4101 női dalszerző van jelenleg Magyarországon. Éljenek!

2021/03/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Jeles nap van ma: ünnepelnek – illetve ünneplik őket... – a hölgyek, a Zoltánok, ezzel együtt mától – csaknem napra pontosan az egy évvel ezelőtti sajnálatos események után – két hétre részleges lezárások indulnak. Mi most mindebből a nőügyekkel foglalkozunk :)

2020-ban 3684 magyar dalban működtek közre hölgyek

Számos nemzetközi szervezet próbál javítani a női szerzők helyzetén úgy, hogy láthatóbbá teszi őket, illetve speciálisan nekik szóló képzéseket hoz tető alá. Idén a Grammy-díjhoz kapcsolódó programsorozat a Women In The Mix című virtuális eseménnyel kezdődik, amely a produceri, hangmérnöki szakmákban működő nőket állítja középpontba. Svéd kezdeményezésre március 8-a már nemcsak a nemzetközi nőnap, hanem a női dalszerzők napja is.

Mivel virágból nem tudjuk átnyújtani, ezért számokból kötöttünk csokrot:

  • A hazai dalszerzők csupán 20 százaléka nő. Kevésnek tűnhet, pedig valójában látványos a növekedés: a szövegíró és zeneszerző nők aránya hazánkban 2015-ben 16, míg 2005 előtt mindössze 5 százalék volt. Az elmúlt évekre jellemző 20 százalékos aránnyal Magyarország a női dalszerzők arányát tekintve felzárkózott az európai átlaghoz.
  • 2021. márciusában hivatalosan 4101 női dalszerző/zeneszerző van Magyarországon.
  • 42%-uk csak szövegírással foglalkozik, 28%-uk csak komponál, míg 30%-uk mindkét területen alkot.
  • 41%-uk 31-45 éves, 19%-uk 46-55 éves, míg 15,5%-uk 30 év alatti alkotó.
  • Az újonnan regisztrált szerzők között évek óta 20-23% között mozog a nők aránya, 2020-ban 21%.
  • Tavaly 3684 olyan dalt regisztráltak az Artisjusnál, amelynek legalább egy női szerzője volt. Ez az összes újonnan bejelentett dal 16%-át jelenti. Ez az érték évek óta 15-17% között mozog.
  • Míg 2016-ban „mindössze” 2773 dal megírásában működött közre női alkotó, addig 2020-ban ez a szám már 3684 volt – ez volumenben 33%-os növekedést jelent 4 év alatt! Jelentősen több dalt írnak nők ma, mint néhány évvel ezelőtt.
  • Sikeresek is: a rádiókban leggyakrabban felcsendülő TOP30 dal egynegyedének (27%) van legalább egy női szerzője (2019-es adat). (Forrás: Artisjus)

Tavaly ősszel a Dalszerzők Napja apropóján készült 74 kisfilm arról, hogy a dalszerzők hogyan alkotnak. Vannak köztük sokan, akik egyben előadók is, de akadnak, akik "csak" szerzők, és így a háttérben maradnak, tehát sosem lesznek sztárokCsarnai Bogi például főállásban angoltanárnő és angol nyelvű dalszövegeket ír.

A kisfilmek közül a mai nap tiszteletére kiemeltük a nők főszereplésével készült etűdöket:

Palya Bea  /Jónás Vera /Szeder / Zalatnay Sarolta / Hütter Dóra / Dobszay-Meskó Ilona / Xantus Barbara / Csemer Boglárka 'Boggie' / Németh Juci / Kertész Erika / Karosi Júlia / Noémo / Oláh Annamari (Meszecsinka) / Nita / Kézdy Luca / Bakos Bettina / Lábas Viki - Margaret Island / Várallyay Petra.

Ha most nincs időd végignézni őket, pár gondolat a filmekből. (Később azért érdemes lesz időt szánni rájuk, mert például Németh Juci videója bemutatja, hogy a közönség által idillikus-romantikusan elképzelt dalszerzés a hétköznapokban valójában ugyanolyan munka (igen, mint a kapálás...), amit kisgyerekes édesanyaként  – hulla fáradtan, este 11 után – pont ugyanolyan nehéz beilleszteni a napi feladatok közé, mint bármi mást.)

"Hunor és én egy párt alkotunk, zenészpáros, oltári szexi, reggeltől estig alkotunk a zeneszobánkban. Na most a gyerekek akkor nem ennének semmit..." (Németh Juci)

"... a szentkirályi utcán egy szép tavaszi nap, egyszer csak a fejembe jött ez az ötlet, hogy Feri fenekét megfognám, csak ez az első sor. Fel is hívtam Lucát, hogy hát figyu, az a helyzet, hogy a férjed nevével írtam egy sort, és hogy lenne-e kedved megírni közösen ezt a dalt. Volt kedve és Feri sem kifogásolta, hogy a fenekéről szóljon egy dal... úgyhogy ezek után összeültünk Lucával,.. ő akkor 6 hónapos terhes volt, és nagyon nagy élvezettel és iszonyú sok röhögéssel gyűjtöttük össze, hogy mi tetszik, milyen férfiban..."  (Szeder)

"Itt kezdődött minden, a bölcsiben. A gyerekek egy szuper inspiráció egy dal szerzéséhez, eszünkbe juttatják a lényeget: a játék örömét, a pillanatban való létet. És elkezdődött a munka a XI. kerületi lakóparkban, takarítás közben, a konyhában, a panelszobában, félrevonulva a gyakorlóterembe... Nem egyszerű dolog ám zenekart vezetni, de nagyon megéri, így ötünk energiája szabadul fel ebben a dalban is..." (Hütter Dóra)

"Nagy váltás volt, hogy hirtelen teljesen máshogy teltek a napjaim. Nem voltak hosszú kávézgatós, gitározgatós reggelek, vagy akkordokon gondolkodós éjszakák többé. A dalszövegeket például rendre babakocsitologatás közben jegyeztem le vagy mondtam fel a telefonomra, amíg Samu aludt." (Kertész Erika)

"Sikerült a dalszerzéstől jobb emberré lennem." (Palya Bea)

"..mint a sportolók: nem rögtön ugorják meg a legmagasabbat, nem rögtön lesznek világsztárok, (...) sokat kell dolgozni, szorgalmasnak kell lenni és kitartónak." (Zalatnay Sarolta)

És akkor szóljanak (énekeljenek) helyettünk a pasik, mindenkinek boldog nőnapot vagy Zoltán-napot – és tartsatok ki, egyszer csak vége lesz ennek az egésznek.

 

 

 

 

nőnap, artisjus, dalszerzők

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek