Mamma Mia!

A fesztivál, amelyet a Rolling Stones szívesen kitörölne a kollektív memóriából – de mindig emlékeztetik rá

2022/01/13  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Eddig ismeretlen felvétel került elő a Rolling Stones koncertjéről, melyet az 1969-es – finoman szólva – botrányos Altamont fesztiválon tartott.

A fesztivál, amelyet a Rolling Stones szívesen kitörölne a kollektív emlékezetből – de mindig emlékeztetik rá

A San Franciscótól mintegy nyolcvan kilométerre lévő altamonti autópálya-szakasznál 1969. december 6-án tartott óriás ingyenbulit a Rolling Stones. Olyan vendégeket hívtak előzenekarnak, mint a Crosby, Stills, Nash and Young, Carlos Santana, a Flying Burrito Brothers és a Jefferson Airplane. A rendezvényt a Pokol Angyalai „biztosították”. A kegyelemdöfést a fesztiválnak az adta meg, szó szerint, hogy a Rolling Stones koncertje alatt egy fesztiválozó, Meredith Hunter más rajongók társaságában feljutott a színpadra., majd többszöri dulakodás után a Hells Angels egyik tagja, Alan Passaro leszúrta a férfit, aki belehalt a sérülésébe (és ezzel hőssé vált).

Ennyi dióhéjban a szomorú történet, amely számos konteó alapjául szolgál. A korabeli híradások és a Wikipédia vonatkozó bejegyzései szerint a sztori a fentieknél sokkal összetettebb volt, és sok hasonlóságot mutat a Travis Scott és Drake nevével fémjelzett texasi Astro­world fesztivállal, ahol nyolc néző életét vesztette, mert a tömeg halálra taposta őket, amikor kitört a pánik, további 25-en pedig súlyos sérülésekkel kórházba kerültek. A beszámolók szerint a közönség már akkor tombolt, amikor a fesztivál kapui kinyíltak.

1967-ben is számos incidens történt, állítólag Mick Jaggernek már akkor behúzott egyet egy fesztivállátogató, amikor az kiszállt az őt szállító helikopterből. A nap folyamán fejbe dobták az egyik fellépő együttes állapotos tagját, rajta aztán koponyaműtétet kellett végrehajtani. Maga lehetett a pokol... Ami a Hells Angelst illeti, róluk azt írták, hogy a fizetségüket sörben kérték – és nem utólag, így nem igazán álltak a helyzet magaslatán: már napközben összetűzésbe kerültek a fellépőkkel és a közönséggel is. Egyikük például leütötte a Jefferson Airplane frontemberét. Magát a gyilkosságot több forrás úgy írja le, hogy Meredith Hunter totálisan be volt állva, őrjöngött, még a barátnője sem tudta megfékezni, és akkor történt a tragédia, amikor másodszor is felmászott a színpadra és elővette a nála lévő fegyvert... Alan Passarot végül jogos önvédelem okán felmentették, évekkel később egy tóba fulladt – halála állítólag felvetett bizonyos kérdéseket, mint ahogy az is elterjedt összeesküvés-elmélet volt akkoriban, hogy a koncert után a Pokol Angyalai meg akarták gyilkolni Mick Jaggert

Az viszont tény, hogy a fesztivál alatt két ember halt meg autóbalesetben, egy további személy bódult állapotban vízbe fulladt, számos autót megrongáltak/elloptak és az egyéb természetű anyagi kár is jelentős volt. Nem véletlen, hogy ezt az eseményt tartják a hippikorszak hanyatlása jelképének. Mindent egybevéve: ez a fesztivál pont az, amit egy zenekar szívesen elsüllyesztene az emlékezet legmélyére, de már akkor bukták ezt a dolgot, amikor „Gimme Shelter” címmel a Maysles testvérek, valamint Charlotte Zwerin rendezők filmet készítettek, amelyet a Rolling Stone – a magazin – úgy jellemzett, hogy „an ultimate rock and roll horror movie”. Noha a stáb a komplett turnén forgatott, a film és az általa keltett érdeklődés középpontjában a fesztivál – és tragédia áll.

A Gimme Shelter-forgatás érdekessége, hogy a fesztivált rögzítő operatőrök között ott volt a fiatal George Lucas is, a koncerten azonban elromlott a kamerája, miután körülbelül 30 méternyi filmet vett fel. Az ő felvételei közül egy centi sem került be a végső vágásba. A film egykori producere két éve készült interjújából kiderül, hogy mivel a rendezvény ingyenes volt, a zenekar később nem kapott egy centet sem a filmjogokból, ami szinte magától értetődik, mivel abban az időben a médiában sokan a Stonest hibáztatták Meredith Hunter meggyilkolásáért, és ez nagyon nyomasztotta Jaggert és többieket is. Ugyancsak Porter Bibb mondta azt, hogy vannak olyan felvételek a Stonesról az esemény után, amelyeket még nem láthatott a közönség...

A most felbukkant felvételnek mindehhez semmi köze. Több áttételen keresztül került a Kongresszusi Könyvtár birtokába. Nem tudni, ki készítette, mivel egy filmelőhívással foglalkozó cégnél hagyták és sohasem mentek el érte. Amikor a Palmer Films az 1990-es évek közepén megszűnt, filmkészletét Rick Prelinger levéltáros szerezte meg. Az ő gyűjteménye került végül a Kongresszusi Könyvtárhoz. A 26 perces filmet „home video”-ként kategorizálták és nincs hangja. Noha a dokumentációs értéke nagy, hiszen például látható rajta a Crosby, Stills, Nash and Young, akik annyira nem voltak megelégedve a fellépésükkel, hogy nem járultak hozzá, hogy szerepeljenek a Maysles testvérek filmjében, plusz látható rajta a Flying Burrito Brothers frontembere is, akinek a Gimme Shelter-ben csak a tarkója látszik, Mike Mashon, a Kongresszusi Könyvtár munkatársa szerint az újonnan bemutatott felvétel nem szolgál új információval a Hunter-gyilkosságról.

A Rolling Stones idén hatvan éves – még leírni is elképesztő. Pályájuk során nyilván sok mindent megéltek, olyasmiket is, amiket – mint a filmből kimaradt képkockákat – sosem fogunk megismerni. A brit királyi posta viszont csak a szépre emlékezik: a jubileum és a zenekar tiszteletére bélyegeket bocsátottak ki: nyolc bélyeg az együttes koncertjeit idézi meg, négy bélyeg pedig egy blokkon szerepel: kettő együtt ábrázolja a bandát, kettőn pedig világkörüli turnéik poszterei jelennek meg. Milyen kárt, hogy ezt Charlie Watts nem érhette meg...

A csatolt fotón a Hyde Parkban rendezett koncert egy bélyegnyi pillanata látható – ami pedig úgy kapcsolódik a filmes hírhez, hogy amikor először látták a most előkerült filmfelvételt a Kongresszusi Könyvtár munkatársai, azt hitték, hogy a Hyde Parkban készült. Amúgy ez a koncert is '69-ben volt, mint az altamonti, csak nyáron.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolling Stones, Altamont, Hells Angels, gyilkosság, botrány, film

 

 

Szólj hozzá!


HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok Beton.Hofival, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal

HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok...

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23-26. között...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de azért... Tripla koncerttel ünnepel a 4S Street

A poptörténeti , nagy példák mellett öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de látva a mai trendeket, egyre kevesebb formáció mondhatja el magáról, hogy ugyanolyan odaadással, ugyanabban a felállásban és ugyanabban a zenei vonalban tud maradni ennyi ideig.

Billy Talent: Budapesten is megünnepli 30. szülinapját Kanada legjobb punk-rock zenekara

A kanadai punk-rock csapat tavaly bepótolta 2020-ban elmaradt koncertjét, június 7-én pedig visszatérnek a Budapest Parkba, hogy a rajongók repetázhassanak a csapatból és a tavaly megjelent albumukból is.
Új koncertek