Presser Gábor vezeti a hangárverést a Zeneakadémia jótékonysági koncertjén

Mellette Klukon Edit, Ránki Dezső, Szakcsi Lakatos Béla és az Amadinda Ütőegyüttes lép színpadra azon a jótékonysági koncerten, amelyet február 16-án rendeznek a Zeneakadémia nagytermében. A méltóság hangja című est bevételét az idén 30 éves Magyar Hospice Alapítvány javára fordítják.

Fotó és idézet: Presser Gábor/FB

A koncert első felében a zongoraművész-házaspár, Ránki Dezső és Klukon Edit előadásában a klasszikus kétzongorás és négykezes zeneirodalom gyöngyszemei hangzanak el. Műsorra tűzik Dukay Barnabásnak az alapítvány felkérésére írt ünnepi kompozícióját is.

A második részben Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla és az Amadinda Ütőegyüttes* (Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán és Váczi Zoltán) játszik. Az est kiemelt része az úgynevezett hangárverés, a közönség bevonásával születő improvizáció a zongoraművészek előadásában.

Az est kiemelt része a „hangárverés”: Presser Gábor konferálása és buzdítása mellett lehetőség nyílik licitálni zenei hangokra. A legmagasabb adományt kínálók kijelölhetnek egy-egy hangot, amelyekre építve Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla közreműködésével – ott és akkor – egy új alkotás születik. Az improvizációt a hangokat kiválasztó és “megvásárló” nézők digitalizált formában hazavihetik.

"Néhányszor nekifutottunk, hogy megpróbáljuk elmagyarázni, mi az a közös improvizáció. Szakcsi is, én is, együtt is, külön is. Szépeket (is) mondtunk, de még sosem sikerült.
Megpróbálom újra.
A közös improvizációban nem „reagálunk” egymás játékára, valójában _reakcióidő_ nincs is. Sőt. A reakció pont a szétesést hozza elő, mert azzal csak visszatartod a partneredet, ha arról „beszélsz”, amit ő már „elmondott”. A „követő üzemmód” nem fog működni, állandó késésben leszel.
Így aztán nincs idő, hogy _azt_ figyeld, amit épp hallasz…
Azt kell játszd, amit elképzelsz, hogy _egynek fogod hallani_ a másik _két kéz_ játékával.
Ha jól gurul, lehet nagyon látványos vagy inkább „hallványos” (PNL) a produkció, mert Szakcsi zongorajátéka olyan, ahogy a mindentudás keveredik a _mindent is (!) tudni akarásával_.
Megpróbáltam. Majdnem sikerült."
(Presser könyve 2./156.o. )
A művészek fellépésükkel, a közönség pedig a jegyek megvásárlásával támogatja a Magyar Hospice Alapítványt.

 

*"Az Amadinda Együttes, 2021. november 9-én, Steve Reich: Music for 18 Musicians című művének előadásával búcsúzik a Zeneakadémia Nagytermétől és a közönségétől, melynek lankadatlan szeretete végigkísérte az együttest 37 éves pályafutása során" – írtuk a múlt év végén, úgyhogy most nem annyira tudjuk, mi van.

Presser Gábor, zeneakadémia, jótákonyság, Magyar Hospice Alapítvány

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek