65 éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb gitárosa, Eddie Van Halen

2020/10/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Még nem volt egy hete, hogy megírtuk: elvesztette a rákkal szemben folytatott küzdelmet a Van Halen egykori basszerosa, Mark Stone. Egyszerűen hihetetlen, hogy most azt kell leírnunk: a legendás gitáros és a Van Halen egyik alapítója, Eddie Van Halen gégerákban ma meghalt.

65 éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb gitárosa, Eddie Van Halen

A rocklegendához közel álló források szerint a zenész kedden hunyt el a Santa Monica-i Szent János Kórházban. Mellette volt felesége, Janie; fia, Wolfgang és Alex, Eddie testvére – és a Van Halen dobosa.

Eddie már egy évtizede küzdött a rákkal, az állapota romlását immáron a kemoterápia sem tudta megállítani, a szervezetében mára már komoly áttétek keletkeztek. Noha erős dohányos volt, azt hangoztatta, hogy a betegségének előidézője az a fém pengető volt, amelyet több mint 20 évvel ezelőtt rendszeresen a szájába vett...

A betegsége ellenére továbbra is koncertezett és próbált fia, Wolfgang mellett, aki 2006 óta a Van Halen basszusgitárosa.

A fiú ezt tette közzé:

"... A legjobb apa volt, akit csak magamnak kívánhattam. Minden pillanat, amit megosztottam vele a színpadon és a színpadon kívül is, ajándék volt. A szívem összetört, és nem hiszem, hogy valaha is teljesen felépülök ebből a veszteségből. Nagyon szeretlek, Apu."

Eddie-t minden idők egyik legjobb és leginspirálóbb gitárosának tartották, aki először a banda "Eruption" (Van Halen c. album, 1978.) című számának szólójával vívta ki a világ figyelmét.

Miközben a zenekar elérte a hard rock szupersztárságot, Eddie 1983-ban popikonná is kinőtte magát azzal, hogy feltűnt Michael Jackson "Beat It" című számában. Ez persze kevés lett volna a műfajok közötti áttöréshez: természetesen szólózott is egyet, ami azóta a könnyűzene történetének egyik ikonikus epizódját jelenti.

 

Bár a Van Halen tagjai az évek során cserélődtek, Eddie és Alex állandók voltak a zenekarban: Eddie virtuóz gitárjátéka állt örökségük középpontjában. A Van Halen 2007-ben került be a Rock & Roll Hall of Fame-be, Eddie-t pedig minden idők egyik legnagyobb gitárosának tartják.

2022-ben lett volna 50 éves a zenekar.

A korábbi énekesük, Sammy Hagar egyszer azt mondta, a zenekarnak akkor lesz vége, amikor Ed (65) vagy Alex (67) meghal... Eddie mai halála feltehetően a zenekar végét is jelenti.

A YT-on fellelhető videóik kommentszekcióját ellepik a részvétnyilvánítások, a megemlékezések és az üzenetek.

R.I.P.

(forrás: TMZ)

 

 

 

Van Halen, gyász, Mark Stone, Eddie Van Halen

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek