A dalszerzésnek szentelt legjelentősebb európai fesztiválon díjazták Molnár Áront (noÁr)

2021/10/11  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A szólásszabadságért küzdő dalszerzők legelismertebb nemzetközi díját 2021-ben Molnár Áron kapta noÁr projektjével.

Fotó: Dömölky Dániel

Az 1970-es évek elején alapított Premio Tenco a dalszerzésnek szentelt legjelentősebb fesztivál Európában. A díjazott művészek között van – mások mellett – Tom Waits, Leonard Cohen, Laurie Anderson, Silvio Rodríguez, Gilberto Gil, Nick Cave, Fabrizio De Andrè, Bulat Okudžava, Mercedes Sosa vagy Sting. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozik most Molnár Áron magyar színművész, aki aktív közéleti szereplő hazánkban és a noÁr mozgalom alapítója, mindemellett fiatal kora ellenére számos kiemelkedő színészi alkotást tud már maga mögött, legutóbb például a Toxikoma című film főszerepében – a kritika szerint – az elmúlt évek legjelentősebb teljesítményét nyújtotta.

2020-ban a Premio Tenco úgy döntött, hogy új díjat alapít, amelyet a Yorum csoport emlékének szentel, amelynek három tagja hosszú éhségsztrájk után halt meg az Erdogan-féle törökországi cenzúra és elnyomás elleni tiltakozásul. A díj célja, hogy elismerje azt a sok művészt világszerte, akik zenéjükkel és művészetükkel a szólásszabadság és az emberi jogok védelmében küzdenek.

2020-ban a Yorum-díjat Ramy Essam egyiptomi énekes-dalszerző és zenész, a 2011-es forradalom hangja, az al-Szíszi rezsim elnyomásának száműzetésből éneklője kapta.

Molnár Áron a Yorum-díjat  híres sanremói Ariston Színház színpadánveheti át október 23-án este, a fesztivál idei kiadásának záróestjén.

Molnár Áron, noÁr, Premio Tenco, Yorum-díj

 

 

Szólj hozzá!


Nevezz meg negyven magyar slágert!

Nevezz meg negyven magyar slágert!

Hogyan születtek a legendás magyar slágerek? Tényleg slágerekről van szó, amikor szó van róluk. S ez nem a szerzőkön múlt. A kötet több...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja október 4-5-6-a lesz.(FRISSÍTVE)

Eldrogozott évek, átivott hónapok – most vége

Emlékszünk rá... Amikor teljesen szétcsúszva állt a színpadon, és felrohant egy rajongója, hogy dühösen megpróbáljon elzavarni mindenkit, hogy ne nézzék őt... így... Bérczesi Robi első, teljes egészében józanul írt dala most egy videóklip kíséretében debütál.
Új koncertek