Soltész Rezső tüdőszűrésen

2020/08/07  ·   Pályázat   ·  koncert.hu

Nem, ez nem egy bulvárhír a népszerű előadó aktuális egészségügyi állapotáról, hanem a „Hogyha hallom én, minden az enyém” című pályázat nyertes novellája. Május elején ugyanis a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja, a Hangőr Egyesület és a Volt Egyszer Egy Beatkorszak blog közösen meghirdetett pályázatában a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évekből származó koncerttörténetek megírására biztatta a közönséget. Íme, a nyertes írásmű, a szerző Tamás Nándor.

Fotó: MTVA Archívum

Apám fél órán belül már legalább a nyolcadik Fecskéjét szívta, de ezt leszámítva nem mutatta jelét, hogy szétvetné az ideg. Délelőtt érkezett haza a Szovjetunióból, nem tudom, hány órát vonatozott, de szó sem lehetett a hosszú és fárasztó út kipihenéséről, mert este az Edda Művek lépett fel a falunkban, Görbeházán. Persze, ez a tény még nem sarkallta volna arra, hogy már késő délután ott tüsténkedjen a kultúrházban, az azonban igen, hogy ő volt az igazgató.

Hazajött, kicsomagolta a Moszkvából hozott villanyvasutat, csokoládét, mindenféle ízű cukorkát, valamint a Leningrádban vásárolt Ararat konyakokat, a szomszéd Jóska bácsival koccintottak háromszor-négyszer, bablevest ebédelt, szunyókált egy órácskát, majd indult a kultúrba, hiszen jön a miskolci banda.

Nem volt kérdés, hogy én is elkísérem, mert bár nyolcévesen még inkább a Boney M. képeket ollóztam ki a Pajtás újságból, de a lemezmegjelenés közelében álló Eddát már én is ismertem. A háromezres kis falunkban is voltak természetesen olyan fiatalok, akik a kemény rockért rajongtak, volt egy „bandaféle” is, akik olykor a parkban bömböltették az MK 25-ös magnót, és császárkörtét vagy bikavért ittak közben, egészen addig, amíg a körzeti megbízottunk el nem zavarta őket. Ennek a brigádnak volt az egyik hangadója Mesi, aki mindig rendkívül szűk csőnadrágot hordott, így jól láthatók voltak a bombázó lábai, egyéb testi előnyeit pedig a matrózcsíkos póló hangsúlyozta ki. A szett további elemei, az Alföldi papucs és szimatszatyor viszont semmilyen előnyös külsőt nem kölcsönöztek, azok csak kellettek, és kész.

Apámnak azért lett volna oka az idegeskedésre, mert egy megoldásra váró, nagy probléma várta, amikor megérkezett a helyszínre. Aznap hozták meg a röntgenkészüléket, mert másnaptól indult a tüdőszűrés, amelyet mindig a kultúrban tartottak pár napon át, mégpedig a színpadra felállított masinával. Csakhogy nem másnap érkezett meg a gép, hanem a koncert reggelén, és mivel apám nem volt itthon, Magdi néni, a takarítónő engedte be a szállítókat. Valahogy elfelejtett szólni nekik, hogy este itt Edda-koncert lesz, a melósok pedig szépen felpakolták a színpadra a több mázsányi cuccot úgy, hogy nemhogy egy zenekar, de egy kislány a zongoránál sem fért volna fel a deszkákra.

Apám megivott egy rumot, aztán a Fecske kék füstjébe burkolózva így szólt:

Ha koncertet akarnak a fiatalok, akkor néhány markos legény majd lepakolja a színpadot, mert én nem bírom lecipelni egyedül ezt.

 

Már csak két óra volt a koncertig, apám átküldött a presszóba, hogy szedjem össze Otit, Sanchót, Mikit meg még pár erősebb valakit, akik már a pultnál alapoztak a bulira.

 

Röhögve végighallgatták, miért jöttem, majd követtek a művházba. Nem csalódtunk a srácokban, bő félóra alatt lepakoltak a színpadról, így nem volt akadálya, hogy megrendezzék a koncertet, csupán a behemót röntgengép vett el jókora helyet a nézőtérből.

A kezdésre zsúfolásig megtelt a terem, de az Edda Művek csak nem akart megérkezni, késtek. A közönség egyre türelmetlenebb volt, ekkor már apám is, aki akkor borult ki végképp, amikor befutott Soltész Rezső. A táncdalénekestől megtudta, hogy az Edda busza lerobbant valahol, ő most adott koncertet Hajdúnánáson, onnan küldték át, hogy játsszon a miskolciak helyett.

Apám akkora fújolást nemhogy nem látott, de még nem is hallott életében, mint amikor bejelentette, hogy az Edda Művek helyett Soltész művész úr fogja szórakoztatni a népet.

Felgördült a függöny – az énekes és kísérete nagy harc árán még elő tudta adni az első két számot, de a harmadiknál félbeszakadt a buli, mert a srácok dühükben visszavitték a színpadra a behemót röntgengépet. Sancho ennél is tovább ment: a megrémült Soltészt betuszkolta a masinába, ám mielőtt „megszűrte” volna, megérkezett három rendőr, akik elkezdték gumibottal lehűteni a kedélyeket.

A koncert itt véget ért, apám csak szívta a színfalak mögött a bagót, és én biztos voltam benne, hogy nem veszi majd meg az első Edda-lemezt.

(forrás)

Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja, Hangőr, Volt Egyszer Egy Beatkorszak, novellapályázat, Soltész Rezső, Edda

 

 

Szólj hozzá!


 Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd...

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a tányérokon a BBQ különlegességek.

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
Új koncertek
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
NÓTÁR MARY A...
EVERNESS Fesztivál