13 évvel a búcsúkoncert után újra összeáll a Genesis

2020/03/04  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Feltámad poraiból a Genesis: a legendás brit progresszív rock/popzenekar tizenhárom év szünet után ősszel ismét turnéra indul. A csapat az 1977-től 1996-ig aktív triófelállásban, Phil Collins énekes-dobossal, Tony Banks billentyűssel és Mike Rutherford gitáros-basszusgitárossal az Egyesült Királyságban és Írországban ad koncerteket.

13 évvel a búcsúkoncert után újra összeállt a Genesis

Tony Banks egy amerikai rádióadónak 2018 elején azt mondta, hogy "nem zárja ki az újjáalakulást", ami "jó móka volna", de azt is hozzátette, az egészről persze csak Phil Collins aktuális turnéja után (melyet, tette hozzá viccelődve, "Collinsnak túl kell élnie") lehet szó.

A reunion Last Domino? című turnéja november 16-án Dublinban indul, ezt követően koncertet adnak Liverpoolban, Leedsben, Birminghamben, Belfastban, Manchesterben, Newcastle-ban, Glasgow-ban és kétszer lépnek közönség elé a londoni O2 Arenában.

"Az elmúlt 28 évben csak két fellépésünk volt brit földön, így aztán ideje volt" – nyilatkozta Rutherford, amikor a csapat szerdán a nagy bejelentést tette a BBC Radio 2 műsorában.

Phil Collins szerint vannak dalok, amelyeket muszáj eljátszaniuk, különben a közönség kifütyüli őket. Egyébként még dolgoznak a műsor, a dalsorrend kialakításán. Idejük van még rá...

Az 1967-ben alakult Genesis a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, amely tizenöt stúdióalbumot és hat koncertlemezt készített és világszerte mintegy 150 millió korongot adott el. Az együttes 1988-ban Grammy-díjat kapott a legjobb koncertvideó kategóriában a Land of Confusion című dalhoz készült kisfilmért. 2010-ben a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is bejegyezték a zenekart.

A Genesisben alapító tag volt Tony Banks és Mike Rutherford, 1975-ig Peter Gabriel volt énekes, kilépése után a zenekar frontembere az addigi dobos, Phil Collins lett. A Genesishez olyan hatalmas slágerek fűződnek, mint az Invisible Touch, a Turn It On Again, az In Too Deep, a Mama vagy az I Can't Dance.

 

A csapat legutóbb 2007-ben, a Genesis 40. születésnapján lépett színpadra (Banks-Collins-Rutherford felállásban), nem is egyre (pontosan 48 koncert volt), hiszen egy egész turnét (Turn It On Again: The Tour) szenteltek az évfordulónak.

Az alapítótag Peter Gabriel  1975-ben azért hagyta ott a zenekart, mert a csapat állítólag nem tudott megbirkózni népszerűségével, ami feszültségekhez vezetett, másrészt megszületett a kislánya, aki akkor fokozott figyelmet igényelt (amit azzal is "meghálált", hogy filmes lett és ő rendezte apja két koncert DVD-jét).

Ahogy akkor sem, Peter Gabrielt és az 1971 és 1977 között a Genesisben gitározó Steve Hackettet most sem hívták meg, bár ők mindketten feltűntek a zenekarról készült és öt éve bemutatott dokumentumfilmben. A szólóelőadóként is igen sikeres Collins 2011-ben bejelentette visszavonulását, miután idegsérülése miatt nem tudott dobolni, de öt évre rá, egy sikeres operációt követően visszatért a színpadra.

A kisegítő zenészek közül a koncerteken 1978-tól velük játszó Daryl Stuermer gitáros újra velük lesz, dobolni pedig Collins fia, a 18 éves Nicholas Collins fog, mégpedig itt és ekkor:

November 16.  – Dublin/3 Arena
November 19.  – Belfast/SSE Arena
November 23. – Liverpool/M&S Bank Arena
November 26. – Leeds/First Direct Arena
November 29. – London/The O2
November 30. –  London/The O2
December 2. – Manchester/Manchester Arena
December 5. – Birmingham/Birmingham Arena
December 8. – Glasgow/SSE Hydro Arena
December 11. – Newcastle/Utilita Arena

 

Genesis, Phil Collins, turné, Last Domino?, Peter Gabriel

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek