Kobuci: LEVEGŐT!

2020/07/17  ·   Társadalmi felelősségvállalás   ·  koncert.hu

Nem József Attila versét fogjuk idézni, hanem a Kobuci posztját a kultúra társadalmi hasznáról – szó szerint, kiemelések tőlünk.

Fotó: Kobuci

LEVEGŐT! – A kultúra társadalmi hasznáról

A kultúráról ma úgy szokás beszélni mintha az nem tartozna az ember legalapvetőbb szükségletei közé.

A gazdasághoz, a munka világához, a hétköznapok komolyságához képest a kultúra működése mintha csak a fényűzés egyik formája volna. Vészhelyzet idején legfeljebb néhány szakma sajnálatos bel- és magánügye.

Ez az értelmezés szerintünk téves.

A kultúra szerepe nem másodlagos, nem nélkülözhető és nem magánügy.

A kultúra szerintünk munka, ami nap mint nap a közjót: az egyén és a közösség viszonyát, boldogságát és boldogulását, a közös állapotát és a társadalom mentális egészségét termeli, szolgálja.

Kultúra mindaz, ami az életed részévé válik. Nem ér véget a koncert utolsó akkordjával, a függönnyel a színházban, a záróképpel vagy a könyv utolsó oldalán. Akkor is használod, folytatod, merítesz belőle, magaddal viszed, ha észre sem veszed. Segít kifejezni az örömeidet, csillapítani a feszültséget, könnyebbé tenni a mindennapokat vagy éppen megváltoztatni az életed. Nem csak szórakozás, bár olykor nagyon is az.

Kultúra az, ahonnan mindannyian mintákat kölcsönzünk. A hagyomány elevensége és a még sosemvolt új teremtése. Szavak, érzések, érintések a popszámoktól a költészetig, amik elmondják, kik vagyunk, kik lehetnénk, és hogyan bánunk egymással.

Mindez azon múlik, hogy van-e, működik-e, áramlik-e a kultúra közvetítő közege.

Könnyen kiszámítható, hogy arányait tekintve a legkisebb ráfordítással a kultúra a nemzetgazdaság leghatékonyabb hozzáadott értéket hozza létre folyamatosan. A zene, a művészetek, a szórakoztatóipar csillapító, megtartó, identitásteremtő és felszabadító ereje nemcsak direkt módon növeli a GDP-t, hanem indirekt módon a gazdaság működésének egyik alapvető feltétele is.

Vagyis a kultúra szerintünk olyan, mint a levegő: nem csak mi nem tudunk meglenni nélküle, de erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni – amíg van levegő.

Sokan azok között, akik az életüket tették fel arra, hogy ezt az erőt, a kultúra erejét hivatásukként műveljék, ma a válsághelyzet miatt nem dolgozhatnak. Úgy tűnik, augusztus 15 után sem. Művészek, zenészek és a körülöttük, értük, velük lélegző több tízezer háttérember.

A kultúra folytonosságát megszakítani könnyű, de újraindítani nehéz. Minél tovább tart ez az időszak, annál több szereplő lehetetlenül el.

Azt akarjuk elmondani, hogy mindez Téged is érint.

A kultúra alapelve szerint mindenkié és bárkié.

Vegyünk mély levegőt!

 

Kobuci, kiáltvány, kultúra

 

 

Szólj hozzá!


Összeállt a Party a Szigeten

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Szeláví! fesztivál: fényfestés a pilisi egri vár romjain

A tavaly útnak indult, általunk is nagyon megszeretett kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az egri vár másolatának környékén rendezkedik be, hogy az élet apró örömeinek élvezetére invitáljon mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni távol a város zajától május 27. és 29. között.

HVG: Visszaesett Steven Tyler, csúszik az Aerosmith turnéja

A lap az együttes közleményére hivatkozik, mely szerint Tyler hosszú ideje dolgozott a józansága megőrzésén, de egy műtét után a fájdalom (illetve annak csillapítása) miatt visszaesett, és önként bevonul egy rehabilitációs intézménybe.
Új koncertek