Zenész vagy? Akkor játszol ingyér'?

2020/06/02  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Kering a Facebookon egy meglehetősen elkeseredett levél, amit egy jazz- és zongoraművész írt alá, s zenészek osztogatják meg azzal a kommenttel, hogy "Kezdődik?".

A fotó illsuztráció (Kaique Rocha/Pexels)

Május 26-án tettük közzé, hogy vidéken már szolgáltathatnak zenét a vendéglátóhelyek. Mivel a trend az, hogy Budapest 2 héttel követi a vidéket, akkor június 10. körül már mindez érvényes lesz a  fővárosban is, ha addig nem történik valami.

Leírtuk a fent említett cikkben, hogy a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete szorgalmazta a kormánynál a zeneszolgáltatás kérdésének tisztázását, mivel a szervezet alelnöke szerint is nagy gondot okoz a zenészek munkavégzési lehetőségeinek elvesztése, és ezért kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen meg a vendéglátóhelyi zenészfoglalkoztatás lehetőségének kimondása. Mint írta, a zeneszolgáltatás felszabadítása sok kollégának munkát és megélhetést jelentene.

Nézzük, hogy néz ez ki a gyakorlatban, pontosabban egy gyakorlatban, hiszen a kommentelők között vendéglátós is felbukkant, aki azt írta, neki "lesülne a bőr a képéről"...

"Hosszú évek óta játszom a triómmal és egyéb formációkkal egy (...) kis klubban.

Tegnap megkeresett a tulaj, hogy a hónapokkal ezelőtt lekötött bulinkat most háttérzenei szolgáltatásként tudnánk abszolválni, aminek őszintén örültem.

Eddig minden alkalommal a "hatalmas" 10 ezer forint/fő gázsit kaptuk meg, most azonban azt kérte, alkudjunk meg abban, hogy majd amennyi összejön a vendégektől, általa "bödönkének" nevezett kis valamibe, annyit kapunk.

Mondtam, hogy eddig is ez nagyon-nagyon minimum összeg volt amennyiért játszottunk egy kétszer 45 perces koncertet, ráadásul – már elnézést – igen jól. (Aztán persze a koncert végén irány a kassza, és kifizetni még egy kólát is, némi árengedménnyel...)

De nem, ő ebbe nem megy bele, majd a vendégektől amennyit kapunk – kvázi borravalót – azzal elégedjünk meg. Egyébként is sokan vannak olyanok, akik ingyen is elmennének hozzá játszani...

Hát, kedves tulaj és minden olyan szervező és tulajdonos, akik erre készültök!

Most, hogy kivérzett az egész művészvilág, és eddig is fillérekért muzsikáltunk, azt szeretnétek, hogy mi vigyük el a balhét?

Hogy mi, akik az utóbbi három hónapot anyagilag és lelkileg, idegileg összetörve csináltuk végig, kolduljunk a betérő vendégektől?!

Megértem, hogy mindenki károkat szenvedett el, és tekintettel kell lennünk egymásra. De az, hogy az eddig is nagyon-nagyon kis összegű gázsit sem akarják egyesek kifizetni a magyar jazz szcéna élvonalához tartozó művészeknek, ehelyett abszolút megalázó helyzetbe kívánják őket hozni, az tűrhetetlen és elfogadhatatlan!

Azok a kollégák, akik pedig elmennek ingyen játszani bárhová, annyit is érnek emberileg és művészileg egyaránt.

Természetesen tisztelet azoknak a kivételeknek a tulajok és szervezők közül, akik eddig és a jövőben is becsületesen és kellő tisztelettel viszonyulnak a művészekhez!
Szóval, csak az/azok vegye/vegyék magára/magukra, akinek/akiknek ingje, de azok nagyon és egy életre!

Tisztelettel,
Gáspár Károly jazz-zongoraművész
2020.05.31. Budapest"

 

programtörlések, vendéglátóhelyek, háttérzene

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek