4101 női dalszerző van jelenleg Magyarországon. Éljenek!

2021/03/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Jeles nap van ma: ünnepelnek – illetve ünneplik őket... – a hölgyek, a Zoltánok, ezzel együtt mától – csaknem napra pontosan az egy évvel ezelőtti sajnálatos események után – két hétre részleges lezárások indulnak. Mi most mindebből a nőügyekkel foglalkozunk :)

2020-ban 3684 magyar dalban működtek közre hölgyek

Számos nemzetközi szervezet próbál javítani a női szerzők helyzetén úgy, hogy láthatóbbá teszi őket, illetve speciálisan nekik szóló képzéseket hoz tető alá. Idén a Grammy-díjhoz kapcsolódó programsorozat a Women In The Mix című virtuális eseménnyel kezdődik, amely a produceri, hangmérnöki szakmákban működő nőket állítja középpontba. Svéd kezdeményezésre március 8-a már nemcsak a nemzetközi nőnap, hanem a női dalszerzők napja is.

Mivel virágból nem tudjuk átnyújtani, ezért számokból kötöttünk csokrot:

  • A hazai dalszerzők csupán 20 százaléka nő. Kevésnek tűnhet, pedig valójában látványos a növekedés: a szövegíró és zeneszerző nők aránya hazánkban 2015-ben 16, míg 2005 előtt mindössze 5 százalék volt. Az elmúlt évekre jellemző 20 százalékos aránnyal Magyarország a női dalszerzők arányát tekintve felzárkózott az európai átlaghoz.
  • 2021. márciusában hivatalosan 4101 női dalszerző/zeneszerző van Magyarországon.
  • 42%-uk csak szövegírással foglalkozik, 28%-uk csak komponál, míg 30%-uk mindkét területen alkot.
  • 41%-uk 31-45 éves, 19%-uk 46-55 éves, míg 15,5%-uk 30 év alatti alkotó.
  • Az újonnan regisztrált szerzők között évek óta 20-23% között mozog a nők aránya, 2020-ban 21%.
  • Tavaly 3684 olyan dalt regisztráltak az Artisjusnál, amelynek legalább egy női szerzője volt. Ez az összes újonnan bejelentett dal 16%-át jelenti. Ez az érték évek óta 15-17% között mozog.
  • Míg 2016-ban „mindössze” 2773 dal megírásában működött közre női alkotó, addig 2020-ban ez a szám már 3684 volt – ez volumenben 33%-os növekedést jelent 4 év alatt! Jelentősen több dalt írnak nők ma, mint néhány évvel ezelőtt.
  • Sikeresek is: a rádiókban leggyakrabban felcsendülő TOP30 dal egynegyedének (27%) van legalább egy női szerzője (2019-es adat). (Forrás: Artisjus)

Tavaly ősszel a Dalszerzők Napja apropóján készült 74 kisfilm arról, hogy a dalszerzők hogyan alkotnak. Vannak köztük sokan, akik egyben előadók is, de akadnak, akik "csak" szerzők, és így a háttérben maradnak, tehát sosem lesznek sztárokCsarnai Bogi például főállásban angoltanárnő és angol nyelvű dalszövegeket ír.

A kisfilmek közül a mai nap tiszteletére kiemeltük a nők főszereplésével készült etűdöket:

Palya Bea  /Jónás Vera /Szeder / Zalatnay Sarolta / Hütter Dóra / Dobszay-Meskó Ilona / Xantus Barbara / Csemer Boglárka 'Boggie' / Németh Juci / Kertész Erika / Karosi Júlia / Noémo / Oláh Annamari (Meszecsinka) / Nita / Kézdy Luca / Bakos Bettina / Lábas Viki - Margaret Island / Várallyay Petra.

Ha most nincs időd végignézni őket, pár gondolat a filmekből. (Később azért érdemes lesz időt szánni rájuk, mert például Németh Juci videója bemutatja, hogy a közönség által idillikus-romantikusan elképzelt dalszerzés a hétköznapokban valójában ugyanolyan munka (igen, mint a kapálás...), amit kisgyerekes édesanyaként  – hulla fáradtan, este 11 után – pont ugyanolyan nehéz beilleszteni a napi feladatok közé, mint bármi mást.)

"Hunor és én egy párt alkotunk, zenészpáros, oltári szexi, reggeltől estig alkotunk a zeneszobánkban. Na most a gyerekek akkor nem ennének semmit..." (Németh Juci)

"... a szentkirályi utcán egy szép tavaszi nap, egyszer csak a fejembe jött ez az ötlet, hogy Feri fenekét megfognám, csak ez az első sor. Fel is hívtam Lucát, hogy hát figyu, az a helyzet, hogy a férjed nevével írtam egy sort, és hogy lenne-e kedved megírni közösen ezt a dalt. Volt kedve és Feri sem kifogásolta, hogy a fenekéről szóljon egy dal... úgyhogy ezek után összeültünk Lucával,.. ő akkor 6 hónapos terhes volt, és nagyon nagy élvezettel és iszonyú sok röhögéssel gyűjtöttük össze, hogy mi tetszik, milyen férfiban..."  (Szeder)

"Itt kezdődött minden, a bölcsiben. A gyerekek egy szuper inspiráció egy dal szerzéséhez, eszünkbe juttatják a lényeget: a játék örömét, a pillanatban való létet. És elkezdődött a munka a XI. kerületi lakóparkban, takarítás közben, a konyhában, a panelszobában, félrevonulva a gyakorlóterembe... Nem egyszerű dolog ám zenekart vezetni, de nagyon megéri, így ötünk energiája szabadul fel ebben a dalban is..." (Hütter Dóra)

"Nagy váltás volt, hogy hirtelen teljesen máshogy teltek a napjaim. Nem voltak hosszú kávézgatós, gitározgatós reggelek, vagy akkordokon gondolkodós éjszakák többé. A dalszövegeket például rendre babakocsitologatás közben jegyeztem le vagy mondtam fel a telefonomra, amíg Samu aludt." (Kertész Erika)

"Sikerült a dalszerzéstől jobb emberré lennem." (Palya Bea)

"..mint a sportolók: nem rögtön ugorják meg a legmagasabbat, nem rögtön lesznek világsztárok, (...) sokat kell dolgozni, szorgalmasnak kell lenni és kitartónak." (Zalatnay Sarolta)

És akkor szóljanak (énekeljenek) helyettünk a pasik, mindenkinek boldog nőnapot vagy Zoltán-napot – és tartsatok ki, egyszer csak vége lesz ennek az egésznek.

 

 

 

 

nőnap, artisjus, dalszerzők

 

 

Szólj hozzá!


A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A "banda" megszámlálhatatlanul sok tagból áll: az űrhivatalnál csillagok, galaxisok és fekete lyukak adatai alapján hoztak létre zenét.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Ed Sheeran stúdiójában született a japán banda új dala

A 2005-ben alakult japán ONE OK ROCK 2019-ben megjelent „Eye of the Storm" album óta nem hallatott magáról, a visszatérésüket cserébe nagyon kitalálták.

Várhatóan a jövő héten nyitnak a teraszok

Amint a beoltottak száma eléri a 3,5 millió főt, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A mai napig 3 145 592 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 349 314-en már a második adag vakcinát is megkapták. Figyelem: egy oltás nem egyenlő a védettséggel, legyetek körültekintőek!
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek