatásában. Ezt megelőzően, hogy taníthasson elvégezte a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és járt a szintén fővárosban található Képzőművészeti Főiskolára is, majd főiskolai tanárnak nevezték ki. Tehetséges képzőművésznek tartották, gyerekkorától kezdve rajzolt, festett, ám mégsem futott be. Bereményivel való találkozása után teljesen felhagyott a rajzolással, soha többet nem vett ceruzát, ecsetet a kezébe, elkezdtek dalokat, szövegeket írni, és az ő szavait idézve “elsorvadt a képzőművész vénája”. Pedig addigra csaknem 600 rajzot őrizgetett. A legfontosabb szándéka mindig a hatni akarás, ez megjelenik rajzaiban majd későbbi dalaiban is." (Forrás: f21.hu, az illusztráció is innen)

Az I. kerületben jelenleg viszonylag kevés alkotás őrzi Cseh Tamás emlékét. A közalapítvány ezért nyilvános művészeti pályázatot ír ki, amelynek keretében a művész szellemi hagyatékához kapcsolódó műveket vár. A pályázat célja egyrészt, hogy az énekes-zeneszerző emlékéhez méltó képzőművészeti alkotások szülessenek, amelyek később a környékbeli kávézókban, éttermekben, kiállítótereken megjelenve hozzájárulhatnak a hagyaték megőrzéséhez, másrészt pedig, hogy támogassa és ösztönözze napjaink kortárs alkotóművészeit.

A pályaművek beküldési határideje június 30.

A legjobb alkotások készítői pénzjutalomban részesülnek, a Facebookon legnépszerűbbnek bizonyuló pályamű készítője pedig közönségdíjat kap.

A pályázat részletei a https://www.varoltalmazo.hu linken olvashatók.

 

Cseh Tamás gyermekeitől 135 millió forintért vásárolta meg az előadóművész hagyatékát nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeum

Cseh Tamás, Budai Vároltalmazó Közalapítvány, pályázat, képzőművészet

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek