A Barba Negra kiáltványa

2020/07/14  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Tessenek a kiáltvány szót idézőjelbe tenni gondolatban, mi nem tudjuk, mert berág ránk a rendszer... De ne túl nagy idézőjelbe, olyan "épphogy" méretűbe, mert azért valahol az a műfaj.

A fotó illusztráció

Ha emlékeztek (ha nem, itt a cikk), a legeslegején ennek az egész trének Szűcs Mihály, a Barba Negra vezetője ezt (is) mondta:

"Azt gondolom, példát kellene mutatnunk a zenei piacon. Minden helyszíntulajdonosnak és zenekarnak össze kellene fognia. Figyelmesnek kell lennünk egymással és segítséget nyújtani annak, aki gyengébb lábakon áll – és emiatt kilátástalan helyzetbe kerülne. Ilyenkor nem az a fontos ki a nagyobb helyszín, fesztivál vagy zenekar. A sikeresség fontos, persze, de ma szerintem a segítségnyújtás és az együttgondolkodás a legfontosabb."

Ez volt március 13-án, és 4 hónappal később igazán nem tudjuk azt mondani, hogy megvalósult a Nagy Összefogás. Mindenki jobbára magát mentette, és ezzel igazán vitatkozni sem lehet, bizonyára a színfalak mögött azok, akiknek volt miből, megsegítették a többieket: kollégákat, háttér-közreműködőket, ezúton is köszönet érte. Már, ha volt ilyen.

De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ha szerdán újra korlátozásokat rendelnek el, és maradnak (vagy nem is) az 500 fő alatti rendezvények, az ebben az évben másodszor is térde rogyasztja a zeneipart. 

Sem politikusok, sem járványügyi szakemberek nem vagyunk, fogalmunk sincs, mi van, mi lesz, számunkra egyetlen őszinte dolog van, és az a ZENE. Különösen, ha élő, abban ugyan lehet kamuzni, de minek... (pénzért, haha). A tökünk tele van a home videókkal, a karantén koncertekkel, a streamelt fesztiválokkal – de ha azt mondják, hogy ezentúl csak ez van, istenbizony, megbarátkozunk vele.

Az összefogásit meg azért emlegettük az elején, mert úgy tűnik, a zenészek/zenekarok nagy része tök jól elvan, van pár hang, szerencsére elég erőteljesek, amik azt mondják, lécci, ne... A többiek hallgatnak, mint a bárányok, vagy lent vannak a Balcsin, esetleg elbújtak egy wifi nélküli barlang mélyére.

Nem tudjuk azt sem, mire megy ki a játék ezzel a ma bejelentünk valamit, aztán holnap reggel/délben/este, aztán hétfőn, szerdán és pénteken – páratlan hét kiskedden, mindenesetre most elég sokan elég szarul alszunk a legutóbb beharangozott újabb bejelentés miatt, ami körül persze kialakultak sejtelmes burkok, amiknek pont úgy nem örülünk, mint ennek az egész járványnak: ha eldöntötték, mondják, ha nincs döntés, ne hergeljenek. A zeneipart a földön hagyták, nem illik még rugdosni is.

A zeneiparnak meg föl kellene kelnie, és azt mondania, hogy lécci, ha már nem segítetek, halljátok meg a hangunkat. De, kedves zeneipar, nálatok jobban senki sem tudja, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy a hang odaérjen a fülekhez.

A Budapest Park anno sajnos nem csak magára rántotta  a népet, hanem azt is elérte, hogy a szakma képviselői is gyanakodva tekintsenek egymásra, hogy vajon most mit akarnak aláíratni velünk... Így hát fogalmunk sincs, mi a jó módszer az összefogásira, mert külön-külön elszáll a szó a szélben, együtt eddig sem ment, érdekképviselet meg nincs. Most kerint egy sablon szöveg, amit a zenekarok/előadók vagy egy az egyben, vagy kis módosítással kiposztolnak, nem tudjuk... lehet, hogy hatásos.

Ki kéne találni.

 

 

Barba Negra, programtörlések, járvány, kormányzat, korlátozások

 

 

Szólj hozzá!


A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az enyhítés

A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az...

A kormány úgy döntött, hogy az 5,5 millió oltás elérése után védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, strandokra...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Moszkvában betiltották az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket

Betiltotta az 500 fősnél nagyobb bel- és kültéri rendezvényeket az orosz fővárosban a koronavírus okozta járványhelyzet romlása miatt kedden Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.

100 magyar zenekar: nagyon készül a nyár zárására a SZIN

A hazai zenekarok legnagyobb találkozója lesz idén a Szegedi Ifjúsági Napok. A szervezők eddig mintegy 100 magyar zenekart és előadót jelentettek be, de még jövögetnek majd új nevek. A SZIN idén egy napot még rá is húz, az így ötnapos buli augusztus 25-29 között lesz, a szegedi Partfürdőn.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek